Publicerad: 2025-05-08 16:55 | Uppdaterad: 2025-05-08 17:02

Vitamintillskott bromsar sjukdomsutveckling av grön starr

Närbild av ett öga.
Foto: Getty Images.

Tillskott av en vitaminmix som förbättrar ämnesomsättning i ögat verkar kunna bromsa skador på synnerven vid grön starr. Det visar lovade resultat publicerad i tidskriften Cell Reports Medicine. Nu har forskarna bakom studien startat en klinisk prövning på patienter.

Vid glaukom (grön starr) blir synnerven successivt alltmer skadad vilket leder till synnedsättning och i värsta fall blindhet. Högt tryck i ögat driver sjukdomen och därför används ögondroppar, laser eller kirurgi för att sänka trycket i ögat och därmed bromsa sjukdomen. Men tyvärr är effekten varierande. 

Glaukomforskare har länge haft teorier om att ämnet homocystein på något sätt är relevant för att förstå sjukdomen. Nu har forskare vid Karolinska Institutet undersökt rollen av homocystein på flera sätt. I den aktuella studien upptäckte forskarna att när råttor med glaukom fick förhöjda nivåer av homocystein så förvärrades inte deras sjukdom. Forskarna kunde dessutom se att höga nivåer av homocystein i blodet hos människor med glaukom inte korrelerade med hur snabbt sjukdomen förvärrades, samt att glaukom inte var vanligare hos personer med en genetisk känslighet för att bilda höga nivåer av homocystein. Utifrån dessa fynd drog forskarna slutsatsen att homocystein inte driver sjukdomen utan är en konsekvens av den. 

Undersökte metabola vägar

Eftersom homocystein är en naturlig del av kroppens ämnesomsättning ville forskarna undersöka metabola vägar där homocystein ingår, både hos gnagare och människor med glaukom. De såg då flera avvikelser, där den viktigaste var metabola förändringar kopplade till näthinnans förmåga att använda vissa vitaminer. Den förändringen innebar att ämnesomsättningen bromsades in lokalt i näthinnan – och det spelade roll för sjukdomsutvecklingen.

Forskare
James Tribble. Foto: Pete Williams

– Vår slutsats är att homocystein är en åskådare under sjukdomsförloppet, inte en aktör. Förändrade nivåer av homocystein kan avslöja att näthinnan har tappat förmåga att använda vissa vitaminer som krävs för att upprätthålla en frisk ämnesomsättning. Därför ville vi undersöka om tillskott av de vitaminerna kunde skydda näthinnans, säger försteförfattaren James Tribble, forskare och biträdande lektor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Klinisk prövning startad

I försök på möss och råttor med glaukom gav forskarna tillskott av B-vitaminerna B6, B9, B12, samt kolin. Och det hade god effekt. Hos mössen som långsamt hade utvecklat glaukom, bromsades skadeutvecklingen på synnerven helt. Hos råttorna, som hade mer aggressiv sjukdom med snabbare utveckling, saktades förloppet in. 

I dessa försök lämnades ögontrycket obehandlat, vilket forskarna lyfter fram som särskilt intressant – det talar för att vitaminmixen kommer åt sjukdomen på ett annat sätt än vad en sänkning av ögontrycket gör. 

–  Resultaten är så lovande att vi har startat en klinisk prövning, där patienter redan rekryteras vid S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm, säger James Tribble. 

Både patienter med primärt öppenvinkelglaukom (långsammare förlopp) och pseudoexfoliationsglaukom (snabbare förlopp) ingår. 

Läs mer om den kliniska prövningen här.  

Studien är finansierad av bland annat Vetenskapsrådet, Ögonfonden, Jeanssons Stiftelser, Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade, Åke Wibergs Stiftelse och Petrus & Augusta Hedlunds Stiftelse.

Publikation 

Dysfunctional one-carbon metabolism identifies vitamins B6, B9, B12, and choline as neuroprotective in glaucoma”, James Tribble, Vickie Wong, Kelsey Stuart, Glyn Chidlow, Alan Nicol, Anne Rombaut, Alessandro Rabiolo, Anh Hoang, Pei Ying Lee, Carola Rutigliani, Tim Enz, Alessio Canovai, Emma Lardner, Gustav Stålhammar, Christine Nguyen, David Garway-Heath, Robert Casson, Anthony Khawaja, Bang Bui, Pete A Williams.
Cell Reports Medicine, online 8 maj 2025, doi: 10.1016/j.xcrm.2025.102127