Publicerad: 2024-08-07 15:57 | Uppdaterad: 2024-08-07 17:34

Jakten på en bättre behandling mot grön starr

eye examination

Pete Williams är en av få i Sverige som forskar på glaukom eller grön starr som det också kallas. Målet är en effektivare behandling. Ett läkemedel som kan förhindra den nedbrytande processen i ögats nervceller.

porträtt Pete Willams
Pete Willams Foto: Stefan Zimmerman

Pete Willams är en av författarna bakom en ny artikel i Nature Communications om hur brist på enzymet NMNAT2 gör ögats nervceller känsliga för nedbrytning. Det skulle kunna vara nyckeln i jakten på en ny behandling.  

Grön starr, eller glaukom som det också kallas, är mycket vanligt. Åttio miljoner människor i världen, varav uppskattningsvis mellan 100 000-200 000 svenskar, har ögonsjukdomen. Det finns inget botemedel, däremot behandlingar som sänker trycket i ögat och bromsar ett förlopp som annars leder till blindhet.

Går inte alltid att behandla

 De flesta som hört talas om grön starr har uppfattningen att det är behandlingsbart med ögondroppar och med kirurgi. Men det är tyvärr inte helt sant. För många av patienterna sänks visserligen trycket i ögat, men synen försämras ändå och den går inte att få tillbaka. Dessutom finns glaukompatienter som inte har högt ögontryck, men som ändå förlorar synen säger Pete Willams.

Kunskap om grön starr var tidigare svår att få fram eftersom sjukdomen utvecklas långsamt och det tog många år innan forskare kunde se om en viss behandling hade någon effekt. Men sedan ungefär tio år tillbaka finns instrument som mäter förändringar i ögat mycket tidigare än patienten själv upplever dem, och det har fått forskningen om ögonsjukdomen att ta fart.

Betydelsen av NAD

Forskningen om neurodegenerativa sjukdomar upptäckte på 1980-talet att finns en koppling till NAD, ett co-enzym, det vill säga en molekyl som binder till ett enzym och gör det aktivt.  Pete Willams grupp var först med att visa att NAD- nivåerna är låga också i djurmodeller med glaukom. Brist på NAD verkar göra att vissa nervceller i ögat, de retinala ganglierna, blir mer mottagliga för skador som orsakas av ålder eller av trycket inne i ögat.

– NAD har många viktiga funktioner i kroppen. Brist på NAD påverkar nervernas hälsa och överlevnad vid flera sjukdomar men vi vet ännu inte hur vi ska använda den informationen för att kunna skapa en bättre behandling, säger Pete Willams.

När kroppen tillverkar NAD använder den enzymet NMNAT1. I nervceller behövs dock ett annat enzym: NMNAT2 (som bara finns i nervceller).

– I artikeln i Nature Communications visar vi att NMNAT2 behövs för att skydda neuronerna i ögat och även att genterapi kan användas för att öka nivåerna. 

Forskargruppen går nu vidare med att försöka utveckla små molekyler som riktar in sig på NMNAT2 i nervceller.

– Det är substanser som vi tror kan vara en utgångspunkt för framtidens glaukombehandling.

Publikation

NMNAT2 is a druggable target to driveneuronal NAD production James R. Tribble, Melissa Jöe, Carmine Varricchio, Amin Otmani, Alessio Canovai, Baninia Habchi, Evangelia Daskalaki, Romanas Chaleckis, Andrea Loreto, Jonathan Gilley, Craig E. Wheelock, Gauti Jóhannesson, Raymond C. B. Wong, Michael P. Coleman, Andrea Brancale, Pete A. Williams. Nature Communications, online 24 juli 2024. doi: 10.1038/s41467-024-50354-5