Publicerad: 2024-03-05 08:20 | Uppdaterad: 2024-03-06 09:35

Utbytesstudier – inspireras av en student och få svar på de vanligaste frågorna

Sandra Koj, utbytesstudent i Paris framför Eiffeltornet.
Sandra Koj, utbytesstudent från KI i Paris. Foto: Privat

Går du i tankar om att ansöka om utbytesstudier under tiden du läser ett program på KI, men vet inte riktigt var du ska börja? Låt dig inspireras av en nuvarande utbytesstudent och få svar på några av de vanligaste frågorna.

Hej Sandra Koj, tandläkarstudent på termin 10 som är på utbyte i Frankrike. Hur har du det?

Just nu befinner jag mig i Frankrikes charmiga huvudstad Paris. Jag började lära mig franska när jag var 9 år och har alltid velat uppleva fransk kultur.

Jag har klinisk rotation på ett sjukhus som är anslutet till värduniversitetet, där jag har fått skugga specialister och assistera andra studenter på akutmottagningen. Jag har inte fått utföra någon behandling än, men det försöker min handledare och jag ordna för resterande delen av vistelsen.

Hur gjorde du när du sökte utbytet?

Jag hörde av mig till tandläkarprogrammets internationella handläggare och frågade om ansökningsprocessen. Jag har även gått på informationsmöten om utbytesstudier och haft kontakt med studenter som har varit på utbyte.

Vad hade du för frågor om utbytesstudier innan du sökte?

På tandläkarutbildningen har vi en specifik period för utbytet och min årskull var den första med den nya utbildningsplanen. I början var det lite oklart när vi skulle få åka, men själva ansökningsprocessen var enkel och smidig. Jag hade också frågor om budget, boendemöjligheter och behandlingarna, men fick svar på dem genom webbsidan om studier utomlands och de informationsmöten jag gick på. 

Har du tips att ge till KI-studenter som är intresserade av att läsa utomlands?

Reserapporterna från studenter som varit på utbyte gav mig en bra överblick över vad jag kunde förvänta mig. Jag rekommenderar starkt att kika på dem! Och så klart att läsa studera utomlands-bloggen, där jag är en av skribenterna. 

Fem vanliga frågor om utbytesstudier på KI

1. Vem kan söka utbytesstudier? 

Som programstudent på KI är du behörig att söka de utbytesavtal som KI har för ditt program. Det kan också finnas möjlighet att studera utomlands som så kallad freemover, vilket innebär att du ordnar dina utlandsstudier på egen hand, utanför de utbytesavtal som KI har. 

2. Vart kan man åka på utbyte? 

Det beror på vilka utbytesavtal som slutits för studenter på ditt program. Se alla utbytesavtal och var du har möjlighet att studera vid ett partneruniversitet utomlands utifrån just ditt program. 

3. Hur söker man utbytesstudier?

Ansökan sker digitalt och varje program har sin egen ansökningsomgång. Se till att kolla upp i god tid när du behöver söka för att studera utomlandsden termin som passar bäst i ditt program, så att du inte missar fönstret. 

4. Räknas kurserna under utbytet som en del av programmet?

Ja, du har möjlighet att tillgodoräkna dig dina studier under utbytet. Först måste du och ditt program komma överens om vilka kurser du ska läsa på utbytet. När du läst alla kurserna behöver du be om ett intyg från värduniversitetet på att du läst dem. Därefter kan du ansöka om att få dina utbytesstudier tillgodoräknade i din examen. 

5. Vad kostar det att åka på utbytesstudier? 

Det är svårt att säga exakt vad det kostar att studera utomlands under utbildningen, eftersom det beror på faktorer såsom var du kommer studera, hur du tar dig dit och vad du har för boende. Nedan följer några allmänna fakta och tips om din ekonomi som utbytesstudent:

  • Utbytesstudier med KI:s partneruniversitet är avgiftsfria. Det innebär att du inte betalar något extra för att få studera utomlands på de flesta av dem. En del partneruniversitet i länder som Kanada, Australien och Singapore kräver dock att inkommande utbytesstudenter betalar för administrativa avgifter och en obligatorisk försäkring.
  • Du kan ansöka om studiemedel för utbytesstudier via CSN på majoriteten av alla utbyten. Kravet är att utbytet måste kunna registreras i Ladok.
  • Se över om det finns stipendier för studenter du kan söka. Vissa utbytesprogram, till exempel Erasmus+ för utbytesstudier inom EU, erbjuder också extra inkluderingsmedel som du kan ansöka om.
  • En rekommendation är att budgetera för lite extra utgifter under utbytesstudierna för säkerhets skull. Beroende på vart du åker kan levnadskostnaderna vara högre och du kanske inte kommer ha samma möjligheter att dela upp din månadsinkomst på precis samma sätt som hemma.