Publicerad: 2024-08-15 09:22 | Uppdaterad: 2024-08-15 10:53

Stora skillnader i användning av tvångsåtgärder inom barn- och ungdomspsykiatrin

En systematisk översikt från forskare vid Karolinska Institutet som nyligen publicerades i The Lancet Psychiatry undersöker användningen av tvångsåtgärder inom barn- och ungdomspsykiatrin. Studien visar att tvångsåtgärder för patientgruppen är relativt vanligt förekommande internationellt men användningen varierar mycket mellan olika enheter och länder.

porträttbild
Astrid Moell, barn- och ungdomspsykiater på BUP Stockholm och doktorand vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. Foto: privat.

Den systematiska översikten inkluderade 30 vetenskapliga studier på området med nästan 40 000 patienter eller inläggningar och undersökte förekomst och riskfaktorer för tvångsåtgärder. Forskarna fann att tvångsåtgärder som avskiljning, fasthållning och fastspänning varierar mycket mellan olika studier och att det var så även när de använde olika sätt att mäta tvångsåtgärdsanvändningen.

Tvångsåtgärder verkar användas oftare för yngre patienter, pojkar samt för de med längre vårdtid eller upprepade inläggningar. Den högsta användningen rapporterades från två studier med patienter med ätstörningar, en av studierna hade nästan 13 gånger högre förekomst än median-förekomsten. I flera studier från USA verkar tvångsåtgärder användas oftare för unga med en annan etnicitet än vit. 

– Det finns en stor vilja att minska användningen av tvångsåtgärder inom psykiatrin inte minst för barn och unga. Vår övergripande slutsats är att de kraftiga skillnaderna i användning av tvångsåtgärder är så stora att de inte enbart kan förklaras av patienternas egna psykiatriska tillstånd. Vi lyfter därför behovet av studier kring faktorer i vården som påverkar tvångsåtgärdsanvändning säger Astrid Moell, barn- och ungdomspsykiater på BUP Stockholm och doktorand vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet, som är en av forskarna bakom studien.

Studien är en del i ett flerårigt forskningsprojekt som undersöker tvångsvård och tvångsåtgärder inom psykiatrin för unga i Sverige och leds av Niklas Långström, docent vid Centrum för Psykiatriforskning vid Karolinska Institutet och överläkare vid BUP Stockholms sektion för FoUU. Forskningsprojektet har finansiering från Vetenskapsrådet och ALF Medicin. 

Publikation

“Rates and risk factors of coercive measure use in inpatient child and adolescent mental health services: a systematic review and narrative synthesis”, Moell A, Smitmanis Lyle M, Rozental A, Långström N, The Lancet Psychiatry, 6 Aug 2024, https://doi.org/10.1016/S2215-0366(24)00204-9

Kontakt

Astrid Moell Doktorand