Sissela Nutley får KI:s Kulturutmärkelse 2024
Forskaren, manusförfattaren och kompositören Sissela Nutley tilldelas KI:s Kulturutmärkelse för sitt arbete med att förena kultur och vetenskap för att förmedla budskap om hjärnan och psykisk ohälsa, bland annat genom skolprogrammet ”Det syns inte” som används i klassrum runt om i Sverige. Priset delades ut under KI Kulturdag den 30 oktober.
Grattis till KI:s Kulturutmärkelse. Vad betyder den för dig?
– Jag blev jätteglad och ser det som en uppmuntran att fortsätta använda kultur för att sprida viktiga vetenskapliga budskap och hjälpa människor med deras välbefinnande. Det är också drivkraften för arbetet som jag och Anni Grosse, Elias Nyberg och Ulrika Larsson utför i den ideella föreningen Arts & Hearts. Jag tar emot utmärkelsen som representant för ett tvärvetenskapligt lagarbete, säger Sissela Nutley, konstnär och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.
Du är forskare, manusförfattare och kompositör – hur inspirerar dessa kompetenser varandra?
– Som forskare har jag privilegiet att vara i nyfikenhetens spets och försöka förstå och beskriva kunskapsläget inom olika frågor. De frågor som jag har hamnat närmast, det vill säga digitala medier och ungas psykiska mående, är högaktuella samhällsfrågor. Det är viktigt för mig att försöka sprida den kunskapen till allmänheten.
– Det har varit väldigt framgångsrikt att skapa igenkänning genom kulturella inslag. I initiativet Det syns inte har vi kartlagt elevers hälso- och digitala vanor. Genom att väva dramascener med vetenskapliga förklaringar arbetar vi för att motivera unga att vilja ändra vissa beteenden eller vanor.
Hur ser ungas mentala mående ut i en digital nutid?
– Manuset till musikalen Det syns inte skrev jag och Ulrika Larsson utifrån anonyma chattar från organisationen Tjejzonen. Bilden av stor press från den digitala världen och flera andra håll, tillsammans med en upplevd ensamhet gick som en röd tråd i inläggen.
– Över hälften av ungdomarna ägnar mer tid än de själva vill åt mobilerna, bland annat som en flykt från jobbiga känslor. Vuxenvärlden behöver stötta unga mer än man kanske trott och rigga miljöerna runt barn och unga som främjar hälsa. Till exempel med mobilfria skoldagar och att ladda mobilen utanför sovrummet.
– Vårdnadshavare ska inte behöva hamna i sitsen där våra barn säger ”alla andra får”. Därför har vi ägnat mycket arbete åt att ta fram filmmaterial, mallar och samtalsstöd om dessa frågor. Materialet ger stöd för att vi gemensamt arbetar för bättre hälsa hos barn och unga, till exempel när det gäller sömn.
Vad arbetar du med nu?
– När pandemin kom gjorde vi om metoden från musikal till dramafilm och vetenskapliga förklaringar. Det blev ett ganska omfattade skolprogram som idag används av nästan 8 000 pedagoger i högstadiet och gymnasiet där man som elev speglas i karaktärerna, kan göra övningar för att "hjälpa" karaktärerna och, om man vill, applicera metoderna på sig själv. Det används i klassrummen som allmän prevention.
– Vi har precis spelat in nytt filmmaterial med lite mer riktat stöd till de som har särskilda utmaningar, som kognitiva funktionsnedsättningar. Det är tänkt till unga, vårdnadshavare och skolpersonal. Det finns också tre pågående studier vid olika universitet som utvärderar effekterna av att arbeta med skolprogrammet Det syns inte.
Hur ska du fira KI:s Kulturutmärkelse?
– Jag firar genom att göra ett inslag från musikalen med mina kollegor på KI Kulturdag. Det blir roligt! Till helgen tänker jag fira med min stöttande familj och senare med mina underbara kollegor över en god middag, avslutar Sissela Nutley.
Om Karolinska Institutets Kulturutmärkelse
KI uppmärksammar årligen en eller flera personer vid KI, vars värdefulla insatser främjat mötet mellan kultur och vetenskap, såväl inom kultursfären vid KI som i dess samspel med samhället.
Utmärkelsen består av en skulptur utformad Rebecca Lagercrantz, tidigare verksam vid KI, samt ett diplom med ett unikt konstverk utformat av docent Ina Schuppe Koistinen, institutionen för mikrobiologi, tumör-och cellbiologi (MTC).
Alla anställda, anknutna, studerande och alumni vid KI inbjuds att nominera kandidater. Mottagaren utses av KI:s Kulturråd.