Publicerad: 2024-02-05 18:17 | Uppdaterad: 2024-02-11 10:24

Anna Nordlander får KI:s Kulturutmärkelse för Kroppens Hus

Bild av det diplom och en liten staty som kulturpriset består av.
Priset är ett konstverk av Ina Schuppe Koistinen, MTC, med diplom. Foto: N/A.

Anna Nordlander har tilldelats Karolinska Institutets Kulturutmärkelse 2023 för initiativet Kroppen Hus. Genom att förena konst, kultur och vetenskap ska Kroppens Hus förmedla folkhälsobildning på ett nytt sätt.

Grattis till KI:s Kulturutmärkelse. Vad betyder den för dig och för Kroppens Hus?

Anna Nordlander
Anna Nordlander på Kroppens Hus. Foto: Martin Stenmark.

– KI:s Kulturutmärkelse bekräftar att Kroppens Hus är på rätt spår avseende folkhälsobildning. Vårt mål är att med hjälp av konst, kultur och vetenskap nå ut till en bredare publik och förmedla folkhälsobildning på ett nytt och innovativt sätt, säger Anna Nordlander, infektionsläkare och forskare vid institutionen för laboratoriemedicin. Tillsammans med Andreas Blom startade och driver hon Kroppens Hus vid Stadsgårdsterminalen i Stockholm.

Varför är det viktigt att kultur och vetenskap möts? 

– Ju mer vi kan om våra kroppar och vår själ, desto bättre kan vi ta hand om oss och må bättre både psykiskt och fysiskt. Genom att använda oss av konsten som språk kan vi utbilda utan pekpinnar och på ett mer lustfyllt och lättillgängligt sätt väcka intresset för medicin och vetenskap hos många fler människor. 

– Förebyggande hälsa är viktigt och även här är kunskap makt. Vår förhoppning är att vi med hjälp av nya pedagogiska grepp och konsten som språk kan göra komplicerad medicinsk fakta tillgänglig och begriplig. 

– Vi vill också att den vetenskapliga världen får upp ögonen för konsten, och det faktum att alla människor behöver kúltur i alla former, från musik och teater till mode och graffitti för att bara ta några exempel, i sina liv för att må bra. 

Vad händer närmast på Kroppens Hus?  

KI:s rektor delar ut priset till Anna Nordlander.
Annika Östman Wernerson delar ut priset till Anna Nordlander. Foto: N/A.

– Vi hoppas få flytta in med Kroppens Hus i Forskaren tillsammans med Tekniska museet i vår. I övrigt ser vi fram emot att fortsätta vårt samarbete med den fria teatergruppen Svärmen, som bland annat var vår samarbetspartner under KI:s kulturdag, säger Anna Nordlander. 

Kulturrådets motivering

"Med Kroppens hus har Anna Nordlander, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge, skapat ett gränssnitt där life science och kultur möts och korsbefruktar varandra på ett underhållande och informativt sätt. 

Kroppens hus är samtidigt en konstnärlig plattform för lärande och en mötesplats för alla, ett försök att sluta klyftan mellan till synes skilda arenor i samhället som hävdar sig väl även i en internationell konkurrens. 

Anna Nordlander har på ett unikt sätt bidragit till att skapa denna plattform för kulturell utforskning i en inkluderande, medicinsk miljö."

Om Karolinska Institutets Kulturutmärkelse

KI uppmärksammar årligen en eller flera personer vid KI, vars värdefulla insatser främjat mötet mellan kultur och vetenskap, såväl inom kultursfären vid KI som i dess samspel med samhället.

Utmärkelsen består av en skulptur utformad Rebecca Lagercrantz, tidigare verksam vid KI, samt ett diplom med ett unikt konstverk utformat av docent Ina Schuppe Koistinen, institutionen för mikrobiologi, tumör-och cellbiologi (MTC).

Alla anställda, anknutna, studerande och alumni vid KI inbjuds att nominera kandidater. Mottagaren utses av KI:s Kulturråd.