Publicerad: 2025-04-16 12:59 | Uppdaterad: 2025-04-16 13:00

Satsning på projektet BrAInChild från Socialdepartementet – Barntumörbanken spelar nyckelroll

small platstic tubes with black lids
Biobanksrör. Foto: Teresita Diaz de Ståhl

Socialdepartementet har beslutat att tilldela 4,9 miljoner kronor till innovationsprojektet BrAInChild, som en del av den större satsningen på Genomic Medicine Sweden (GMS). BrAInChild syftar till att utveckla och implementera avancerad precisionsdiagnostik för barn med cancer, vilket kan leda till mer individanpassade och effektiva behandlingar.

En central aktör i detta arbete är Barntumörbanken, som spelar en avgörande roll i att samla och analysera genetiska data från barn med tumörsjukdomar. Genom att koppla samman stora datakällor, såsom helgenomsekvensering och kliniska behandlingsresultat, bidrar Barntumörbanken till att skapa en mer heltäckande bild av sjukdomsförloppet och möjliggör bättre behandlingsstrategier.

Denna finansiering är en del av regeringens bredare satsning på precisionshälsa, där totalt 80 miljoner kronor har avsatts för att stärka forskningen och implementeringen av precisionsmedicin inom svensk sjukvård. BrAInChild är ett av flera projekt som får stöd för att främja en mer jämlik och avancerad vård för patienter med komplexa sjukdomstillstånd.

Fakta om Barntumörbanken

Barntumörbanken är en nationell biobank vid Karolinska Institutet, specialiserad på insamling och analys av tumörprover från barn med cancer. Den spelar en avgörande roll i precisionsmedicin, där genetiska data används för att skräddarsy behandlingar och förbättra överlevnadschanserna för barn med cancer.

Syfte och funktion

  • Samlar in, lagrar och analyserar tumörvävnad och blodprover från barn med cancer.
  • Genomför avancerade genetiska analyser, inklusive helgenomsekvensering och RNA-sekvensering.
  • Tillgängliggör data för forskare för att förbättra diagnostik och behandling av barncancer.

Samarbetspartners

  • Barncancerfonden finansierar verksamheten.
  • SciLifeLab bistår med genomiska analyser.
  • Stockholms medicinska biobank hanterar provsamlingen.
  • Samarbetar med Sveriges sex universitetssjukhus för insamling av prover.