Protein i näsan ger information om KOL

Tidig diagnos av KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, ökar livskvaliteten hos patienten och effekten av tillgängliga behandlingar. Nu har forskare vid Karolinska Institutet visat att material från nässköljning ger underlag för bedömning av KOL. Studien, som publicerats i tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology, skulle kunna leda till en enkel provtagningsmetod för tidig karaktärisering vid KOL.
Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) drabbar tio procent av befolkningen och är den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen. Sjukdomen orsakas främst av rök från biomassa och patientgruppen är mycket heterogen avseende besvär och prognos.
Detta innebär att de medicinska behoven varierar stort, samtidigt som dagens undersökningsmetoder vare sig är tillräckliga eller användbara för att bedöma det stora antalet patienter. Därför behövs enkla och säkra metoder som fungerar på individnivå.
Immunceller i näsan
Nu har forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset visat att förhöjda nivåer av proteinet interleukin-26 (IL-26) i näsan hos rökare kan användas för att bedöma patienter i en tid fas av sjukdomen.
IL-26 är en så kallad cytokin som är viktigt för cellkommunikation i immunsystemet. En intressant egenskap hos IL-26 är att den här cytokinen har en direkt hämmande effekt på bakterier och virus.
Cytokiner kan påverka inflammation och immunsvar och IL-26 har tidigare kopplats till olika inflammatoriska sjukdomar, inklusive KOL. Vid KOL har nivåerna av IL-26 i nedre luftvägar visat sig vara förhöjda.
I den aktuella studien har forskarna fokuserat på att förstå hur IL-26 produceras i näsan hos rökare och vad nivåerna säger om den enskilda KOL-patienten.

– Vi har upptäckt att IL-26 produceras i större mängder i näsan hos rökare med KOL jämfört med icke-rökare, medan rökare utan KOL uppvisade en trend till ökning. Detta tyder på att IL-26 kan vara en viktig faktor i den inflammatoriska processen som ligger bakom KOL, säger studiens försteförfattare Julia Arebro, forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, Karolinska Institutet, och läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Studien omfattade 50 forskningspersoner; aktiva vanerökare med och utan KOL, samt en kontrollgrupp med friska icke-rökare. Personer med annan lungsjukdom exkluderades från studien.
Studiedeltagarna fick bland annat genomgå en enkel nässköljning så att forskarna kunde analysera förekomsten av IL-26 i näsan. De uppmätta nivåerna visade sig återspegla inflammation i nedre luftvägar men också symtom och andra kliniska fynd vid KOL.
– Detta öppnar för ett enklare sätt att karakterisera KOL-patienter utan att behöva undersöka deras nedre luftvägar med metoder som är resurskrävande och innebär medicinska risker, säger Julia Arebro.
Nya behandlingsstrategier
Studien visar också att T-celler, en typ av vita blodkroppar i immunsystemet, är involverade i produktionen av IL-26 i näsan.

– Våra resultat stöder att IL-26 bidrar till den kroniska inflammation som är karakteristisk för KOL. Detta kan öppna upp för nya behandlingsstrategier som riktar sig mot IL-26 för att minska inflammation och förbättra livskvaliteten för patienter med KOL, säger Anders Lindén, professor vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset som har lett forskargruppen bakom studien.
Studien är genomförd på patienter med mild till medelsvår KOL. I ett nästa steg planerar forskarna bland annat en liknande studie på KOL men i senare stadier. Om kommande arbete bekräftar nuvarande resultat bedömer forskarna att metoden för att enkelt bedöma patienter med KOL kan implementeras inom de närmaste åren.
Studien finansierades av Hjärt-Lungfonden, Vetenskapsrådet, Region Stockholm (ALF-medel), Svensk Lungmedicinsk Förening samt AstraZeneca. Forskarna rapporterar inga intressekonflikter.
Publikation
“Nasal production of IL-26 involving T cells in smokers with and without COPD”, Julia Arebro, Nikolaos Pournaras, Patricia Ramos-Ramírez, Eduardo I. Cardenas, Elga Bandeira, Karlhans Fru Che, Bettina Brundin, Apostolos Bossios, Reza Karimi, Sven Nyrén, Pär Stjärne, Magnus Sköld, Anders Lindén. Journal of Allergy and Clinical Immunology, online 28 mars 2025, doi: 10.1016/j.jaci.2025.03.017.