Publicerad: 2025-05-05 10:07 | Uppdaterad: 2025-05-05 10:54

Pauliina Damdimopoulou, ambassadör för ERC, blir ny professor på KBH

kvinna
Pauliina Damdimopoulou Foto: N/A

Pauliina har utsetts till professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa (KBH) Karolinska Institutet. Nu ser hon fram emot att bygga nya samarbeten för att stärka forskningen om kvinnors och barns hälsa.

– Det känns overkligt men fantastiskt. Jag har haft en stark koppling till KI i över 20 år och ser fram emot att fortsätta bidra med forskning, undervisning och samhällskommunikation, säger Pauliina Damdimopoulou.

Hur påverkar dagens kemikalier våra äggstockar och fertilitet? Det är den fråga som engagerat Pauliina under mer än ett decennium. Hennes forskning kretsar kring hur miljön, särskilt ökade kemikalieexponeringar, påverkar kvinnors reproduktionsförmåga. Hon understryker att kvinnor föds med alla sina äggceller färdigbildade, vilket gör dem särskilt känsliga för påverkan under hela livet – från fosterstadiet till vuxen ålder.

– Vi vet att vissa behandlingar som kemoterapi kan skada äggstockarna, men vi vet fortfarande alldeles för lite om hur vanliga miljögifter påverkar fertiliteten, säger hon.

I Paris arbetade hon med fiskägg och grodyngel i syfte att utveckla biosensorer för vattenföroreningar. Intresset för reproduktion och miljöföroreningar växte, och hon återvände till Sverige och KI för att fördjupa sig i äggstocksbiologi och embryonal utveckling. För tio år sedan startade hon sitt eget laboratorium på Swetox, en enhet inom toxikologisk forskning, och har sedan dess kombinerat sin bakgrund inom biokemi, miljöforskning och reproduktion.

En grupp människor
Ambassadors for the ERC network

ERC-anslag och ambassadörsroll 

2023 beviljades Pauliina ett prestigefyllt bidrag från European Research Council (ERC). Det innebar inte bara finansiering, utan även ett erkännande av forskningen. Som ambassadör vill hon lyfta betydelsen av fri forskning, utan politisk styrning eller förutbestämda ämnesområden. 

– Det var avgörande. Att få ERC:s stöd visade att mina idéer har relevans och potential att göra skillnad. Det motiverade mig också att bli ambassadör för ERC. Vi måste slå vakt om forskarens frihet att följa sina idéer. Det är så vi skapar innovation och långsiktig samhällsnytta, menar Pauliina.

Ny fas – och nya möjligheter

Just nu är forskargruppen i flytt från Flemingsberg till Solna – en övergångsfas som också innebär en nystart. Nya kollegor, nya medarbetare och nya samarbeten väntar.

– Jag längtar efter att få allt på plats. Framtiden ser spännande ut, inte minst med våra nya projekt inom ERC, VR, Barncancerfonden och StratRegen. Det är ett unikt tillfälle att fördjupa kunskapen om kvinnors hälsa i en tid då miljöpåverkan ökar, säger Pauliina.

På fritiden laddar hon batterierna med kickboxning – ett sätt att rensa tankarna efter en intensiv arbetsdag.