Publicerad: 2021-09-17 10:49 | Uppdaterad: 2021-09-17 11:09

Nytt center för att främja hållbar hälsa

Bild på skärm där zoom-möte med Makerere University hålls.
Invigningen av Centre of Excellence for Sustainable Health (CESH) den 16 september 2021. Foto: Ulf Sirborn

I torsdags den 16 september invigdes Centre of Excellence for Sustainable Health (CESH), ett digitalt kompetenscentrum som etablerats i samarbete med Makerere University i Uganda. Syftet med centret är att med hjälp av ett långsiktigt partnerskap främja hållbar hälsa och bidra till Agenda 2030.

Bild på skärm där zoom-möte med Makerere University hålls.
Foto: Ulf Sirborn

Redan i januari i år slöt Karolinska Institutet och Makerere University ett samarbetsavtal om upprättandet av centret, och igår ägde invigningen rum digitalt. Samarbetet mellan universiteten har pågått i över 20 år.  

– Det här centret är inspirerat av FN:s globala mål för hållbar utveckling, vars mål är att förbättra hälsa och välmående för alla, oavsett geografiska gränser, generationsskillnader eller socioekonomisk status. Coronapandemin har avslöjat de sorgliga konsekvenserna av hälsoskillnader, framför allt när det gäller vaccination och andra möjligheter att effektivt motverka smittspridning. Där ser vi att fattiga länder ligger långt efter rika, säger rektor Ole Petter Ottersen. 

Under invigningen diskuterades bland annat: 

  • möjligheterna och utmaningarna för hållbar hälsa 
  • varför centret har skapats och vad målsättningarna är 
  • hur partnerskap och högskolor kan bidra till hållbar hälsa 

Invigningen modererades av SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström och Roy Mayega, lektor vid Makerere University (School of Public Health at the College of Health Sciences). Talare från Karolinska Institutet var rektor Ole Petter Ottersen samt Tobias Alfvén och Giulia Gaudenzi, båda vid instititionen för global folkhälsa