Publicerad: 2025-01-17 17:15 | Uppdaterad: 2025-01-18 00:20

Ny studie kring antibiotikabehandling vid blindtarmsinflammation hos barn

Fyra personer i sjukhuskläder. Tre män en kvinna
Jan F. Svensson, Tomas Wester, Elin Öst och Markus Almström. Foto: N/A

I en banbrytande studie publicerad i den medicinska tidskriften The Lancet har forskare undersökt möjligheten att behandla akut icke perforerad blindtarmsinflammation hos barn med antibiotika istället för kirurgi.

Studien, kallad APPY-studien, är den första fullskaliga randomiserade barnstudien i sitt slag och visar på nya möjligheter inom barnkirurgisk vård.

Studien i korthet

APPY-studien leddes från Kansas City och involverade 11 barnsjukhus från olika delar av världen. Forskningen syftade till att jämföra effekten av antibiotikabehandling med traditionell appendektomi.

Studien visade att antibiotikabehandling inte är lika effektiv som kirurgi på grund av en ökad risk för behandlingssvikt och återfall. Trots detta framhävs att antibiotika kan vara ett väl fungerande alternativ i vissa fall, efter samråd med barn och deras föräldrar. En av de positiva aspekterna av antibiotikabehandling är att barn snabbare kan återgå till sitt vanliga liv.

Svensk medverkan i studien

En viktig del av studien genomfördes av forskare från den barnkirurgiska forskargruppen vid Karolinska Institutet i Stockholm. Tomas Wester, Jan F. Svensson, Markus Almström och Elin Öst har under många år studerat möjligheten att behandla blindtarmsinflammation med antibiotika. Gruppen genomförde en pilotstudie som utgjorde grunden för APPY-studien.

Framtida forskning och frågor

Studien väcker många nya frågor. Det finns fortfarande skäl att tro att vissa barn med blindtarmsinflammation mycket väl kan behandlas med antibiotika och kanske inte ens behöver läggas in på sjukhus. Det pågår för närvarande studier som värderar om det även fungerar att behandla utan antibiotika med bara smärtlindring. En pågående studie studerar livskvalitet och patientnöjdhet hos de barn som ingår i den aktuella APPY-studien.