Ny avhandling om patientutfall efter endovaskulär kirurgi av bukaortaaneurysm
Hallå där Marko Bogdanovic, doktorand vid forskargruppen kärlkirurgi, institutionen för molekylär medicin och kirurgi.
Den 5 december 2024 försvarar du din avhandling "Strategies to predict patient-specific outcomes after endovascular aneurysm repair". Vad handlar den om?
–Min avhandling handlar om patient-specifika utfall efter endovaskulär kirurgi utav bukaortaaneurysm.
Syftet med avhandlingen var att utveckla ny kunskap för att förbättra kort- och långsiktiga resultat för patienter som genomgår planerad endovaskulär aneurysm reparation (EVAR). Genom att analysera morfologiska, biomekaniska och epidemiologiska aspekter har studierna gemensamt fokuserat på att identifiera komplikationer relaterade till endograft samt problem som uppstår hos specifika typer av endograft. En särskild aspekt i denna avhandling är att undersöka hur aneurysmets storlek förändras tidigt efter EVAR, vilket kan indikera framgångsrik behandling. Slutligen syftade avhandlingen till att karakterisera de patienter som uppvisar ett gynnsamt behandlingsresultat och urskilja vilka faktorer som predikterar denna profil efter EVAR med fokus på könsskillnader.
Vilka är de viktigaste resultaten?
Sammantaget undersöktes flera patient-specifika utfall som påverkar kort och långtidsresultat efter EVAR. Utöver anatomiska förutsättningar är även typ av endograft en betydande riskfaktor kopplad till förekomsten av ocklusion i ett eller bägge endograft-skänklar. Specifikt Zenith Alpha endograftet uppvisade en kraftigt ökad ocklusions-frekvens relaterad till specifika riskfaktorer som måste tas i beaktan vid EVAR. Minskning av säck är inte bara en positiv prediktor av framgångsrik kirurgi utan även ett terapeutiskt mål att uppnå vid EVAR. Könsskillnader i utfall efter EVAR består och fordrar multimodala forskningsinsatser.
Hur kan den kunskapen komma människor till nytta/bidra till att förbättra människors hälsa?
Mot bakgrund av resultaten från första och andra studien har kirurgisk praxis ändrats i Sverige där Zenith Alpha inte längre används i samma utsträckning. Tredje och fjärde studien påvisar vilka faktorer som är viktiga för positivt patientutfall vilket borde höja det kollektiva medvetandet hos kärl-interventionister.
Vilka mål har du för framtiden?
Att fortsätta min ST i kärlkirurgi, utveckla mina kliniska färdigheter samt applicera den forskning vi utfört i praktiken. Utöver detta vill jag fortsätta bedriva forskning inom bukaortaaneurysm och vi har flertalet projekt som väntar på att sjösättas.
Disputation
Avhandling
Strategies to predict patient-specific outcomes after endovascular aneurysm repair