Publicerad: 2020-03-18 12:50 | Uppdaterad: 2020-03-18 13:49

Ny avhandling om akuta effekter av fruktos hos de med typ 2 diabetes

Camilla Olofsson vid gruppen Tillväxt och metabolism försvarar sin avhandling "Diet and postprandial risk markers for complications in type 2 diabetes" den 20 mars 2020. Huvudhandledare är Neda Rajamand Ekberg.

Camilla Olofsson

Vad handlar din avhandling om?

Syftet med avhandlingen var att studera akuta effekter av fruktos (finns i läsk, t.ex. Coca-Cola) och olika måltidssammansättningar på markörer som är relaterade till komplikationer bland de med typ 2 diabetes.

Vilka är de viktigaste resultaten?

Drycker med högt innehåll av fruktos bör undvikas. Vidare, de med typ 2 diabetes kan rekommenderas en kost med en lägre andel av kolhydrater (representera 30% av hela måltiden) och där maten är av god kvalité. Endast 36% av de med typ 2 diabetes åt de rekommenderade 5 portionerna av frukt och grönt per dag, så det finns ett behov av stöd och utbildning gällande kostbehandling.

Hur kan den kunskapen komma människor till nytta/bidra till att förbättra människors hälsa?

Kost är en viktig del av behandlingen vid typ 2 diabetes. Resultaten kan användas som ett stöd i behandlingen av de med diabetes och därmed bidra till förbättrad hälsa bland de som har typ 2 diabetes. Då det behövs mer kunskaper på detta område hoppas jag också att min avhandling kan leda till vidare studier inom området.

Vilka mål har du för framtiden?

Jag arbetar som utredare på Folkhälsomyndigheten och kommer fortsätta göra det även efter jag försvarat min avhandling. Jag har också en önskan om att fortsätta med forskning I någon form, förslagsvis inom diabetesområdet.

Disputation

Fredagen den 20 mars 2020 kl 09:00 i Rolf Luft Auditorium, L1:00, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna, även möjlighet att delta via länk

 

Delta via länk: https://ki-se.zoom.us/j/137501138, mötets ID-nummer: 137 501 138, password: 018424

Avhandling

Diet and postprandial risk markers for complications in type 2 diabetes

Kontakt