Lovande resultat efter CAR T-behandling vid leukemi och lymfom

Svenska cancerpatienter som behandlats med CAR T-cellsterapi visar bättre överlevnad och färre biverkningar än vad som setts i tidigare studier. Det visar en ny sammanställning av svenska behandlingsresultat som har gjorts av forskare i nätverket SWECARNET.
CAR T-cellsterapi är en skräddarsydd immunterapi som har visat sig effektiv mot vissa blod- och lymfcancersjukdomar där det tidigare inte funnits något hopp om bot. Akademiska sjukhuset i Uppsala var först i Europa med att initiera en akademisk CAR T-studie för patienter med B-cellslymfom. Fem år senare, 2019, behandlades den första patienten inom standarvården på Karolinska Universitetssjukhuset och idag finns det flera behandlingscentra i Sverige.
Bättre behandlingseffekt och färre biverkningar
För första gången har nu forskare sammanställt resultat för de svenska patienter som fått CAR T-cellsterapi. Sammanställningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Leukemia.
Resultaten visar bättre behandlingseffekt och färre allvarliga biverkningar jämfört med de allra första kliniska studierna.
Resultaten gäller 93 vuxna patienter med aggressivt B-cellslymfom (ABCL) som behandlades mellan åren 2019 och 2024. Av dessa uppnådde 66 procent komplett remission, det vill säga att cancersjukdomen minskade helt, inom 30 dagar efter behandlingen. Ett år efter behandling var 53 procent utan återfall. Ett särskilt intressant fynd var att äldre patienter inte har haft sämre utfall än yngre.
Framgångarna beror inte enbart på förbättrad behandling utan också på patienturval och ökade kunskaper om hur biverkningarna ska hanteras. Studien är ett viktigt steg framåt för att förstå och ytterligare förbättra behandlingen av blodcancer med hjälp av CAR T-celler.
Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus.
SWECARNET
Sveriges kompetensnätverk för CAR T-celler, SWECARNET, är ett nätverk för nyckelaktörer inom området och arbetar för ökad kompetens, kunskapsutbyte och standardiserade processer för behandling och uppföljning av CAR T.
Nätverket består av representanter från akademi, universitetssjukhus och industri över hela landet. Det finansieras av Vinnova och koordineras av Karolinska Institutet.
Publikationen
Implementation of standard of care CAR-T-cell treatment for patients with aggressive B-cell lymphoma and acute lymphoblastic leukemia in Sweden.
Leukemia 2025 May;39(5):1256-1259
Mats Jerkeman, Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.
Karin Mellgren, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Kristina Sonnevi, Karolinska Universitetssjukhuset.
Mikael Lisak, Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ingemar Lagerlöf, Universitetssjukhuset i Linköping.
Balazs Kapas, Skånes universitetssjukhus.
Hanna Sjölund, Karolinska Institutet.
Jacek Toporski, Karolinska Universitetssjukhuset.
Hans Hagberg, Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Stephan Mielke, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.
Gunilla Enblad, Akademiska sjukhuset i Uppsala.