Publicerad: 2024-12-12 14:16 | Uppdaterad: 2024-12-12 16:25

Hälsokrisforum 2024 – när krisen eller kriget kommer, vad gör lärosätena då?

En kvinna står i en talarstol framför en skärm där det står Hälsokrisforum 2024. I förgrunden syns en publik
Karolinska Institutets rektor Annika Östman Wernerson invigningstalar på Hälsokrisforum 2024. Foto: Åsa Svensson

"När krisen eller kriget kommer" är såväl titeln på en numera välkänd broschyr som det övergripande temat för Sveriges första Hälsokrisforum, anordnat av Centrum för hälsokriser på Karolinska Institutet (KI). Över 100 särskilt inbjudna deltagare, bland dem två statssekreterare, generalläkaren och Socialstyrelsens beredskapschef, samlades för att diskutera lärosätenas roll när hälsokrisen eller kriget kommer.

Människor står i en grupp och pratar. I hörnet syns en skylt som det står Centre for Health Crises på
Mingel under Hälsokrisforum 2024. Foto: Andreas Andersson

Frågan om lärosätenas roll innan, under och efter en hälsokris, och inte minst hur den kompetens och de resurser som finns där kan komma det omgivande samhället till nytta, är något som Centrum för hälsokriser arbetar aktivt med. 

För att utforska frågan bredare med flera aktörer bjöd centrumet in företrädare från lärosäten, regioner, Regeringskansliet och andra myndigheter, yrkesorganisationer och civilsamhället till ett Hälsokrisforum på KI den 27 november. 

Presentationer, panelsamtal och workshop

KI:s rektor Annika Östman Wernerson inledde forumet från talarstolen i Eva och Georg Klein-salen i Biomedicum med att hälsa alla välkomna och betona vikten av att inleda samtalet kring de här frågorna och att bygga relationer för långsiktig samverkan. 

Därefter följde presentationer av Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen, och Johan von Knorring, regiondirektör i Region Uppsala och medlem i styrgruppen för NSPL, regionernas nationella samordning, planering och ledning av hälso- och sjukvården, samt Jonathan Suk, principal expert in emergency preparedness på Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) och Claes Ivgren, generalläkare i Försvarsmakten. 

Taha Alexandersson, Johan von Knorring och Claes Ivgren deltog också i ett panelsamtal tillsammans med statssekreterarna för Utbildnings- respektive Socialdepartementet, Maria Nilsson och Miriam Söderberg, samt forskningschefen på Katastrofmedicinskt centrum vid Linköpings universitet, Carl-Oscar Jonsson

Diskussionerna fördjupades sedan i flera workshops där deltagarna stötte och blötte frågan om lärosätenas roll inom en rad områden relaterade till hälsokriser och totalförsvaret. Forumet avslutades med ett mingel och middag.

Aktuell fråga där lärosätenas roll bör utvecklas

Centrum för hälsokrisers föreståndare, professor Johan von Schreeb, är nöjd med forumet: 

– Det märks tydligt att krisberedskap, hantering av hälsokriser och upprustning av totalförsvaret är frågor som diskuteras och i den diskussionen bör vi som lärosäten ta plats och utveckla vad vår roll ska vara. Forumet var ett sätt för oss att bjuda in till den diskussionen och börja skapa en bild av både vad lärosätena kan bidra med, men också vad som efterfrågas, och framför allt, hur vi bidrar på bästa sätt, säger han.

Redan dagen efter samlades Hälsokrisnätverket, där Centrum för hälsokriser är sammanhållande nod, för att fördjupa diskussionen ytterligare. 

Viktiga frågor här var hur lärosätena bäst samarbetar för att nå ut med kompetens och resurser som göra mest nytta i en hälsokris. Centrum för hälsokriser kommer att fortsätta driva frågan tillsammans med nätverket.