Första personlighetspsykiatriska kongressen på KI
23-24 oktober 2023 genomfördes för första gången en personlighetspsykiatrisk kongress vid Karolinska Institutet. Syftet var att öka kunskapen och erbjuda uppdateringar om diagnostik, behandling och implementering. Kongressen, som genomfördes i samarbete med Psykiatri Sydväst, var helt fulltecknad med reservlista.
Under två fullmatade dagar på Biomedicum hade närmare 200 forskare och kliniker inom primärvård, psykiatri och rättspsykiatri från hela landet möjlighet att ta del av det senaste inom personlighetssyndrom.
- Att se patienten i ljuset av sin personlighet glöms ibland bort i dagens sjukvård. Denna kongress var ett utmärkt tillfälle att bättre förstå patienten, och människan, ur detta perspektiv, säger Christian Rück, psykiater och professor i psykiatri vid Karolinska Institutet.
Deltagarna kunde ta del av de senaste rönen från de internationellt framstående föreläsarna Professor Emeritus Peter Tyrer från Imperial College och psykiater Lois Choi-Kain som är chef för Gunderson Personality Disorders Institute. Ytterligare ett 40-tal svenska föreläsare fanns på plats och föreläste om personlighetssyndrom i den svenska vården. Under tre parallella pass kunde deltagarna välja mellan föreläsningar om bland annat specialiserad vård eller om hur fler kan erbjudas behandling. Kongressen avslutades med en paneldebatt om hur framtiden ser ut för personlighetssyndrom.
Behov av ökad kunskap och vårdinnehåll
- På Psykiatri Sydväst var vi tidigt ute i att se behovet av ökad kunskap och vårdinnehåll för denna stora patientgrupp. Nu märker vi att andra kliniker och regioner också alltmer kommer igång. Både föreläsare och besökare bidrog till en mycket lyckad kongress, den första i sitt slag i Sverige, säger en av initiativtagarna till kongressen, Niki Sundström, leg. psykolog, vårdenhetschef, Psykiatri Sydväst.
Kongressen var även en möjlighet att träffa kollegor som jobbar med liknande frågor för att skapa ett nätverk och lära sig av varandra. De som inte hade möjlighet att ta sig till KI kunde ta del av majoriteten av föreläsningarna via livesändning.
Ansvarig institution
Institutionen för klinisk neurovetenskap