Publicerad: 2025-04-28 14:04 | Uppdaterad: 2025-04-28 20:40

Fira KI:s skyddsombud under den internationella arbetsmiljödagen

ATMP
Foto: Liza Simonsson

KI:s 148 skyddsombud spelar en avgörande roll för att säkerställa en trygg och säker arbets- och studiemiljö. Under den internationella arbetsmiljödagen finns det anledning att uppmärksamma denna viktiga grupp lite extra.

Den 28 april är internationella arbetsmiljödagen, initierad av Internationella arbetsorganisationen (ILO). Syftet är att öka medvetenheten om vikten av en säker och hälsosam arbetsmiljö, där engagerade skyddsombud har en nyckelroll. 

Samverkan för säker arbetsmiljö

På KI arbetar 148 engagerade skyddsombud för att förebygga ohälsa och olycksfall och för att säkerställa att arbetsmiljölagens krav efterlevs. 

För att skapa en trygg och säker arbetsmiljö är det avgörande med god samverkan och ett nära samarbete mellan arbetsgivaren, medarbetarna och studenterna, sammanfattar Patrik Emanuelsson på HR-avdelningen. 

Porträtt av Patrik Emanuelsson.
Patrik Emanuelsson. Foto: N/A

– Genom att samverka och samråda kan vi stärka inflytandet och det gemensamma ansvaret för en trygg och säker arbets- och studieplats för alla, säger Patrik Emanuelsson, HR-specialist med ansvarsområde systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Han fortsätter: 

– På KI är vi stolta över att ha en välfungerande samverkansstruktur som inkluderar arbetsmiljögrupper och skyddskommitté på olika nivåer inom organisationen, säger han.

Temat för årets internationella arbetsmiljödag är digitalisering och hur ny teknik kan förbättra arbetsmiljön och minska arbetsrelaterade risker. 

Bli skyddsombud vid KI

Vill du engagera dig som skyddsombud vid KI kontakta gärna någon utan våra sex huvudskyddsombud för anställda och studenter (OF och MF)

ILO i korthet

Internationella arbetsorganisationen (ILO) är FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor. ILO har som grundläggande mål att bekämpa fattigdom och främja social rättvisa. I uppgifterna ligger att främja sysselsättning och bättre arbetsvillkor i hela världen samt att värna om föreningsfrihet, organisationsrätt och kollektiv förhandlingsrätt.

Sverige blev medlem av ILO år 1920 genom sin anslutning till Nationernas Förbund (NF). ILO har sitt säte i Genève, Schweiz.

Regeringar och arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer deltar i ILO:s beslutande och verkställande organ. Alla tre parter har oberoende status med full rösträtt.

Källa: Svenska ILO-kommittén