Publicerad: 2025-01-10 09:00 | Uppdaterad: 2025-01-10 09:22

Examensstudenten: "En härlig blandning av förvirring och aha-upplevelser"

Studenters händer som håller i sina examensdiplom i Aula Medica.
Diplom från en tidigare examensceremoni i Aula Medica. Foto: Liza Simonsson

Fredag den 17 januari 2025 tar avgångsklasser på fyra av Karolinska Institutets program examen. Det gäller sjuksköterskeprogrammet, läkarprogrammet, fysioterapeutprogrammet och arbetsterapeutprogrammet. Två av examensstudenterna, Måns och Niklas, har svarat på frågor om både studietiden och framtiden.

Måns Deckner, fysioterapeutprogrammet

Porträttbild på studenten Måns.
När Måns tagit examen kommer han börja jobba på en avdelning för njurmedicin och endokrinologi. Foto: Privat

Vad ska du göra efter examen?

– Jag kommer att börja arbeta på avdelningen för njurmedicin och endokrinologi på Karolinska sjukhuset Huddinge direkt efter examen. Där kan jag stöta på en mängd olika patienter. Jag kommer bland annat träna med patienter som lider av kronisk njursvikt och mobilisera patienter efter amputationer till följd av diabeteskomplikationer.

Hur hittade du ditt jobb? 

– Jag började aktivt titta efter jobbannonser från starten på sista terminen och kontaktade även cheferna på de enheter jag var intresserad av att arbeta på. Som tur var kom det ut en tjänst på en av dessa. Jag blev kallad till intervju och fick sedan jobbet! Jag tror det hjälpte att jag hade frågat mina tidigare handledare om de kunde vara referenser på mina ansökningar.  

Om du får drömma fritt, var är du yrkesmässigt om fem år?

– Då är jag kvar inom slutenvården, men på pediatrikavdelningen i Solna och arbetar mot en specialist inom området. Jag hade min fördjupningspraktik där och tyckte det var fantastiskt! Jag tycker att det är väldigt kul att lära ut så jag hoppas också ha en fot kvar i fysioterapeututbildningen och undervisa lite.

Vilket är ditt bästa minne från KI?

– Oj, jag kan nog inte plocka ut ett specifikt minne. All metodikträning tillsammans med mina underbara studiekamrater är nog det jag uppskattat mest. Det har varit en härlig blandning av förvirring, skratt, nervositet och aha-upplevelser.

Vad har varit det mest utmanande under din studietid?

– Att balansera allt i livet, att lägga lagom mycket tid på studierna, fritidsintressen, och familj m.m. Vissa perioder har det blivit väldigt mycket.

Niklas Dahlhjelm, arbetsterapeutprogrammet

Porträttfoto på studenten Niklas.
Niklas ser ljust på möjligheterna att få jobb inom olika områden som arbetsterapeut. Foto: Privat

Vad händer efter examen?

– Efter examen ser jag fram emot att börja arbeta som arbetsterapeut och utforska alla möjligheter inom yrket. Arbetsterapeutens bredd och mångsidighet gör det möjligt att arbeta inom många olika områden, vilket känns både spännande och inspirerande. Jag håller just nu på att undersöka olika alternativ för att hitta rätt plats där jag kan bidra och utvecklas.

Hur söker du jobb?

– Jag undersöker alla möjligheter och använder både mitt nätverk och olika jobbportaler för att hitta rätt tjänst. Jag ser positivt på möjligheterna eftersom det är stor brist på arbetsterapeuter och arbetsmarknaden ser lovande ut. 

Vad hoppas du att du gör om fem år?

– Om fem år hoppas jag arbeta med att utveckla hjälpmedel inom arbetsterapi, särskilt genom att integrera AI och teknik för att förbättra deras funktion och anpassning. Jag vill bidra till att skapa innovativa lösningar som gör det enklare för människor att återfå sin självständighet och förbättra sin vardag. 

Bästa KI-minnet?

– Det är från en interprofessionell workshop där vi arbetade i team med studenter från olika vårdprogram. Det var inspirerande att se hur olika professioner kan komplettera varandra för att ge patienterna bästa möjliga vård. Det gav mig både perspektiv och en känsla av samhörighet som jag tar med mig in i arbetslivet.

Vad har varit det mest utmanande under studietiden?

– Att kombinera teori med praktisk tillämpning under VFU-perioderna. Att snabbt anpassa sig till nya miljöer och omsätta teoretiska kunskaper i verkliga situationer krävde mycket, men det har också varit oerhört lärorikt och givande.