Publicerad: 2023-02-01 15:14 | Uppdaterad: 2023-03-03 12:50

Efter flykten från Ukraina – Dariia fortsätter följa drömmen om att bli läkare

Dariia Chernovska läste sin drömutbildning i medicin vid Bogomolets National Medical University i Kiev när Ryssland invaderade Ukraina och hon tvingades fly. Nu praktiserar hon på institutionen för fysiologi och farmakologi i Daniel Anderssons labb och har siktet inställt på läkarstudier vid Karolinska Institutet till hösten.

Porträttbild på student i labbmiljö
Den ukrainska läkarstudenten Dariia Chernovska praktiserar vid KI på institutitionen för fysiologi och farmakologi.

Dariia Chernovska kommer från en mindre stad i centrala Ukraina och redan vid ung ålder visste hon att det var läkare som hon ville bli. 

– När jag var 14 år fick jag två biologiböcker från skolan. Jag var väldigt intresserad av böckerna och läste dem flera gånger under den sommaren. Jag bestämde mig att jag ville bli läkare och från den tiden har jag inte varit intresserad av någonting annat, säger Dariia Chernovska. 

Efter grundskolan kom hon in på sin drömutbildning och började studera på läkarprogrammet vid det medicinska universitetet i Kiev Bogomolets National Medical University. 

När Ryssland invaderade Ukraina lämnade Dariia Kiev och åkte hem till sin familj och den by som hennes morföräldrar kommer ifrån. Men även där kunde de höra bomberna och de tvingades tillbringa mycket tid i jordkällaren när flyglarmen ljöd.

– Min moster bor i Sverige så mina föräldrar sa åt mig att ta min lillasyster och åka till Sverige. Mamma körde oss till Rumänien där vi gick över gränsen och sedan reste vi vidare till Sverige, säger Dariia Chernovska. 

Lärde sig svenska på egen hand 

Väl i Sverige började Dariia ta reda på vad hon hade för möjlighet att fortsätta sin läkarutbildning här. Hon förstod snart att hon måste kunna svenska för att studera medicin i Sverige men ukrainare som flytt till Sverige har inte rätt till SFI eller annan utbildning via Komvux. 

Dariia började studera svenska på egen hand samtidigt som hon lärde sig mer om utbildningen på Karolinska Institutet. Så under början av hösten fick hon ett meddelande från sin mamma som på Facebook hade sett att KI erbjuder praktikplats för ukrainska studenter som flytt till Sverige. 

– Jag såg att det var sista dagen och sista timmen och fick panik. Men jag gjorde min ansökan jättesnabbt och skrev motivationsbrev och samlade alla mina dokument och skickade in i sista minuten, säger Dariia Chernovska. 

Möjlighet för ukrainska studenter att göra praktik på KI 

I september 2022 annonserade KI möjligheten för studenter från Ukraina att genomföra en finansierad praktik genom Erasmus+ programmet vid någon av KI:s forskargrupper under minst två månader. Daniel Anderssons forskargrupp vid institutionen för fysiologi och farmakologi var en av de grupper som anmälde sitt intresse att ta emot praktikanter.  
 

Person standing in Biomedicum.
Daniel Anderssons forskargrupp anmälde sitt intresse till att ta emot ukrainska studenter i labbet.

– Jag fick reda på möjligheten via ett utskick från administrationen och tyckte att det var en given sak att anmäla intresse till, säger Daniel Andersson, lektor och specialistläkare vid Karolinska Institutet samt Karolinska Universitetssjukhuset.

Efter intresseanmälan fick Daniel beskriva forskargruppens verksamhet och ange hur många praktikanter de hade möjlighet att ta emot. Ansökningsprocessen med matchning av kandidater till forskargrupperna administrerades sedan centralt av antagningen i samverkan med internationella kansliet på KI.

– Sedan kom det ett mejl från administrationen om att Dariia var intresserad av att praktisera hos oss. Av Dariias meritförteckning såg hon ut att passa väldigt bra. Det visade sig sedan vara hel rätt då Dariia snabbt lärt sig hantera viktiga experimentella metoder som vi arbetar med, säger Daniel Andersson.

I Daniel Anderssons labb forskar de på hur hjärta och muskel påverkas av inflammation och vilka mekanismer som leder till att man får hjärtsvikt och muskelsvaghet vid systemisk inflammationssjukdom. Inom forskargruppen har de ofta studenter som utför projektarbeten av olika längd.

– Vi är vana vid att ha studenter i labbet. Det är givande och skapar en bra dynamik. Men det är extra viktigt att kunna göra en insats för läkarstudenter som flytt från Ukraina. Dariia passar bra in i vår grupp. Det är kul att se att hon trivs här och att hon utvecklats till att nu kunna göra mätningar självständigt. Vi behöver fler läkarstudenter som intresserar sig för den experimentella medicinska forskningen, säger Daniel Andersson.

Dariia Chernovska och Daniel Andersson i labbet i Biomedicum.
Daniel Andersson och Dariia Chernovska i labbet i Biomedicum.

Inspirerande möte

– Daniel bjöd in mig till Biomedicum och jag var så överraskad att han tog sig tiden att förklara för mig. Han förklarade vad de gör, vad det är för labb och forskningsområde. Jag blev så inspirerad och glad och jag kände att det här är rätt person som jag vill jobba med, säger Dariia Chernovska.

Dariias dagar börjar oftast med att hon kommer in till labbet vid nio och har då möte med sin handledare om vad som ska göras under dagen och sedan utför de olika experiment. 

– Första gången tittade jag bara på. Sedan fick jag göra experimenten själv men under observation och nu har jag precis börjat göra dem på egen hand, säger Dariia Chernovska. 

Dariia har varit hos forskargruppen i snart tre månader och när nuvarande praktikperiod går ut är tanken att förlänga den till sommaren. 

Vill bli läkare men också forska 

Dariias svenska är redan idag väldigt bra men planen för framtiden är att fortsätta lära sig mer samt förbättra sin engelska. Sedan är siktet inställt på att söka in till läkarprogrammet vid KI till hösten. 

– I det längre perspektivet vill jag bli läkare och utöva mitt yrke i Sverige. Därför studerar jag svenska just nu. Men jag vill också hjälpa Ukraina med bidrag och att mina föräldrar ska ha det bra där, säger Dariia Chernovska. 

Tidigare hade hon inga planer på att forska efter studierna men efter praktiken på KI har hon fått mersmak.

– Det var inte mitt mål att jobba i labb tidigare. Men när jag provat på det nu så har jag ändrat mig. När jag kommer in på utbildningen kanske jag kan koppla mina studier till forskning och göra något liknande som jag gör nu, säger Dariia Chernovska. 
 

Erasmus+ traineeship för ukrainska studenter

Inom Erasmus+ traineeship-programmet erbjöd KI studenter från Ukraina möjligheten att genomföra en finansierad praktik (genom stipendium) vid någon av våra forskargrupper under minst två månader. Utlysningen skedde i september 2022 och administrerades av antagningen och Internationella Kansliet på Karolinska Institutet. 

Antal praktikanter på KI: 8 studenter vid 9 forskargrupper