Centrum för hälsokriser arrangerar Sveriges första Hälsokrisforum
Den 27 november arrangerar Centrum för hälsokriser Sveriges första Hälsokrisforum. Syftet är att samla deltagare för att tillsammans diskutera vad lärosätena kan bidra med för att stötta det omgivande samhället innan, under och efter en hälsokris, samt hur de bäst samverkar med andra aktörer.
Centrum för hälsokrisers föreståndare, professor Johan von Schreeb, ser fram emot att välkomna deltagare från lärosäten, Regeringskansliet, myndigheter, regioner, civilsamhället, professionsföreningar med flera till KI, för vad han beskriver som ett forum tänkt att inleda ett viktigt samtal om hälsokrishantering, beredskap och universitetens roll.
– Vi har bjudit in hundra experter inom kris och katastrofer, politiker, tjänstemän, akademiker och medarbetare i civilsamhällesorganisationer och professionsföreningar. Tillsammans ska vi tydliggöra hur universiteten kan få en tydligare roll i att bygga beredskap så att systematisk kunskap om hälsokriser säkerställs i utbildningar och som underlag vid insatser, berättar han.
Centrum för hälsokriser har sedan grundandet 2022 aktivet verkat för att lärosätenas kompetens bättre tillvaratas och utvecklas i arbetet med att bygga ett bättre förberett samhälle. Genom att arrangera Hälsokrisforumet och bjuda in deltagare från olika verksamheter vill de lyfta frågan bredare.
Ett första steg i samtalet kring lärosätenas roll i hälsokriser och i Totalförsvaret
Programmet inleds med tal av KI:s rektor Annika Östman Wernerson och centrumets föreståndare. Därefter följer presentationer av Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen, och Johan von Knorring, som är regiondirektör i Region Uppsala och medlem i styrgruppen för NSPL-Regionernas Nationella Samordning, Planering och Ledning av sjukvården i höjd beredskap och krig, samt Jonathan Suk, Principal Expert in Emergency Preparedness på Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) och Claes Ivgren, generalläkare i Försvarsmakten.
Taha Alexandersson, Johan von Knorring och Claes Ivgren kommer även att delta i ett panelsamtal tillsammans med statssekreterarna för Utbildnings- respektive Socialdepartementet, Maria Nilsson och Miriam Söderberg, samt forskningschefen på Katastrofmedicinskt centrum vid Linköpings universitet, Carl-Oscar Jonsson. Panelsamtalet leds av Maja Fjaestad, tidigare statssekreterare och numera expertkoordinator inom samhällspolitik och beredskap på Centrum för hälsokriser.
Forumet avslutas med workshops inom ett flertal olika ämnen, där just frågan om lärosätenas roll i hälsokriser och i totalförsvaret kommer att diskuteras mer ingående.
Tanken är att forumet ska vara ett första steg för att sedan arbeta vidare med frågor som rör just lärosätenas roll i hälsokriser och som del av Totalförsvaret. Centrum för hälsokriser kommer också att fortsätta arbeta med det löpande, inte minst genom Hälsokrisnätverket, som de initierade för ett år sedan och är fortsatt sammanhållande nod för.