Publicerad: 2024-12-17 12:30 | Uppdaterad: 2024-12-17 17:16

”CAR T-cellsterapi är här för att stanna”

Stephan Mielke och Gunilla Edblad står vid podiet på scen och hälsar alla välkomna.
Stephan Mielke och Gunilla Edblad hälsar alla välkomna på SWECARNET:s utbildningsdag 2024. Foto: Ann-Sofie Sten.

För tio år sedan behandlades för första gången i Sverige en cancerpatient med CAR T-cellsterapi. Idag är han helt frisk. Flera utmaningar kvarstår innan behandlingen kan ges till alla som skulle kunna ha nytta av den och hur det ska gå till var en av frågorna som diskuterades på nätverket SWECARNET:s årliga utbildningsdag.

CAR T-cellsterapi är en relativt ny typ av immunterapi som har revolutionerat cancervården. Enkelt uttryckt innebär behandlingen att immunförsvarets T-celler (vita blodkroppar) omprogrammeras så att de mer effektivt kan identifiera och förstöra tumörceller. 

Nätverket SWECARNET grundades för att lösa utmaningar kring implementeringen av CAR T-cellsterapi i Sverige och för att utgöra en mötesplats för kunskapsutbyte mellan olika aktörer. 

utbildningsdagen den 20 november presenterades aktuell forskning och det gick att konstatera att resultaten från kliniska studier ger stort hopp inför framtiden.

– CAR T är här för att stanna, sammanfattade Gunilla Edblad, professor och överläkare i onkologi i Uppsala och den som tillsammans med sina kollegor utförde den första behandlingen i Europa för tio år sedan.

Många utmaningar kvarstår dock, både vad gäller utveckling av metoder och hur man ska göra behandlingen tillgänglig för patienter i Sverige. 

– Med patienten i centrum är det här utmaningar som akademin, vården, läkemedelsindustrin och beslutsfattare behöver, och kan, lösa gemensamt, menar Stephan Mielke, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, och professor i hematologi och cellterapi vid Karolinska Institutet. Nätverket SWECARNET finns till för att facilitera den samverkan. 

Förbättrade förutsättningar med den uppdaterade cancerstrategin?

Cell- och genterapier medför ett paradigmskifte för cancerbehandling, men de ställer också nya krav på hur hälso- och sjukvården är organiserad. Nationell samordning kan vara ett sätt att möjliggöra jämlik vård över landet och just nu pågår en uppdatering av den nationella cancerstrategin.

Mef Nilbert, professor och överläkare i onkologi i Lund, samt regeringens särskilda utredare av strategin, deltog på länk och berättade var arbetet befinner sig för närvarande. Hon uppmuntrade nätverket att verkligen ta vara på tillfället att delta i den kommande remissrundan och utifrån den expertis som finns formulera behov och förslag på lösningar.

Det var också en av slutsatserna deltagarna i det efterföljande panelsamtalet kom fram till.  

Om SWECARNET

Sveriges kompetensnätverk för CAR T-celler, SWECARNET, är ett öppet mötes- och utbildningsnätverk för akademiska partners, hälso- och sjukvården, industrin och andra aktörer som jobbar med de utmaningar som finns kring implementeringen av CAR T-cellsterapi i Sverige. 


Ett av SWECARNET:s uppdrag är att med den årliga utbildningsdagen samla olika aktörer, verksamma inom vården och andra intresserade för att dela de kunskaper som finns, skapa nya genom att agera mötesplats och tillsammans diskutera framtida behov och strategier
 

Nätverket finansieras av Vinnova och koordineras av Karolinska Institutet. På SWECARNET:s webbsida kan du läsa mer om nätverket och även se en kartläggning av användningen av CAR-T i Sverige.