Publicerad: 2024-10-04 08:22 | Uppdaterad: 2024-10-04 17:45

Biomarkör kan hjälpa vården att bedöma svårighetsgraden av covid-19

Forskare vid Karolinska Institutet och Göteborgs universitet har identifierat en biomarkör som kan bli ett viktigt verktyg för vården i bedömningen av patienter med akut covid-19-infektion. Forskarna har studerat interleukin (IL)-26, en signalsubstans i immunförsvaret, som har visat sig spegla både sjukdomens svårighetsgrad, virusmängd och behovet av sjukhusvård.

Eduardo Cárdenas
Eduardo Cárdenas. Foto N/A

– I vår studie har vi sett att immunsignaleringen via IL-26 är nära kopplad till hur allvarligt sjuk en patient är i covid-19, säger huvudförfattaren till studien, doktor Eduardo Cárdenas, vid tidpunkten för studien verksam vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet.

Professor Anders Lindén vid samma institution, leder forskargruppen och är överläkare vid Karolinska Svår KOL Centrum, Karolinska Universitetssjukhuset. Han lyfter fram resultatens betydelse för patienter med lungsjukdomar som astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL):

Anders Lindén, IMM
Anders Lindén. Foto: N/A

– Vår nya studie bekräftar kopplingen mellan akut covid-19 och IL-26 som vi visat i en tidigare studie på en mindre grupp av patienter. Genom att nu undersöka en stor och mycket väl karaktäriserad grupp patienter, så har vi kunnat visa att IL-26 har förutsättningar att bli en lättåtkomlig biomarkör för att snabbt bedöma vilka patienter som riskerar ett svårt sjukdomsförlopp, särskilt patienter med KOL och astma.

Forskarna har analyserat prover från ett stort antal patienter med covid-19 som undersökts av professor Magnus Gissléns forskargrupp vid Sahlgrenska akademin.

Resultaten visar att nivån av IL-26 är högre hos manliga än hos kvinnliga patienter, vilket kan spegla det faktum att män är mer sårbara för infektionen.  Nivån av IL-26 var också högre hos patienter med KOL och astma, två patientgrupper som befarats vara känsliga för covid-19. 

Sammantaget förefaller nivån av IL-26 ge viktig information om hur immunförsvaret reagerar vid olika hälsotillstånd. Upptäckten öppnar upp för nya sätt att övervaka och hantera patienter med akut covid-19 inom akutsjukvården, vilket kan bidra till snabbare och mer individanpassade insatser.

Den nya forskningen kan leda till att IL-26 etableras som en rutinmässig biomarkör inom vården och förbättra möjligheterna att förutsäga och behandla allvarliga sjukdomsförlopp i ett tidigt skede.

Referens

Cardenas EI, Robertson J, Misaghian S, Brown J, Wang M, Stengelin M, Sigal G, Wohlstadter J, Gisslén M and Lindén A. Systemic increase in IL-26 is associated with severe COVID-19 and comorbid obstructive lung disease. 
Frontiers in Immunology 2024;15:1434186

Kontakt

Profile image

Anders Lindén

Professor/Överläkare
Profile image

Eduardo Cardenas

Forskningsspecialist