Autism och adhd diskuterades i riksdagen

Den 9 april hölls seminariet "Autism & adhd: från intention till verklighet" i Sveriges riksdag. "Vi är tacksamma för möjligheten att lyfta frågan om hur vi går från välmenande bestämmelser och dokument till faktisk implementering", säger Sven Bölte, professor vid Karolinska Institutet och chef för kompetenscentret KIND.
Nationella riktlinjer, hovrättsdomar, utredningar och forskning visar hur den växande gruppen av personer med utvecklingsrelaterade tillstånd kan stöttas. Trots det ses år efter år allvarliga konsekvenser när stöd inte når individer, anhöriga, vård, skola och samhälle.
Josefin Malmqvist, moderaternas gruppledare i utbildningsutskottet bjöd tillsammans med KIND på Karolinska Institutet in till ett lunchseminarium i Sveriges riksdag för att diskutera glappet mellan intention och verklighet.
Nationell strategi för autism
Sven Bölte, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, KI, visade att Sverige trots goda förutsättningar ofta misslyckas med att nå fram med verkliga förbättringar för personer med autism och adhd.
För att ge inblick i andra länders arbete med frågan medverkade Dr James Cusack, chef för den brittiska organisationen Autistica. Han berättade om hur man i England arbetat med en nationell strategi för autism som innehåller konkreta målsättningar inom sex områden.

– Det är en bra strategi och vi har sett förbättringar gällande några av målsättningarna. Men de flesta förbättringar har skett utan politiskt stöd, fortsätter han. Det är tydligt för mig att det inte är tillräckligt att ha en nationell strategi. Det är en bra start, men man behöver också en implementeringsplan som inkluderar ett tydligt politiskt ansvar med skyldighet att redovisa resultat, berättade James Cusack.
Paneldebatt om komplex fråga
Efter presentationerna diskuterades frågan av en panel med Katharina Damgård Hansen, biträdande rektor för Björnbodaskolan och Sörgårdsskolan, Josefin Malmqvist, moderaternas gruppledare i utbildningsutskottet, Anki Sandberg, ordförande i Riksförbundet Attention, Johan Franck, medicinsk forskningsdirektör Region Stockholm och Sven Bölte.
– Det här är en komplex fråga. Den involverar samhällets alla delar vilket också gör att helhetsansvar ofta saknas. Men jag tycker att vi i Sverige på pappret har bra förutsättningar att göra rätt. Vi har bra register för studier, LSS, Skollagen, riktlinjer för vården, ett stort antal rapporter och studier om vad som fungerar. Jag är också övertygad om att det finns massor av god vilja, från beslutsfattare till utförare, sa Sven Bölte. Han fortsatte:
– Det finns allt för många hinder på vägen. Riktlinjer som rekommenderar insatser som inte är tillgängliga, skolor som upplever press att inkludera men saknar förutsättningar, avsaknad av bindande samverkansavtal och adekvat utbildning för yrkesverksamma är några exempel. Jag upplever ofta att beslutsfattare inte känner till allt de behöver veta för att ta hållbara beslut som når fram till individen och den närmaste omgivningen. Min förhoppning är att det här seminariet är ett steg mot ett politiskt helhetsgrepp om frågan. Vi på KIND är gärna med i den diskussionen om vi får frågan.