Publicerad: 2024-11-25 17:12 | Uppdaterad: 2024-11-25 18:05

5,6 miljoner från Vetenskapsrådet till forskningsprojektet TeamFödsel

Forskare vid Karolinska Institutet har erhållit stöd på 5,6 miljoner från Vetenskapsrådet till ett forskningsprojekt för att förbättra personcentrerad vård, patientsäkerhet, teamarbete och kommunikation inom förlossningsvården.

Närbild på magen på en gravid kvinna som bär en rosa klänning.
Photo: Juan Encalada on Unsplash

Vetenskapsrådet har beviljat Malin Edqvist, universitetsbarnmorska vid Karolinska universitetssjukhuset och forskare vid institutionen för Medicin, Solna vid Karolinska Institutet (KI) ett anslag på 5.6 miljoner för forskningsprojektet TeamFödsel en intervention för att stärka patientsäkerhet och personcentrerad vård inom förlossningsvården.

Medsökande forskare är Monica Nyström, docent vid Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME), KI, Olof Stephansson, professor vid institutionen för Medicin, Solna, KI samt Karin Ängeby, forskare vid Karlstads universitet och Region Värmland.

Om studien: TeamFödsel

en intervention för att stärka patientsäkerhet och personcentrerad vård inom förlossningsvården.

Trots stora insatser för att förbättra vårdens kvalitet så drabbas fortfarande vissa kvinnor och barn av komplikationer i samband med födseln. Detta medför ett lidande inte bara för individen och familjen, utan medför också stora kostnader för samhället. Av rapporterade patientsäkerhetsfall beräknas 60-70% vara undvikbara och majoriteten kan härledas till brister i kommunikation och teamarbete. Samtidigt anses den personcentrerade vården anses vara en förutsättning för säker vård. Trots detta visar data från den nationella graviditetsenkäten att många kvinnor inte upplevt sig vara delaktiga i sin vård och beslut i den utsträckning de önskat under förlossningen. 

Idag saknas interventioner för att förbättra patientsäkerhet under förlossning som innefattar personcentrerad vård. Teamfödsel är en intervention som utvecklats i USA för att förbättra informationsutbyte och delaktighet under förlossningen samt teamets kommunikation och samarbete. TeamFödsel består av strukturerade avstämningar mellan den födande och hens partner och vårdteamet. Processen dokumenteras på en strukturerad Whiteboardtavla där rubrikerna önskemål, plan, och förlossningsprogress ingår. 

Projektet kommer att utvärdera vårdprocessen vid nio förlossningsavdelningar i Sverige avseende kvinnors upplevelse av TeamFödsel, interprofessionellt samarbete, patientsäkerhetskultur samt huruvida interventionen påverkar patientsäkerhetsutfall. Metoder innefattar registerdata och tidsserieanalys samt enkäter till personalen för att undersöka om interventionen påverkar patientsäkerhetskultur och teamarbete över tid.

Eftersom TeamFödsel är en komplex intervention kommer en processevaluering att genomföras där kvalitativa data och enkäter används för att utvärdera hur implementering och kontextuella faktorer påverkar användningen av interventionen. Projektet kommer att bidra med viktig kunskap om patientsäkerhet och personcentrerad vård under förlossning samt om faktorer som påverkar implementering och användning av TeamFödsel. I förlängningen förväntas projektet att bidra till förbättrad vård och hälsa för kvinnor och nyfödda barn.