Publicerad: 2019-11-06 15:27 | Uppdaterad: 2022-02-22 15:57
Ytterligare 46 miljoner från Vetenskapsrådet till KI
Vetenskapsrådet har beviljat lite mer än 46 miljoner kronor till forskare vid Karolinska Institutet inom områdena naturvetenskap och teknikvetenskap; humaniora och samhällsvetenskap; projektbidrag för internationella samarbeten inom antimikrobiell resistens; samt projektbidrag för internationella samarbeten inom individanpassad medicin.
Naturvetenskap och teknikvetenskap
- Camilla Björkegren, vid institutionen för biovetenskaper och näringslära och vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, har fått bidrag för projektet ”Hur påverkas kromosomstabilitet av transkriptions-inducerade förändringar i DNAts struktur? Analys av SMC-proteinkomplex.” med totalt en summa av 3 200 000 kr under en femårsperiod.
- Claudia Kutter, vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, har fått bidrag för projektet ”Avtäckande roller av transkriptionell komplexitet” ” med totalt en summa av 3 300 000 kr under en femårsperiod.
- Janne Lehtiö, vid institutionen för onkologi-patologi, har fått bidrag för projektet ”Molekylär analys av cancerfenotyp med robust och snabb proteomikanalys” med totalt en summa av 3 520 000 kr under en femårsperiod.
- Bennie Lemmens, vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, har fått ett etableringsbidrag för projektet ”DNA-replikation och reparation: en klarare bild av timing och terapier” med totalt en summa av 3 000 000 kr under en femårsperiod.
- Christian Riedel, vid institutionen för biovetenskaper och näringslära, har fått bidrag för projektet ”Mekanistiska studier av hur transkriptionsfaktorn DAF-16/FOXO reglerar åldrande” med totalt en summa av 3 520 000 kr under en femårsperiod.
- Herwig Schüler, vid institutionen för biovetenskaper och näringslära, har fått bidrag för projektet ”Regleringsmekanismer hos ADP-ribosyltransferaser PARP10 och PARP14” med totalt en summa av 4 132 000 kr under en femårsperiod.
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Naturvetenskap och teknikvetenskap 2019. Totalt beviljar de nästan 1,2 miljarder kronor för åren 2019–2023.
Humaniora och samhällsvetenskap
- John Axelsson, vid institutionen för klinisk neurovetenskap, har fått bidrag för projektet ”Den uppvaknande hjärnan: Hur snabbt vaknar vi upp, och faktorer som predicerar uppvaknandet?” med totalt en summa av 5 000 000
- Carin Lennartsson, vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, har fått bidrag för projektet ”Stålar och stöd. Utbyte av pengar och omsorg mellan äldre föräldrar och vuxna barn och dess konsekvenser för ojämlikhet.” med totalt en summa av 4 200 000 kr under en femårsperiod.
- Goran Papenberg, vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, har fått bidrag för projektet ”Människans kognitiva åldrande: Betydelsen av ackumulering av järn i hjärnan och inflammation” med totalt en summa av 5 800 000 kr under en femårsperiod.
- Johan Åhlén, vid institutionen för klinisk neurovetenskap och vid institutionen för folkhälsovetenskap, har fått bidrag för projektet ”Prevention av ångestsyndrom hos barn till föräldrar med ångestproblematik” med totalt en summa av 5 400 000 kr under en femårsperiod.
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom Humaniora och samhällsvetenskap 2019. Totalt beviljar de nästan 478 miljoner kronor för åren 2019–2023.
Projektbidrag för internationella samarbeten inom antimikrobiell resistens (JPIAMR)
- Volkan Özenci, vid institutionen för laboratoriemedicin, har fått bidrag för projektet ”IDx: En undersökning av regulatoriska, företagsekonomiska, relationella och tekniska hinder för global användning av diagnostik i kampen mot antibiotikaresistens” med totalt en summa av 429 200 kr under en treårsperiod.
Projektbidrag för internationella samarbeten inom individanpassad medicin (ERA PerMed)
- Lena Krumlinde Sundholm, vid institutionen för kvinnors och barns hälsa, har fått bidrag för projektet ”En kombination av biomarkörer och Tele-Hälsa-lösningar som grund för hembaserad individualiserad intervention av övre extremiteten hos barn med Hemiplegi efter Stroke” med totalt en summa av 908 688 kr under en treårsperiod.
- Mattias Rantalainen, vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, har fått bidrag för projektet ”Utveckling av AI-baserade bröstcancer histopatologi för personaliserad medicin” med totalt en summa av 3 911 848 kr under en treårsperiod.