Publicerad: 2025-05-19 16:07 | Uppdaterad: 2025-05-21 15:23

Utlysning av medel för att stärka sambandet mellan utbildning och forskning

Ett nära samspel mellan utbildning och forskning är avgörande för universitetets verksamhet, det ena fungerar inte utan den andra. Det finns miljöer med både stark utbildningsanknytning och stark forskningsanknytning inom samtliga institutioner vid KI, men det finns inte alltid en nära samverkan dem emellan. Fakultetsnämnden har därför beslutat att utlysa medel för att främja ett berikande samband mellan miljöer med stark forskningsanknytning och miljöer med stark utbildningsanknytning.

Universitetsövergripande samverkan

Behöriga huvudsökande för satsningen är prefekter vid institutioner med programansvar för nybörjarprogram (CLINTEC, CNS, DentMed, Labmed och NVS). Samverkan mellan institutioner, särskilt över institutionsgränser, uppmuntras. Prefekter vid samtliga institutioner välkomnas som medsökanden i satsningen.

För de forskningsstarka miljöerna förväntas satsningen bidra till ökad utbildningsanknuten forskning genom att skapa möjligheter till medverkan i utbildningsuppdraget. Delaktighet i utbildningen är en viktig komponent för karriärutvecklingen, men att hitta rätt vägar in i undervisningen är inte alltid enkelt.

Inom de utbildningsstarka miljöerna finns i stället utmaningar med att skapa möjlighet till forskningsaktivitet och därmed karriärutveckling för de lärare som ägnar större delen av sin tid till undervisning. I denna satsning utlyser fakultetsnämnden forskningsmedel till maximalt åtta disputerade adjunkter eller assisterande lektorer om 500 tkr/individ och år under tre år.

Långsiktig kompetensförsörjning för utbildningens behov är en annan utmaning. För att möta detta behov krävs ett långsiktigt arbete. Ett första steg är att öka antalet disputerade lärare inom dessa områden. Fakultetsnämnden utlyser därmed delfinansiering av maximalt tio doktorandplatser (75 procent finansiering från fakultetsnämnden under fyra år).

Ansökningsförfarande

En förutsättning för att huvudsökande institution ska beviljas medel är samverkan mellan miljöer med stark forskningsanknytning och miljöer med stark utbildningsanknytning, dvs att medarbetare från forskningsstarka miljöer involveras i utbildningens genomförande. För att kunna hitta dessa samarbeten är det även viktigt att de forskningsstarka miljöerna tar kontakt med de huvudsökande institutionerna. Enskilda forskare eller grupper har inte möjlighet att söka dessa medel. Kontakta närmaste chef/prefekt för en dialog om möjligheten för att ta fram en ansökan från institutionen. Sista ansökningsdag är den 1 juli 2025. Samtliga prefekter har fått ytterligare information.