Uppdaterade ämnesord – bättre synlighet!
Under våren har KI RIMS och bibliometrisystemet uppdaterats med nya ämnesord och -klasser från Standard för svensk indelning av forskningsämnen, SSIF2025. Även MeSH från NLM är uppdaterad för 2025. Uppdateringar av befintliga termer för personer, grupper och publikationer har genomförts centralt i KI RIMS och bibliometrisystemet. Du har möjlighet att ändra eller lägga till fler/nya termer och därmed öka din synlighet, så se gärna över nyckelorden på din profilsida och forskargrupp i KI RIMS.
Standard för svensk indelning av forskningsämnen är en klassifikation över forskningsämnen som fastställs av Universitetskanslerämbetet (UKÄ) och Statistiska Centralbyrån (SCB). Den tidigare standarden från 2011 har reviderats och från 2025 gäller den nya, SSIF2025.
SSIF2025 innehåller några helt nya ämnesområden, andra har andra tagits bort eller bytt namn. Inom medicinområdet har flera nya ämnen att tillkommit, bland annat medicinsk biostatistik. Samtidigt har vissa ämnen delats upp; exempelvis blir epidemiologi ett eget ämne i stället för att ingå i folkhälsovetenskap, global hälsa och socialmedicin. Vidare delas urologi och njurmedicin upp i varsitt ämne. Detta är bara ett urval av de förändringar som skett. På SCB:s sidor kan du läsa mer om SSIF2025 och se hela listan på forskningsämnen.
Under våren har KI RIMS och bibliometristystemet uppdaterats med alla nya ämnesord och -klasser. I KI RIMS är de uppdaterade på personer och grupper och i bibliometrisystemet på publikationer.
Varje år uppdaterar National Library of Medicine i USA sina Medical Subject Headings (MeSH), 2025 års uppdatering är nu också på plats i KI RIMS och bibliometridatabasen. Ett urval av de nya termerna kan du hitta på KIB:s webb, inte helt oväntat handlar flera nya termer om AI. MeSH-termer för din profil eller grupp kan inte hämtas in automatiskt från något system, utan de får du själv se över i KI RIMS. Så nu är ett bra läge att se över nyckelorden på din profil och forskargruppssida!
Varför ska du sätta nyckelord på din profil och forskargrupp?
Förutom att nyckelorden hjälper till att förbättra analyser och rapporter om KI:s forskning så blir du enklare att hitta för andra som söker efter aktiva forskare inom vissa områden. Du uppdaterar dina nyckelord (labels) på din profil i KI RIMS. Instruktioner finns på KI RIMS-sidorna.
Forskargrupper och team som har ämnen från SSIF2025 syns i de nya ämneslistorna över KI:s forskning. Listorna är samlade i en forskargruppsöversikt som ger besökare på KI:s webbplats en snabb överblick av forskningsområden och gör det möjligt att klicka sig fram till grupper och forskningsledare inom de områden man är intresserad av. I KI RIMS är det gruppledare eller andra med behörighet att hantera gruppens information som kan märka upp forskargruppen med nyckelord.
Har du frågor är det bara att du hör av dig till supporten via kib@ki.se
Varför fasta vokabulärer som SSIF och MeSH?
Användningen av fasta vokabulär gör det enklare och mer stabilt att kartlägga forskningen som utförs vid KI. SSIF2025 är den statistiska standard man har beslutat att använda för klassificering av forskningsämnen och som används i officiell statistik för universitet och högskolor i Sverige. Den här standarden täcker inte bara medicin och är ganska grov och därför kompletteras den med MeSH från NLM.