Publicerad: 2024-09-10 13:15 | Uppdaterad: 2024-09-18 14:33

Nya ämneslistor ska ge snabb överblick av KI:s forskning

Nu finns en ny, delvis automatiserad presentation av Karolinska Institutets forskning efter ämne på ki.se. Presentationen är gjord med hjälp av KI:s nya datasystem för forskningsinformation, KI RIMS, och visar upp forskargrupper, team och i vissa fall enheter.

– En fördel med presentationen är att gruppledarna själva kan gå in i KI RIMS och styra vilka ämneslistor som gruppen syns i på KI:s webbplats. Den här typen av dynamiska forskningsöversikter var ett av målen med RIMS-projektet, säger Katarina Sternudd, kommunikationsstrateg och webbredaktör för forskningssidorna på ki.se.

Syftet med den nya presentationen är att ge besökare på KI:s webbplats en snabb överblick av våra forskningsområden och även möjlighet att kunna klicka sig fram till grupper och forskningsledare inom de områden de är intresserade av. Målgruppen för ämneslistorna är i första hand forskare eller blivande forskare utanför KI, men även journalister, beslutsfattare och en medicinskt intresserad allmänhet. 

Standard för forskningsämnen

Ämneslistorna i den nya presentationen utgår från svensk standard för forskningsämnen, som beslutas av Statistiska centralbyrån (SCB) och Universitetskanslerämbetet (UKÄ). Dessa så kallade SCB-ämnen har i vissa fall kompletterats med ämnesord från den internationella standarden MeSH (Medical Subject Headings). Befintliga forskande grupperingar i KI RIMS har, som ett första steg, märkts upp med forskningsämnen baserat på gruppmedlemmarnas ämnen i Universitetsbibliotekets bibliometrisystem, som både bygger på vetenskapliga publikationer och forskarnas egna val. Gruppledaren eller motsvarande chef kan sedan ändra forskningsämnen för den egna gruppen i KI RIMS. 

Porträttbild.
Katarina Sternudd, foto: Andreas Andersson.

För närvarande finns ett femtiotal ämneslistor som visar upp KI:s forskargrupper, team och enheter inom olika områden. För att komma med i en ämneslista krävs att gruppen har använt sig av den typ av webbsida på ki.se som är kopplad till KI RIMS och att sidan är märkt med ämnet eller ämnena för den aktuella listan. 

– Det pågår fortfarande ett arbete på många institutioner med att införa den nya sidtypen för forskargrupper, vilket innebär att en del viktiga forskningsämnen ännu inte finns representerade i listorna. Men vi räknar med att detta ska vara åtgärdat till årsskiftet. Då kommer även SCB/UKÄ att uppdatera svensk standard för forskningsämnen, vilket gör att vi kan skruva ytterligare på presentationen, säger Katarina Sternudd. 

Här hittar du presentationen av KI:s forskning efter ämne

Bra att veta om ämneslistorna

  • Det är vanligen webbredaktören på din institution som håller i arbetet med att göra om befintliga gruppsidor på KI:s webbplats till det nya KI RIMS-formatet, som är det som används i ämneslistorna. En del institutioner har valt att lyfta fram sina enheter via KI RIMS, andra institutioner har flera nivåer av grupper och team. 
  • I KI RIMS är det gruppledare och chefer på olika nivåer som kan märka upp gruppsidor med forskningsämnen. Se till så att din grupp har tre eller fyra SCB-ämnen (kallas labels i systemet), men komplettera gärna med MeSH-ämnen. Det går att komma med på flera ämneslistor samtidigt. Läs mer på KI RIMS-sidorna på Medarbetarportalen om hur man gör.
  • När det gäller val av SCB-ämnen ska du som forskare försöka kliva ur gamla invanda hjulspår. Använd de ämnen som du tror att andra skulle välja för att beskriva din grupps forskning – inklusive forskare inom andra områden och allmänheten. Komplettera sedan med dina egna lite mer sparsmakade favoriter.

Ge gruppsidan en informativ rubrik

Rubriker på gruppsidor som enbart innehåller gruppledarens namn fungerar dåligt i ämneslistor och sökmotorer på webben. Underlätta för besökare på ki.se att hitta din grupp genom att beskriva med några ord i rubriken vad det är ni forskar om. Detta är också en rekommendation från Kommittén för forskning på KI.