Symposium om sammanhållen och personcentrerad vård och omsorg för äldre
Den 21 mars 2023 hölls ett symposium på temat personcentrerad och sammanhållen vård och omsorg för äldre, på Karolinska Institutet i Stockholm, Solna, med forskare från flera lärosäten runtom i landet, Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och Region Jönköping. Dessutom bidrog forskare från Storbritannien och Australien med inspirerande presentationer inom ämnena personcentrerad och sammanhållen vård.
Dagens program och mötesplatsen gav goda förutsättningar för utbyte av tankar och idéer mellan deltagarna (ca 100 personer deltog på plats och 200 deltog digitalt online).
Morgonen inleddes med en inspirerande presentation av professor Anne Hendry, Senior Associate vid International Foundation for Integrated Care Scotland, Storbritannien, som lyfte fram vad som är viktigt för äldre personer, och att förebyggelse av skörhet hos äldre bör prioriteras genom en sammanhållen vårdorganisation som inkluderar digitala lösningar. Hon visade flera framgångsrika modeller över hela Europa som vi kan lära oss av.
Ett av huvudbudskapen som professor Brendan McCormack, chef för Susan Wakil School of Nursing and Midwifery, Australien, lyfte fram i sitt föredrag var att vi måste vara uppmärksamma på ordens betydelse och skilja mellan patientcentrerad och personcentrerad vård. Han påtalade en viktig aspekt som bör genomsyra vår vårdkultur: personcentrerad vård kan inte vara uppgiftsorienterad utan bygger på relationer mellan personerna. En kultur med fokus på personcentrering behöver förankras på våra arbetsplatser och organisationer, oavsett om det är inom regional eller kommunal hälso- och sjukvård eller på högskola och universitet.
Personcentrerad vård
Under den första sessionen reflekterade Annika Söderman, universitetsadjunkt vid Örebro universitet, över hur värdighet kan bevaras i hemsjukvård och särskilt boende med hjälp av en personcentrerad palliativ vårdmodell för att stödja sjuksköterskor och personal. Lena Marmståhl Hammar, docent vid Mälardalens universitet, pekade på vikten av värdighet och välbefinnande som viktiga resultat i personcentrerad vård för äldre personer inom äldreomsorgen.
Universitetslektor Zahra Ebrahimi, vid Centrum för personcentrerad vård (GPCC), Göteborgs Universitet, presenterade IHOP-e-projektet som genomförts i Göteborg och som har använt e-hälsa som ett verktyg för att integrera hälsofrämjande arbete med och för äldre.
Anna Sandgren, docent vid Linnéuniversitetet berättade om sina erfarenheter av arbetssättet Samtal vid allvarlig sjukdom som bygger på de viktigaste dimensionerna för personcentrerad vård.
Sammanhållen vård
Den andra sessionen bjöd på två inspirerande exempel på sammanhållen och personcentrerad vård från Norrtälje/TioHundra och Mälardalens Universitet. Både FoUUI-chef Helena Hvitfeldt och Lena-Karin Gustafsson, docent vid Mälardalens universitet, visade att samverkan mellan olika yrkesgrupper, liksom mellan olika aktörer inom regioner och kommuner, är möjlig och kan leda till förbättrad vård för den äldre befolkningen. En viktig lärdom var att det tar tid och att relationsbyggande är avgörande för att dessa initiativ ska lyckas.
Några av de relevanta frågorna som togs upp av Helle Wijk, professor vid Sahlgrenska akademin och Janne Agerholm, biträdande lektor vid Karolinska Institutet, kretsade kring hur finansieringen mellan regioner och kommuner samt ansvar för forskning och vård bland intressenter ska hanteras och administreras.
Nationell standard
Under den tredje sessionen presenterade Karl Swedberg, professor vid Sahlgrenska akademin, möjligheterna med standardisering av personcentrerad vård i forskning och i klinisk praxis.
Joakim Öhlén, professor vid Centrum för personcentrerad vård (GPCC), Göteborgs Universitet, pekade på vikten av de tre nivåerna – individuell, operativ och strategisk – vid implementering av personcentrerad och sammanhållen vård.
Peter Nilsson, utredare vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, beskrev huvuddragen i sammanhållenvård ur ett patientperspektiv och kvalitetschef vid Region Jönköping, Nicoline Vackerberg, gav goda exempel på hur Estherprojektet i Region Jönköping systematiskt (och positivt) har utvärderats tack vare ett starkt samarbete mellan universitetet och vårdgivare i regionen.
Workshop
Den 22 mars deltog en stor del av talare, debattörer, moderatorer och organisatörer i en workshop där de diskuterade erfarenheter och utmaningar relaterade till de personcentrerade och sammanhållna vårdinsatserna.
Denna diskussion lade grunden för samarbete kring en publikation, En översikt av interventioner för personcentrerad och sammanhållen vård för äldre i Sverige, som planeras att publiceras i Journal of Internal Medicine (JIM) i slutet av året.
Symposiet finansierades av Journal of Internal Medicine (JIM) och Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE).
Organisationskommitté
- Amaia Calderón-Larrañaga, Janne Agerholm, Carin Lennartsson, Davide Liborio Vetrano, Laura Fratiglioni, från avdeldningen Aging Research Center, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet
- Anne-Marie Boström, från avdelningen för omsorg, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet
- Maria Eriksdotter, från avdelningen för klinisk geriatrik, Department of Neurobiology, Care Sciences and Society at Karolinska Institutet
- Gunnar Nilsson, från avdelningen för allmänmedicin och primärvård, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet
- Åsa Hedberg, från Äldrecentrum (and Aging Research Center, NVS/KI)