Succé för gymnasieelevernas besök på KI under Nobel Calling
Under Nobel Calling-veckan i oktober arrangerade Institutet för miljömedicin (IMM) ett seminarium för gymnasieungdomar med naturvetenskaplig studieinriktning. Drygt 800 deltagare från hela Stockholmsregionen samlades i Aula Medica för att ta del av aktuell kunskap kring ungdomars miljö, livsstil och kommande yrkesliv med hälsan i fokus.
Universiteten har ett viktigt samhällsansvar att sprida kunskap och främja ett livslångt lärande. Genom att vända sig till gymnasieungdomar har IMM ambitionen att både ge kunskap kring viktiga frågor samt inspirera och väcka intresse för högre utbildning och forskning.
Att möta forskare och ta del av aktuell forskning kan få elever att förstå hur kunskap skapas och forskningens betydelse i samhället. Det kan också bidra till ett mer kritiskt och vetenskapligt tänkande bland ungdomarna.
Bakgrunden till seminariet är IMM:s ansvar som nationellt expertorgan inom miljömedicin samt universitetens tredje uppgift som handlar om att samverka med det omgivande samhället och verka för att kunskap och kompetens kommer till nytta.
Maria Kippler, biträdande prefekt för IMM är mycket nöjd med eventet:
– Vi har fått ett fantastiskt gensvar både före och efter eventet. Lärare och elever har uppskattat föreläsningarna och möjligheten att få träffa forskare och myndigheter, och våra egna forskare tycker det var inspirerande att träffa så nyfikna och intresserade ungdomar.
Efter föreläsningarna samlades ungdomarna i utrymmen på två plan utanför stora salen, för att mingla med forskare och besöka de utställningsmontrar som bemannades av personal från KI och myndigheter.
Förutom IMM:s egna forskare deltog Marie Löf och medarbetare från institutionen för medicin, Huddinge med information om fysisk aktivitet och skärmtid, samt en utställningsmonter om KI:s kandidatprogram i nutrition.
– Ett välorganiserat och viktigt event! Förutom möjligheten att få ta del av spännande forskning kan den här sortens aktiviteter väcka nyfikenhet och inspiration till vidare utbildning. För oss som forskare är det alltid roligt att träffa och prata med gymnasieungdomar – de är framtiden och nästa generations forskare, säger Marie Löf.
Utöver representanter från KI var även några av IMM:s avnämarmyndigheter inbjudna att hålla egna presentationer samt ha monterbord vid det efterföljande minglet. En av dessa var Malin Larsson på Folkhälsomyndigheten.
– Det kändes verkligen att konferensen var riktad till ungdomar med bra och korta föreläsningar om intressanta aktuella ämnen, musik, interaktion med publiken både via menti och direkt, bra stämning i lokalen och efterföljande mingel. Bra också att konferensen knyter an till Nobelpriset. Vi fick träffa många ambitiösa och härliga ungdomar. Vilken energikick!
Tack vare de duktiga teknikmedarbetarna i Aula Medica kunde föreläsningarna även erbjudas som webinar. Inbjudan att följa seminariet via Zoom gick ut till 420 gymnasieskolor över hela landet.
Det här var andra gången IMM bjöd in gymnasieklasser till Aula Medica och ett nytt event planeras till 2026.