Publicerad: 2018-05-03 14:32 | Uppdaterad: 2018-05-07 16:07

Nordiska hjärnforskare i samarbete kring hjärnans funktion

Mellan den 16 och 18 maj anordnas den internationella konferensen Meg Nord 2018 vid Karolinska Institutet. Den är organiserad av Natmeg, det nationella laboratoriet för magnetencefalografi vid KI.

Det är nordiska hjärnforskare som vill samarbeta för att gemensamt driva forskningsfronten om hjärnans funktion framåt. Målet med konferensen är ett stärkt samarbete mellan nordiska hjärnforskare. Arbetet ska leda till att man ser hjärnans arbete i ännu högre detaljupplösning, något som potentiellt kan öka den kliniska nyttan vid undersökning av epilepsipatienter, och öka förståelsen av hur hjärnans aktivitetsmönster förändras vid neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons- och Alzheimers sjukdom.

Med hjälp av mätmetoden magnetencefalografi (meg) kan man mäta hjärnans pågående arbete med en unik detaljrikedom. Det är de mycket små magnetfält som bildas då hjärncellerna aktiveras som mäts. Metoden kan hjälpa forskare att följa de snabba sekvenser av aktivitetsmönster som sker i samband med att tankar, intryck eller handlingar bearbetas i hjärnan. Metoden är ovanlig och endast ett Meg-labb finns i Sverige.