Publicerad: 2024-11-05 15:46 | Uppdaterad: 2024-11-05 16:11

KI samordnar EU-initiativ för att bekämpa den globala dengueepidemin

Dengue mosquito
Denguemygga. Foto: iStock

Som ett led i att möta det växande hotet om en global denguefeberepidemi har ett nytt tvärvetenskapligt EU-finansierat forskningsinitiativ etablerats med KI som koordinator. COMBAT-projektet ska bidra till att utveckla lösningar för att hantera och mildra dengueviruset, som varje år orsakar 100 miljoner infektioner och 10 000 dödsfall i 141 länder. Utöver det mänskliga lidandet orsakar viruset kostnader på drygt EUR 8 miljarder globalt.

I takt med att klimatförändringarna och urbaniseringen intensifieras utgör denguefeber – en virusinfektion som sprids från myggor till människor – nu ett växande hot mot Europa. Viruset har i tidigare varit begränsat till tropiska och subtropiska områden. 

Men stigande temperaturer runt om i världen skapar gynnsamma förhållanden för myggorna, och sjukdomen kan spridas vidare. 

Ujjwal Neogi
Ujjwal Neogi. Foto: Stefan Zimmerman

– COMBAT ska driva arbetet med att anpassa folkhälsoinfrastrukturer och övervakningsstrategier för att hantera den ökande risken för dengueutbrott i både Europa och endemiska regioner över hela världen, säger Ujjwal Neogi, universitetslektor vid institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet, samt forskningsledare och koordinator för det EU-finansierade COMBAT-projektet.

COMBAT samlar ett konsortium av experter inom flera discipliner från forskningsinstitut och organisationer runt om i världen. 

Fokus på virusreplikation och immunsvar 

Forskarna kommer att undersöka interaktionen mellan dengueviruset och det mänskliga immunsystemet. Målet är att utveckla innovativa kombinationsterapier för att ta itu med såväl virusreplikation som de immunsvar som orsakar allvarliga denguekomplikationer. 

– Vi kommer både att rikta in oss på virala faktorer och på värdvägar som bidrar till sjukdomsprogression. Fokus kommer att ligga på nya värdriktade terapier. Syftet är att störa virusets replikationscykel och mildra de allvarliga immunsvaren som bidrar till organsvikt och neurologiska komplikationer, säger Ujjwal Neogi.

Avancerad teknik som verktyg

Projektet kommer också att studera Antibody-Dependent Enhancement (ADE), ett fenomen där antikroppar i stället för att skydda kroppen från en infektion, hjälper viruset att infektera fler celler. 

Illustrerad abstract av COMBAT-projektet.
Illustrerad abstract av projektet. Grafik: Forskargruppen

Avancerad teknik, såsom en brain-on-chip-modell, kommer att användas för att studera denguefeberns inverkan på nervsystemet. En AI-driven algoritm kommer också att skapas för tidig upptäckt av allvarliga denguetillstånd, vilket förbättrar strategierna för tidig intervention. 

– COMBAT är en milstolpe inom dengueforskningen. Genom att utnyttja den senaste tekniken och ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt tar vi inte bara itu med den hotande denguekrisen globalt utan lägger också grunden för potentiell framtida pandemiberedskap, avslutar Ujjwal Neogi.

COMBAT i korthet

COMBAT-initiativet syftar till att utveckla skalbara, prisvärda lösningar för att ta itu med den växande dengueepidemin samt etablera en pipeline för snabba insatser mot framtida viruspandemier.

Partners i projektet:

  • Karolinska Institutet (koordinator), Sverige
  • Lunds universitet, Sverige
  • Stichting Amsterdam UMC, Nederländerna
  • Norges arktiska universitet (UiT), Norge
  • Justus Liebig-universitetet i Giessen, Tyskland 
  • Bio Box Guatemala ONG (BBG), Guatemala
  • React4life S.p.A., Italien
  • Olink Proteomics AB, Sverige 
  • Chip NanoImaging AS, Norge 
  • Universitetet i Missouri, USA (associerade partner)

COMBAT-projektet är också ett nyckelinitiativ inom ramen för samarbetet mellan Indien och EU om forskning och innovation (FoI) med fem associerade partner från Indien.

Källa: Forskargruppen