Publicerad: 2024-11-06 13:22 | Uppdaterad: 2024-11-06 14:25

KI och Mayo Clinic firade 30 år med konferens om AI och hälsodata

Dekorativ bild.
Foto: Mayo Clinic/Liza Simonsson

Den 16–17 oktober samlades forskare, doktorander och studenter i Solna för att i samband med den årliga KI-Mayo-konferensen också fira 30 år av givande samarbete. Fokus för den välbesökta och uppskattade forskningskonferensen med 600 deltagare, varav 100 från Mayo Clinic, var AI och hälsodata, ett snabbt växande område med stor påverkan på framtidens hälso- och sjukvård.

Konferensens första huvudtalare var Markus Lingman, överläkare inom kardiologi, professor i medicin och strategichef vid Region Halland. Han konstaterade bland annat att det pågår en hälsovårdsrevolution. 

I en tid när vården är hårt pressad och vårdkostnaderna ökar, presenterade Markus Lingman exempel på hur AI kan användas för att möta dessa utmaningar. 

Med AI finns bland annat möjligheten att tidigt identifiera riskgrupper för vissa, svårupptäckta, sjukdomar och på så sätt förbättra vårdprecisionen. Något som både kan leda till mer effektiva behandlingar och avlasta sjukvården. 

Utmaningar med säkerhet och datadelning

Trots den snabba utvecklingen återstår flera stora hinder innan AI kan bli en fullt integrerad del av vården, underströk Markus Lingman. Han pekade på utmaningar kring cybersäkerhet, komplicerad lagstiftning och frågan om datadelning. 

Han lyfte samarbete över gränserna som avgörande för vägen framåt:

Markus Lingman.
Markus Lingman. Foto: Högskolan i Halmstad/TT

– Vi behöver tänka bortom vår egen kunskaps- och organisationshorisont för att kunna dra nytta av den samlade kunskap som finns tillgänglig. Utan samarbete kommer vi inte kunna omvandla den tekniska utvecklingen till verkligt patientvärde, sa Markus Lingman.

Utvecklingen av moderna cancerbehandlingar

Konferensens andra huvudtalare var den världsledande cancerforskaren Tony Hunter, professor i biologi vid Salk Institute of Biological Studies i USA, som berättade om sin långa forskarkarriär och om en banbrytande upptäckt inom cellbiologi som bland annat har lett till utvecklingen av moderna cancerbehandlingar. 

Tony Hunter.
Tony Hunter. Foto: Salk Institute

Tony Hunter och hans forskargrupp har även utforskat hur proteinet LIF spelar en roll i att skydda bukspottkörteltumörer från behandling, och hur LIF kan neutraliseras för förbättrad överlevnad hos patienter med bukspottkörtelcancer.

AI för utbyggd virtuell hemsjukvård

Under konferensens två dagar pågick ett stort antal parallella seminarier, så kallade breakout sessions, om tolv forskningsområden. Bland dem autoimmuna sjukdomar, diabetes, psykiatri och psykologi, medicinsk utbildning och cancer. 

(Fr v) Heather A. Billings och Sree Nair, Mayo Clinic, Harriet Wallberg, KI.
(Fr v) Heather A. Billings och Sree Nair, Mayo Clinic, och Harriet Wallberg, KI, diskuterade 30 år av samarbete och hur det har utvecklats och fördjupats under den tiden. Foto: Rebecca Sotiroff-Ivanciu

Inom AI och hälsodata presenterades bland annat scenarios där AI kan avlasta vården genom utbyggd virtuell hemsjukvård, det vill säga hemsjukvård på distans med hjälp av uppkopplade enheter och avancerade sambandscentraler.

Michael Maniaci.
Michael Maniaci. Foto: Mayo Clinic

Michael Maniaci, läkare och medicinsk chef vid Mayo Clinic i Jacksonville, lyfte fördelarna med virtuell hemsjukvård och förklarade att sjukhusmiljöer ofta inte är optimala för patienten. 

Virtuell hemsjukvård kan ge patienterna bättre förutsättningar att återhämta sig i sin hemmiljö, samtidigt som de står under kontinuerlig övervakning, konstaterade Michael Maniaci som också resonerade kring utmaningarna som finns kring datasäkerhet och patientintegritet. 

Modeller inom medicinsk utbildning

Presentationer inom området medicinsk utbildning berörde bland annat samskapande lärande, när lärare och studenter tillsammans skapar kunskap, samt en fyrdimensionell undervisningsmodell som utvecklats under pandemin och bygger på fakta, sammanhang, gemenskap och individualiserat lärande. 

Break out session AI och hälsodata, ordförande Daniel Lundqvist (med mikrofon).
Breakout session om AI och hälsodata, ordförande Daniel Lundqvist (med mikrofon), professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, KI. Foto: Rebecca Sotiroff-Ivanciu