KI-forskning presenterad för elva Nobelpristagare
När prestigefyllda WLA, World Laureates Association, i oktober samlade medlemmar och inbjudna gäster till konferens i Shanghai var Robert Harris och andra ledande KI-forskare på plats för att föreläsa om aktuell forskning inom life science och utveckla KI:s internationella kontaktnät. Bland annat med Joakim Franck, David Gross och nio andra Nobelpristagare bland deltagarna.
World Laureates Association (WLA), en organisation för pristagare som har erhållit Nobelpriset, Wolfpriset, Lasker Award, Turing Award, MacArthur Fellowship och Fieldsmedaljen.
Syftet med WLA är att främja vetenskaplig excellens och utveckling genom dess medlemmars expertis inom områden som kemi, fysik, medicin, ekonomi, datavetenskap och matematik.
Elva Nobelpristagare på plats
Årets konferens hade elva Nobelpristagare på plats och det övergripande temat för evenemanget var "Excellence in science".
Ledande forskare och medicinska experter från hela världen deltog i diskussioner om banbrytande forskning, klinisk diagnostik och behandlingsmetoder. Ett återkommande tema var också betydelsen av internationellt vetenskapligt samarbete och vikten av att stödja yngre forskare.
Karolinska Institutet (KI) representerades i sessionen som handlade om området life science, som var ett av konferensens sex fokusområden.
Forskning om ALS och alzheimer
Två KI-forskare föreläste, professor Maria Masucci vid institutionen för cell- och molekylärbiologi, och professor Robert Harris vid institutionen för klinisk neurovetenskap. Professor Ingemar Ernberg vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, deltog i en paneldebatt.
– Det var stort och speciellt att få visa KI:s forskning på den här enorma scenen, konstaterar Robert Harris, som presenterade sin forskning på hur man kan bromsa obotliga neurodegenerativa sjukdomar som ALS och alzheimer under konferensen.
– Vi har utvecklat nya terapeutiska rön, dels en nanopartikel som kallas för DNA-origami, och dels en speciell cellterapi. Dessutom försöker vi förstå vad en viss cell i hjärnan som heter mikroglia har för roll, vi tror nämligen att det är den som är boven i alla neurodegenerativa sjukdomar, förklarar han.
Utveckla internationella nätverk
Det är viktigt att KI är närvarande på internationella evenemang av den här digniteten, framhåller Robert Harris. Inte minst för att det är viktigt att skapa nya kontakter bland världens ledande forskare.
– Det är ett fantastiskt tillfälle för KI:s namn att höras och synas. Som forskare vill man ju gärna prata om sin forskning, och jag är stolt över min och min forskningsgrupps prestation. Och det är inte varje dag man får tillbringa tid med flera Nobelpristagare, avslutar han.