Karolinska Institutet har ordförandeklubban i Stockholm trio
Fram till juli 2025 har Annika Östman Wernerson, rektor på Karolinska Institutet, ordförandeklubban i Universitetsalliansen Stockholm trio.
Vilka frågor fokuserar ni på i samarbetet just nu?
– Stockholm trio-arbetet fokuserar framöver på sex områden där vi har funnit gemensamma synergier: utbildning, hållbar utveckling, forskningsinfrastruktur, representation i EU, campusutveckling, samt internationalisering.
– Just nu ökar vi vårt engagemang i EU. Jag tänker att vi behöver fler aktiviteter som kan leda till att forskare och övriga medarbetare på universiteten får större kunskap om EU och stöd för att delta i olika sammanhang i unionen. Universiteten har ett särskilt ansvar för att utbildning och forskning ska komma samhället till nytta och det är inom EU många beslut fattas. Därför har vi ett kontor i Bryssel som är samlokaliserat med Stockholmsregionens Europakontor (Stockholm Region EU Office).
– Brysselkontoret håller oss informerade om vad som står på den politiska agendan och just nu aktualiseras utbildnings- och forskningsfrågorna genom ett kommande nytt ramprogram för forskning och innovation. I diskussionerna har vi särskilt tagit upp pelare två i det nuvarande ramprogrammet Horisont Europa. Denna pelare handlar om forskning i samverkan med företag och organisationer för att möta olika samhällsutmaningar. Det är viktigt att EU fortsätter satsa på detta även i det nya ramprogrammet för att möta globala utmaningar och stärka Europas industriella konkurrenskraft.
Hur ser du att Stockholm trio kan stärka forskning och utbildning i Stockholmsregionen?
– Stockholm trios arbete ska ge ett mervärde för alla som ingår i samarbetet och bidra med sådant som varje enskilt lärosäte inte kan skapa ensamt. Vi riktar in vårt arbete på områden där vi kan utvecklas tillsammans, som till exempel nya spännande forskningsmiljöer i Stockholmsregionen.
– En fråga som vi har på vårt bord just nu är möjligheten att bilda ett gemensamt centrum för strålningsvetenskap. Där finns mycket att vinna. Alla tre universiteten har forskning och utbildning på området och en gemensam satsning gör oss till en attraktiv samarbetspartner för såväl industrin som hälso-och sjukvården.
Du har tidigare arbetat med utbildningsfrågor inom universitetsalliansen. Är det något som du är extra stolt över?
– Ja, jag är stolt över det nya masterprogrammet i biostatistik och datavetenskap som blev till genom samarbetet i Stockholm trio. Det är mer arbete än vad man kan tro att sy ihop en utbildning och jag är glad över att vårt gemensamma arbete givit resultat.
– Våra universitets stödfunktioner har arbetat intensivt med att undanröja olika administrativa hinder inom utbildningsområdet, och det arbetet fortsätter. Att vi dessutom fick så många sökande redan från start är ovanligt och glädjande. Vi har ytterligare ett gemensamt masterprogram i molekylära tekniker inom livsvetenskaperna. Kanske blir det fler framöver.