Publicerad: 2023-12-07 08:59 | Uppdaterad: 2023-12-07 11:19

Institutionen flyttar delar av labbverksamheten från Bioclinicum

.
Projektgruppen för KBH:s flytt till Biomedicum: Jennifer Frithiof, Alexander Zulliger och Kristiina Tammimies Foto: Constantin Habimana Mugabo.

I början på januari 2024 flyttar tio av KBH:s forskargrupper sin labbverksamhet från Bioclinicum till kvarter A04 i Biomedicum.

Frågan om en eventuell flytt har planerats sedan över ett år tillbaka och har uppkommit på grund av Karolinska Universitetssjukhusets behov av ytterligare utrymme för Precision Medicine Center Karolinska (PMCK). 

Nu är det äntligen dags! Snart är det bara att börja packa, eftersom tidigt i januari nästa år är dags att flytta till de nya lokalerna i Biomedicum. Med denna förändring fylls det sista kvarteret i Biomedicum som tidigare stått tomt med forskargrupper.

Vad är fördelarna med de nya lokalerna? 

– Vi kommer närmare till vissa av våra nära samarbetspartner och core facilitet i Biomedicum samt vi kommer ha utökat kapacitet för cell odling i de nya lokaler i kvarteret A04 i Biomedicum. Utöver detta kommer vi ha anpassade kontorsledar till våra forskargrupper, säger projektledaren för flytten forskargruppsledaren vid kompetenscenter KIND vid KBH Kristiina Tammimies

Och vad är de största utmaningar?

– De är många bitar som ska passa ihop och det krävs nära samordning med FoUU-kommittén, projektgruppen vid Biomedicum och oss. Vi tillhör delvis Karolinska Universitetssjukhuset men kommer att ha vårt labb i KI:s lokaler. Vi har behövt ta fram en hel del nya lösningar för att få den kombinationen att fungera. Men vi har lyckats bra tack vore att alla som har jobbat med projektet har varit lösningsfokuserade och flexibla! 

Vad innebär flytten för forskarna rent praktiskt?  

Medarbetare har varit med i hela vägen och fått information och frågor angående vad de behöver i nya lokaler. Nästa steg är ju att packa ihop oss i Bioclinicum och sen sätta igång i Biomedicum efter flytten! 

Vy över trapphus, korridor och ljusgården.
Forskningslabbet Biomedicum. Foto: Jean-Bapiste Béranger, Akademiska Hus

När?

8 januari 2024 går första flyttlassen över Solnavägen.

Var?

De nya lokalerna ligger i A04 i Biomedicum (kvarter A, våning 4). 

Vilka?

Tio av de forskargruppen på KBH som idag har sin labbverksamhet på våning 9 i Bioclinicum. 

 

Läs mer om forskargrupper inom forskarteman Barn, Kvinnor och Genetik som flyttar från Bioclinicum i januari här. 

Kontakt