Publicerad: 2024-12-13 10:00 | Uppdaterad: 2024-12-13 13:28

Etableringsbidrag för forskning om självmordsförebyggande uppföljningssamtal

Man som talar i mobiltelefon.
Man som talar i mobiltelefon Foto: Getty Images

Emma Eliasson vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) har tilldelats ett etableringsbidrag på 3 744 000 kr från Forte. Bidraget ska finansiera ett forskningsprojekt som ska utvärdera stödjande uppföljningssamtal som metod för att minska självmord i Sverige.

Det finns ett behov av att förbättra självmordsförebyggande strategier i Sverige. För att möta detta behov syftar forskningsprojektet ”Stödjande samtal i förstärkandet av suicidprevention i Sverige: En utvärderingsstudie av korta systematiska uppföljningssamtal för att förebygga suicidförsök” att under en 12-månadersperiod utvärdera uppföljningssamtal som en självmordsförebyggande intervention.

Första etappen är en pilotstudie, som kommer undersöka deltagarnas och personalens upplevelser av uppföljningssamtalen. Forskningsfrågorna inkluderar deltagarnas åsikter om interventionen och personalens syn på genomförande och praktiska behov. Den andra studien är en randomiserad kontrollerad studie som utvärderar om samtalen minskar självmordstankar och självmordsförsök, samt vilka komponenter som är mest effektiva. Även i denna studie kommer personalens perspektiv på hinder och möjligheter till att fortsätta med uppföljningssamtal efter studiens avslut att utvärderas. 

Projektledare är postdoktor Emma Eliasson vid NASP och Institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME)

Ett porträtt av Emma Eliasson. Hon bär en vit skjorta och står framför en röd byggnad.
Emma Eliasson. Foto: Ulf Sirborn

— Jag hoppas att forskningsprojektet kommer att bidra med viktig kunskap om implementering av nya självmordsförebyggande strategier i Sverige. Vi hoppas också att vi, utöver att få kunskap om interventionens effektivitet, kan belysa dess centrala komponenter, eftersom insikt i dessa är avgörande för förbättring och vidareutveckling av programmet, säger Emma Eliasson. 

Projektet använder en mixad design i den första studien, som kombinerar kvantitativa enkäter med kvalitativa intervjuer för att samla in omfattande data. Den andra studien använder en randomiserad kontrollerad design, där deltagarna slumpmässigt tilldelas antingen uppföljningssamtal eller en kontrollgrupp utan uppföljningssamtal. 

Genom att bidra med viktig kunskap om implementering av nya självmordsförebyggande strategier förväntas projektet gynna både individer i behov av stöd och samhället i stort. 

Projektet planeras att starta år 2025.

Forte etableringsbidrag

Etableringsbidrag från Forte är ett ekonomiskt stöd som syftar till att hjälpa juniora forskare att etablera sig och bli självständiga inom forskningen. Bidraget är avsett för forskare i början av sin karriär, upp till tre år efter avlagd doktorsexamen.