Publicerad: 2024-11-11 13:57 | Uppdaterad: 2024-11-14 10:25

Avhandling ger ny förståelse för hur immunsystemet i livmodern fungerar

Foto: Erik Cronberg

Jonna Bister från centrum för infektionsmedicin vid institutionen för medicin, Huddinge (MedH) försvarar sin avhandling med titeln "Exploring Human Uterine Immune Cell Dynamics with a Focus on Natural Killer cells and MAIT cells", den 15 november, 2024. Huvudhandledare är Niklas Björkström (MedH).

Porträtt av Jonna Bister
Jonna Bister. Foto: Privat

Vad handlar din avhandling om?

Min avhandling fokuserar på immunceller i livmodern och undersöker olika aspekter av deras fenotyp och funktion samt hur dessa celler reagerar på förändringar under menstruationscykeln och vid graviditet. En av studierna inkluderar en tvillingstudie där vi undersökte hur genetiska och miljömässiga faktorer formar immunsystemet i livmodern. Vi undersökte även om en viss typ av immuncell, känd för att reagera på bakteriella infektioner, aktiveras av Neisseria gonorrhoeae (bakterien som orsakar gonorré).

Vilka är de viktigaste resultaten?

Vi kunde visa att en viss typ av immuncell, så kallade MAIT-celler, som är kända för sina antibakteriella funktioner, kan reagera på Neisseria gonorrhoeae. För att förstå vad som påverkar immunsystemet i livmodern studerade vi även friska kvinnor över tid och enäggstvillingar. Detta hjälpte oss att dissekera hur genetiska faktorer och miljöfaktorer, såsom virusinfektioner och användning av preventivmedel, påverkar immuncellerna i livmodern. Detta ökar också vår förståelse för hur livmoderns immunsystem förändras under en kvinnas liv. En annan upptäckt i avhandlingen involverar en typ av immuncell (uterina NK-celler) som visat sig ha en viktig roll i att förbereda livmodern för graviditet. Vi fann att dessa celler gradvis förändras och anpassar sig under menstruationscykeln. Mot slutet av menstruationscykeln utsöndrar dessa celler faktorer som har visat sig stödja utvecklingen av blodkärl i moderkakan, som förser embryot med näring och syre för dess tillväxt. Denna process är avgörande för en hälsosam graviditet och utvecklingen av moderkakan.

Hur kan den kunskapen komma människor till nytta?

Studierna ger viktiga framsteg i vår förståelse av livmoderns immunologi och ger viktig bakgrundsinformation för framtida studier. Våra resultat ger en ny förståelse för hur immunsystemet i livmodern fungerar för att stödja både reproduktiv hälsa och graviditet. Genom att lära oss mer om livmoderns immunsystem kan vi ta viktiga steg mot att förbättra kvinnors hälsa och fertilitet.

Vilka mål har du för framtiden?

Jag kommer att fortsätta min specialistutbildning inom Klinisk immunologi och transfusionsmedicin. Jag planerar också att fortsätta med postdoktoral forskning, delvis relaterad till det arbete jag gjort under min doktorandtid. Jag hoppas även kunna bedriva mer forskning som är kopplad till den klinik där jag arbetar och göra meningsfulla bidrag till detta område.

Disputation

Fredag, 15 november, kl. 09:30, i 9Q Månen, Alfred Nobels allé 8, Flemingsberg.

Avhandling

Exploring Human Uterine Immune Cell Dynamics with a Focus on Natural Killer cells and MAIT cells