Publicerad: 2024-12-04 17:00 | Uppdaterad: 2024-12-16 14:23

Andelen bisexuella stockholmare har fördubblats på ett årtionde

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Andelen invånare i Stockholms län som identifierar sig som bisexuella har nästan fördubblats under det senaste decenniet. Det är de yngre generationerna som driver trenden och många har tidigare identifierat sig som heterosexuella. Det visar en studie publicerad i JAMA Network Open av forskare vid Karolinska Institutet i samarbete med Centrum för Epidemiologi och Samhällsmedicin, Region Stockholm.

Forskarna analyserade enkätsvar mellan åren 2002 och 2021 från mer än 98 000 individer som deltagit i undersökningen Hälsa Stockholm. Andelen personer som identifierar sig som homosexuella har under det senaste decenniet legat stadigt på omkring 1,7–2,0 procent. Mellan 2010 och 2021 ökade däremot andelen personer som identifierar sig som bisexuella från 1,6 till 3,1 procent, vilket gör det till den största sexuella minoriteten. 

Vanligast i generation Z

Resultaten visar på tydliga generationsskillnader i sexuell identitet bland stockholmare. Av dem som föddes i början av 1980-talet till mitten av 1990-talet, ofta benämnda generation Y eller ”millennials”, identifierade sig 7,8 procent som homo- eller bisexuella år 2021. Motsvarande siffra för dem som föddes i mitten av 1990-talet till början av 2010-talet, generation Z, var 12 procent.

Forskaren Willi Zhang
Willi Zhang. Foto: Ulf Sirborn

– Detta speglar de trender som observerats i USA sedan 2016 och tyder på att yngre generationer är mycket mer benägna att identifiera sig som bisexuella. Med tanke på generationseffekten kommer gruppen bisexuella troligen att fortsätta öka och de har en förhöjd risk att drabbas av ohälsa och diskriminering. Vår studie understryker därför behovet av riktade folkhälsoinsatser, säger Willi Zhang, postdoktor vid institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet.

Sexuell identitet är föränderlig

Ett annat fynd var att den sexuella identiteten är föränderlig. En delanalys visade att nästan 16 procent ändrade sin sexuella identitet minst en gång mellan 2010 och 2021. En annan delanalys visade att bisexuella individer var mest benägna att uppleva sådana förändringar. Omkring hälften av dem som identifierade sig som bisexuella år 2021 hade tidigare identifierat sig som heterosexuella år 2010.

– Våra resultat utmanar den konventionella uppfattningen att den sexuella läggningen är densamma under hela livet. Vi vill nu fortsätta att undersöka om människor som upplever förändringar i sin sexuella identitet har en ökad sårbarhet att drabbas av ohälsa, säger Willi Zhang.

Forskarna planerar också att undersöka hälsoskillnader mellan individer med olika sexuell läggning över tid och hur detta påverkats av Sveriges legalisering av samkönade äktenskap år 2009. 

Studien finansierades av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och Region Stockholm. Det finns inga rapporterade intressekonflikter.

Publikation

“Population Trends and Individual Fluidity of Sexual Identity Among Stockholm County Residents”, Willi Zhang (hette tidigare Guoqiang Zhang), Per Tynelius, Maya B. Mathur, Matteo Quartagno, Gunnar Brandén, Fredrik Liljeros, Kyriaki Kosidou, JAMA Network Open, online 4 december 2024, doi: 10.1001/jamanetworkopen.2024.47627.