Publicerad: 2025-04-15 10:38 | Uppdaterad: 2025-04-15 21:15

80 miljoner från regeringen i särskilt stöd till precisionsmedicin

Jessica Stegrud, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson vid pressträff om stöd till Genomic Medicine Sweden
Jessica Stegrud, socialpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson vid Regeringens pressträff den 14 april 2025. Foto: Mikaela Friedman

Regeringen finansierar Genomic Medicine Sweden (GMS) med 80 miljoner kronor under 2025. Det särskilda stödet kommer bland annat att gå till fortsatta satsningar på hållbar utveckling och implementering av precisionsmedicin inom cancervården. Richard Rosenquist Brandell, professor vid KI och föreståndare för GMS, beskriver satsningen som en viktig investering i framtidens hälso- och sjukvård.

Anslaget från regeringen stärker GMS nationella arbetet och säkrar en långsiktigt hållbar utveckling. Allt i syfte att vidareutveckla precisionsdiagnostik och implementera den i praktiken så att fler patienter, oavsett var i landet de bor, får tillgång till en mer träffsäker och jämlik vård. 

Porträtt av forskare
Richard Rosenquist Brandell. Foto: Cecilia Österholm Corbascio

– Det är ett kraftfullt erkännande av det arbete som idag görs inom Genomic Medicine Sweden, och en viktig investering i precisionshälsa för framtidens hälso- och sjukvård, säger Richard Rosenquist Brandell, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet, och föreståndare för Genomic Medicine Sweden (GMS). 

GMS får bland annat stöd för arbetet med ett nationellt implementeringsprojekt av helgenomsekvensering för sällsynta hälsotillstånd, fortsatt arbete för implementering av precisionsbaserad diagnostik vid cancer, samt för arbete med att implementera precisionsdiagnostik inom infektionssjukdomar, inklusive påvisande av antibiotikaresistens. 

I fjol gav regeringen ett stöd om 49,5 miljoner kronor till GMS genom Socialstyrelsen. I år höjs det särskilda stödet till 80 miljoner kronor. 

– Det här ger oss möjligheten att fortsätta vårt enträgna arbete med att utveckla och föra in precisionsmedicin på ett hållbart sätt i sjukvården. Det här är ett sant team-arbete, såväl mellan parterna inom GMS som med de många andra aktörer vi samarbetar med i Sverige, säger Richard Rosenquist Brandell.

Fördelning av medel

  • 4,9 miljoner kronor får användas för fortsatt arbete inom innovationsprojektet BrainChild.
  • 14,5 miljoner kronor får användas till arbete med ett nationellt implementeringsprojekt av helgenomsekvensering för sällsynta hälsotillstånd baserat på långa DNA-läsningar. Medlen får också användas till nationellt och internationellt arbete kring precisionsdiagnostik för barn med odiagnostiserade sällsynta hälsotillstånd med missbildningar och/eller intellektuella funktionsnedsättningar.
  • 6,3 miljoner kronor får användas för fortsatt arbete med nationell implementering av helgenom- och transkriptionssekvensering för vuxna med akuta leukemier samt för utveckling av genpanelanalys för känslig detektion av kvarvarande sjukdom.
  • 19,5 miljoner kronor får användas till uppskalad implementering och vidareutveckling av precisionsdiagnostik (vävnad och flytande biopsier) för solida tumörer i rutinsjukvård och för kliniska studier.
  • 4,8 miljoner kronor får användas för fortsatt arbete med att implementera precisionsdiagnostik inom infektionssjukdomar, inklusive påvisande av antibiotikaresistens, samt för utökad datadelning mellan regioner för påvisning av utbrott av antibiotikaresistenta bakterier.
  • 30 miljoner kronor får användas för förvaltningen av det samarbetsprojekt som utgör GMS och som främjar en jämlik implementering av precisionshälsa i landet.

Genomic Medicine Sweden

Genomic Medicine Sweden (GMS) är en nationell samverkan som innefattar de sju regionerna med universitetssjukvård och de sju universiteten med medicinsk fakultet i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro. 

GMS samverkar även med sjukvården, akademin, näringsliv, patientorganisationer samt andra samhällsintressenter såsom SciLifeLab

GMS mål är att genom bred samverkan möjliggöra förbättrad diagnostik, individanpassade behandlingsval och forskning inom området precisionsmedicin.