Växtbaserad kost kan minska risken för demens hos personer med hjärt-kärlsjukdom

Att äta en hälsosam växtbaserad kost kan minska risken för demens hos äldre personer med hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes eller stroke. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften JACC: Advances.
Kardiometabola sjukdomar, såsom hjärt-kärlsjukdom, stroke och typ 2-diabetes, är välkända riskfaktorer för demens. Forskning visar att en växtbaserad kost, som betonar växtbaserade livsmedel och begränsar kött samt andra animaliska produkter, kan hjälpa till att hantera dessa sjukdomar. Denna studie undersökte om en sådan kost också kan bidra till att minska risken för demens hos personer som redan har dessa sjukdomar.
Studien följde drygt 71 000 deltagare i UK Biobank under upp till 15 år, alla 55 år eller äldre och utan demens vid studiens start.
Personer med minst en kardiometabol sjukdom hade nästan dubbelt så hög risk att utveckla demens jämfört med personer utan dessa sjukdomar. Däremot varierade demensrisken avsevärt när man även tog hänsyn till kostmönster. Bland personer med kardiometabola sjukdomar hade de som åt en hälsosam växtbaserad kost en betydligt lägre risk för demens, medan de som främst konsumerade processade växtbaserade livsmedel – såsom sockrade drycker, raffinerade spannmål och sötsaker – hade en högre risk.

– Våra resultat tyder på att kvaliteten av den växtbaserade kosten kan vara avgörande, säger försteförfattare Michelle Dunk, forskare i professor Weili Xu:s grupp vid Aging Research Center (ARC), institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet.
– Det handlar inte bara om att äta mer växtbaserad mat – utan om att välja hela, minimalt processade växtbaserade livsmedel, såsom fullkorn, frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön.
Studien visar även att andra hälsosamma levnadsvanor, som att vara fysiskt aktiv, inte röka, och ha en måttlig alkoholkonsumtion, kan minska risken för demens – men framför allt hos dem som inte redan äter en hälsosam växtbaserad kost.
Givet studiens observationsbaserade karaktär så behövs ytterligare forskning för att bekräfta orsakssambanden. Dessa resultat bidrar dock till en växande mängd vetenskapligt stöd för en kost rik på hälsosamma växtbaserade livsmedel för en möjlig riskmodifiering för demens, särskilt för personer med kardiometabola sjukdomar.
Studien är finansierad av bland annat Vetenskapsrådet, Forte, Karolinska Institutet och Demensfonden, och Lindhés Advokatbyrå AB. Forskarna uppger att de inte har några intressekonflikter.
Publikation
"Plant-Based Diet Quality, Healthy Lifestyle, and Dementia Risk in Older Adults With Cardiometabolic Diseases"
Michelle M. Dunk, Abigail Dove, Jiao Wang, Sakura Sakakibara, Adrián Carballo-Casla, Weili Xu
JACC: Advances, Volume 4, Issue 11, Part 1, 2025; https://doi.org/10.1016/j.jacadv.2025.102229