Silvermedaljen 2024 tilldelas Stephan Rössner och Carol Tishelman
Stephan Rössner och Carol Tishelman tilldelas årets silvermedalj. Medaljen delas ut till personer som gjort särskilt goda insatser till stöd för KI:s verksamhet. Forskarna mottar sina medaljer vid högtiden för Nit och Redlighet i februari 2025.
Professor emeritus Stephan Rössner, tidigare vid institutionen för medicin, Huddinge, tilldelas silvermedaljen för sin banbrytande forskning inom obesitas. Han har även förmedlat viktig kunskap om levnadsvanor till allmänheten och varit en exceptionellt framgångsrik ambassadör för Karolinska Institutet.
Stephan Rössner har i över tre decennier vid Karolinska Institutet lett en forskningsgrupp som har arbetat med att förstå sambanden mellan levnadsvanor, kost, motion, ätbeteende och ohälsa. Han har även lett och medverkat i flera stora internationella studier av obesitasläkemedel.
Studierektor och föreläsare
Vid KI har Stephan Rössner bland annat varit studierektor och under en tid huvudansvarig föreläsare inom området medicin för studenter på fysioterapeutprogrammet. Han har även under många år undervisat på läkarprogrammet samt föreläst på olika forskarutbildningskurser.
Sedan 2000 är han hedersledamot i KI:s Medicinska Förening för sitt uppskattade arbete inom undervisning.
Utöver sin världsledande forskning och utbildning av studenter och forskarstudenter har Stephan Rössner outtröttligt och med träffsäker humor förmedlat kunskap till allmänheten om levnadsvanornas betydelse och sjukdomen obesitas genom ett 30-tal populärvetenskapliga böcker, föreläsningar, debattinlägg och ståuppkomik med hälsoanknuten humor.
Folkbildande insatser
En av hans många kokböcker, Smart mat, har sålts i närmare 100 000 exemplar. Han har också arbetat med vetenskapsteatern på Stockholms stadsteater. Dessa folkbildningsinsatser har varit betydelsefulla för allmänhetens kunskap och en förbättrad folkhälsa.
Stephan Rössner har även gjort stora insatser för utvecklingen av den kliniska verksamheten. Inte minst genom sitt nytänkande arbete med etableringen av Sveriges första obesitasmottagning, numera Centrum för obesitas i Region Stockholm. Här knyts nya forskningsrön, utveckling och utbildning närmare hälso- och sjukvården.
Stephan Rössner har även varit ordförande i flera internationella obesitasföreningar och var under många år huvudansvarig för att arrangera den Medicinska riksstämman, eller Läkarstämman, och ett stort antal nationella och internationella konferenser såsom European Congress of Obesity (ECO) och International Congress on Obesity (ICO).
Även som pensionär arbetar han alltjämt och har under hösten 2024 gett ut pusseldeckaren Klippt och skuret.
Carol Tishelman för insatser inom utbildning och forskning
Carol Tishelman, professor i innovativ vård och omsorg vid institutionen för lärande, informatik, management och etik, får silvermedaljen för sina betydelsefulla insatser inom forskning, utbildning och samverkan. Hennes insatser har berikat KI:s verksamhet och renommé och även haft en avsevärd inverkan på utvecklingen inom vård, omsorg och samhälle.
Carol Tishelman har verkat vid KI sedan mitten av 1980-talet och utnämndes till professor 2007. År 2014 erhöll hon i konkurrens en Investorfinansierad donationsprofessur i innovativ vård och omsorg vid Karolinska Institutet med förenad anställning som universitetssjuksköterska vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Samverkan över ämnesgränser
Hennes framstående karriär omfattar banbrytande forskning inom cancer och palliativ vård, innovativa vårdpraktiker, hälso- och sjukvårdsorganisation och betydande bidrag till KI:s utbildning på grund, avancerad och forskarutbildningsnivå.
Genom sin stora förmåga till samverkan över disciplingränser och visionära syn på integrerad hälso- och sjukvård, patientcentrerad vård och frågor kring livets slutskede har Carol Tishellman blivit nationellt och internationellt ledande inom sitt område.
Carol Tishelman har haft ett flertal uppdrag som gästprofessor vid utländska universitet och ledande positioner i flera betydande organisationer, såsom European Society for Psychosocial Oncology (ESPO) och International Society of Nurses in Cancer Care (ISNCC).
Kunskap om livets slutskede
Carol Tishelmans omfattande transdisciplinära nätverk har lett till finansiering för flera stora internationella och nationella projekt, såsom DöBra-programmet, som utifrån ett folkhälsoperspektiv tar fram kunskap som kan stärka individer, närsamhälle och personal att bättre kunna hantera frågor som rör livets slutskede, både inom och utanför vård- och omsorgssystemet. För detta arbete tilldelades Carol Tishelman och hennes team KI:s kulturpris 2021.
Carol Tishelman var tidigt en föregångare i etableringen av ämnet omvårdnad och sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildningarna vid Karolinska Institutet.
Hon har bidragit som lärare och examinator i många kurser och drivit pedagogiska projekt där hon på nyskapande sätt engagerat lärare, studenter och kliniker i olika gränsöverskridande initiativ.