OnkPat-forskare leder nytt projekt för fler behandlingsalternativ vid barncancer

Ett nytt projekt med stöd från Barncancerfonden, ska med hjälp av avancerade 3D-cellmodeller testa hundratals läkemedel samtidigt, trots begränsat provmaterial. Målet är att hitta fler behandlingsalternativ för barn med cancer och projektet bygger vidare på befintliga resurser från GMS Barncancer och Barntumörbanken.

Brinton Seashore-Ludlow är Biology team leader vid Chemical Biology Consortium Sweden’s (CBCS) KI site och docent vid institutionen för onkologi-patologi. CBCS är en infrastruktur som bland annat tillhandahåller små läkemedelsmolekyler och på så vis har man i projektet tillgång till de flesta i dag ca 5000 FDA-godkända läkemedel.
Projektet genomförs i två faser, där den första fokuserar på att undersöka om testning av olika läkemedelskombinationer på celler odlade i en mikrotiterplatta kan förutsäga behandlingsrespons. Genom samarbete med den behandlande onkologen analyseras hur väl ex-vivo läkemedelstestning stämmer överens med patientens faktiska kliniska svar.
Nästa steg i projektet är att utveckla ett diagnostiskt test som kan användas inför behandlingsstart för att optimera behandlingsstrategin.
I projektet samarbetar barnonkologer, sjukhusgenetiker och forskare engagerade i GMS Barncancer, därav bland andra OnkPat-forskarna David Tamborero och Sandra Wessman, tillsammans med Barntumörbanken och CBCS vid SciLifeLab.
Projektet får finansiering från Barncancerfonden med 3 miljoner kronor under 3 år.