Omvärldsrapport KI vecka 14 2025
USA:s förändrade politik påverkar forskning, utbildning och hälso- och sjukvård i både USA och internationellt. Förändrade regler och finansieringsrestriktioner skapar osäkerhet inom akademin. Intresset för att studera i USA har minskat kraftigt. Forskare har utsatts för politiskt motiverade utvisningar och censur, vilket väcker oro för akademisk frihet och vetenskapens framtid.
Universitetsövergripande
Kommentar: ”Därför ska svenska lärosäten jobba för mångfald och inkludering när Trump förbjuder det”
I USA stoppar Trump-administrationen universitetens satsningar på mångfald, rättvisa och inkludering – så kallade DEI-program. Filosofen David Brax hör ett eko av den amerikanska retoriken i en svensk riksdagsdebatt och efterlyser kollektivt mod.
Forskning & Framsteg 2025-03-27
Debatt: Ska vi begränsa yttrandefriheten för att rädda demokratin?
Demokratins framtid står och faller med det nya informationslandskapet. Insatser för folkbildning, en stark lokaljournalistik, faktakontroller och moderering av innehåll på digitala plattformarna är av stor vikt, skriver Åsa Wikforss.
DN 2025-03-26
Democracy report 2025 - 25 Years of Autocratization – Democracy Trumped?
Universitetsläraren 2025-03-25
KTH vill sparka professor – arbetade i Ryssland: ”Jag är inget säkerhetsproblem”
KTH vill avskeda en av sina professorer för olovligt arbete på en rysk högskola.
DN 2025-03-18
Utbildning
Fler helårsstudenter och minskat underskott i högskolan
Under 2024 ökade antalet helårsstudenter vid svenska universitet och högskolor med 3 procent jämfört med 2023. Samtidigt redovisade lärosätena ett mindre underskott än föregående år.
UKÄ 2025-03-27
Vanligast med högskolestudier bland personer födda i Sverige med utrikes födda föräldrar
Nu finns nya tabeller med officiell statistik om svensk och utländsk bakgrund bland studenter och doktorander, exklusive inresande studenter och utländska doktorander.
UKÄ 2025-03-27
Stora skillnader i arbetet med det riktade pedagogiska stödet
UKÄ har gjort en kartläggning av det riktade pedagogiska stödet till studenter med funktionsnedsättning. Ekonomiska underskott till följd av ökade behov samt bristande uppföljning av insatser är något av det som kommer fram i kartläggningen.
UKÄ 2025-03-14
Krönika: Demokrati – ett pedagogiskt mål för högskolan?
Tänk om högre utbildning kunde vara en plats som inte bara ger studenter möjligheter till inflytande, utan i större utsträckning systematiskt arbetar med att ge dem praktisk erfarenhet av demokrati. Det menar Klara Bolander Laksov, professor i pedagogik.
Universitetsläraren 2025-03-24
Forskning
Ny utvärdering av svensk medicinsk grundforskning visar på både styrkor och utvecklingsområden
Det finns medicinsk grundforskning i Sverige som håller mycket hög kvalitet och har betydelsefulla lösningar på samhälleliga utmaningar, särskilt inom hälsoområdet. ”KI är ledande bland svenska lärosäten, men även Göteborg, Uppsala och Lund har starkt genomslag inom vissa ämnen.”
VR 2025-04-03
Nytt bidrag för att rekrytera forskare verksamma utanför Europa
I mitten av april öppnar Vetenskapsrådet en ny utlysning om bidrag på två miljoner för att möjliggöra rekrytering av framstående forskare verksamma utanför Europa.
Vetenskapsrådet 2025-04-01
Svenska forskare: Ta höjd för en stängning av Pubmed
Nu höjs röster för att förbereda sig på ett scenario där Trumpadministrationen censurerar eller stänger den medicinska forskningsdatabasen Pubmed.
Läkartidningen 2025-03-26
Rapport: Närmare en tredjedel av doktorsexaminerade 2023 var utomlands under forskarutbildningen
Vanligast var att vistas utomlands kortare tid än en månad och inom EU-länder. Endast 8 procent av samtliga doktorsexaminerade 2023 hade en sammanhängande utlandsvistelse längre än tre månader.
UKÄ 2025-03-20
Så förbereder vi oss för nya uppdragen i propositionen
Forsknings- och innovationspropositionen innehåller förslag på många nya uppdrag till Vetenskapsrådet. Det handlar både om stora satsningar och om mindre uppdrag eller förstärkningar.
Vetenskapsrådet 2025-03-27
Svenska listan avvecklas
Svenska listan är ett register över sakkunniggranskade tidskrifter i Swepub – databasen för publikationer vid svenska lärosäten. Anledningen till att listan avvecklas är att det har blivit allt svårare att bedöma kvaliteten på sakkunniggranskningen.
Vetenskapsrådet 2025-03-13
Var med och påverka utbudet av instrument på ESS
Nu kan forskare i Sverige lämna synpunkter och påverka ESS strategiska färdplan för utveckling av framtida instrument vid anläggningen.
Vetenskapsrådet 2025-03-13
Debatt: Ja, vi ska se över hur forskningens infrastruktur ska finansieras
Vetenskapsrådet skriver i en replik att de ska se över processen för att prioritera och finansiera forskningsinfrastruktur.
Curie 2025-03-19
Reportage: Hotade på jobbet
Undersökningar visar hur forskare och universitetslärare blir hotade, hatade och trakasserade på grund av sitt jobb. I Växjö och Karlstad finns två av de mer kända fallen.
Universitetsläraren 2025-03-24
Debatt: Arbetsmiljöproblem är den fria forskningens värsta fiende
Hot, våld och trakasserier är ett utbrett problem på svenska lärosäten. Dessa allvarliga brister i arbetsmiljön går ut över forskningen. Nu måste arbetsgivarna ta sitt ansvar för att åtgärda situationen, skriver Frida Lawenius, Naturvetarna.
Curie 2025-03-17
Hälso- och sjukvård
Fler veckor för verksamhetsförlagd utbildning ska stärka sjuksköterskeutbildningen
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att betala ut statsbidrag till regioner och kommuner för att öka antalet veckor för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på sjuksköterskeprogrammen.
Regeringen 2025-03-18
Förbundet positivt till översyn av dimensionering av AT, BT och ST
Regionerna måste bli bättre på att dimensionera utbildningstjänsterna för läkare, menar regeringen, som nu har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utveckla planeringsunderlag för dimensionering av AT-, BT- och ST-tjänster. Beskedet välkomnas av såväl Läkarförbundet som Sylf, Sveriges yngre läkares förening.
Läkartidningen 2025-03-25
Regeringen 2025-03-24
Rapport: Det behövs ett omtag i omställningen mot en god och nära vård
Efter flera års satsning har hittills inget av regeringens mål för omställningen till en god och nära vård uppnåtts. Regeringen, regionerna och kommunerna behöver göra ett omtag för att säkerställa en samordnad styrning. En stärkt primärvård är avgörande för att omställningen ska kunna förverkligas.
Vård- och omsorgsanalys 2025-03-31
Läkartidningen 2025-03-31
Region Stockholm får fyra nya tillstånd för högspecialiserad vård
Nämnden för nationell högspecialiserad vård, NHV, har fattat beslut om tillstånd för ytterligare fyra vårdområden. Samtliga vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Region Stockholm 2025-03-19
Stärkt skydd för donatorer och mottagare av humanbiologiskt material
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att anpassa svensk rätt till en ny EU-förordning som höjer kvaliteten och säkerheten för humanbiologiskt material.
Regeringen 2025-03-38
Uppdrag till Socialstyrelsen att ta fram kunskapsstöd inför att diagnosen utmattningssyndrom försvinner 2028
Regeringen 2025-04-03
Sverige ger 20 miljoner kronor till Ugandas ebolarespons
Regeringen 2025-03-20
Debatt: Så styr dolda intressen svensk sjukvård
Sverige behöver snarast införa tydliga karantänsregler för politiker så att de inte direkt kan gå till privata aktörer inom de områden de tidigare ansvarat för. Det skriver Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena idé.
Altinget 2025-03-25
Samverkan och innovation
Kompetensförsörjning inom life science viktigt för konkurrenskraften
Vid senaste mötet har regeringens rådgivande grupp för life science diskuterat frågan om hur kompetensförsörjning och talangattraktion kan stärkas. KI:s rektor ingår i gruppen.
Regeringen 2025-03-14
Många vill samverka med allmänheten, men inte alla vet hur
UKÄ har utvärderat lärosätenas samverkan med det omgivande samhället. Utvärderingen innehåller bland annat fördjupningsstudier inom områden där högskolesektorn själv anser att det finns behov av mer kunskap och vägledning, till exempel samverkan med allmänheten.
UKÄ 2025-03-20
Ny rapport pekar på rättsliga hinder mot samverkan
Företagsdoktorander är en viktig del i samverkan mellan akademi och företag. Men bristande kommunikation kring juridiska frågor och otydlighet från ledningshåll riskerar att stoppa viktiga projekt. Det skriver tre forskare i en ny rapport.
Universitetsläraren 2025-03-20
Ny databas ska stärka Sveriges beredskap för medicintekniska produkter
Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att utveckla en nationell databas för medicintekniska produkter.
Regeringen 2025-03-17
Patent till Umeåforskning för ny klass av antibiotika
Forskargrundade Quretech får Europapatent för en ny klass av antibakteriella läkemedelskandidater som blir ett viktigt bidrag till kampen mot antibiotikaresistens.
Läkemedelsvärlden 2025-03-17
Investors rekordförvärv blir tyngre än Ericsson
Investor slår till med sitt största förvärv i modern tid. Över 22 miljarder kronor betalar dotterbolaget Advanced Instruments för att komma över amerikanska Nova Biomedical.
Dagens industri 2025-03-19
J&J tar i från tårna – ska spendera 555 miljarder kronor
Under de kommande fyra åren ska Johnson & Johnson spendera 55 miljarder dollar i USA. En del av investeringen går till en ny tillverkningsanläggning inom biologiska läkemedel.
Life Science Sweden 2025-03-21
Samarbete mellan sjukhus och universitet ska göra avancerade läkemedel och behandlingar tillgängliga för fler patienter
Den 9 april invigs Lunds universitets Pre-GMP-facilitet och Skånes universitetssjukhus ATMP-centrum – en gemensam forsknings- och utvecklingsmiljö för cell- och genterapier.
News Machine 2025-04-01
Dags att sätta fart om Sverige ska bli ledande inom AI
Som litet land är det svårt att konkurrera internationellt inom AI. − Jag tror att vi ska ha fokus på hur AI kan användas, säger Joakim Gustafson, professor vid KTH.
Curie 2025-03-18
Ny AI-modell bättre än experter – men läkarna får inte lita helt på tekniken
AI kan både omdana forskningen och leda till nya tillämpningar. Men då krävs tvärvetenskapliga samarbeten och tillräckligt med tid och resurser.
Curie 2025-04-02
EU och Europa
Upprop angående utvecklingen av EU:s forskningspolitik
Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) står bakom ett upprop som uttrycker oro över utvecklingen av EU:s forskningspolitik, särskilt nästa ramprogram (FP10).
SUHF 2025-03-21
ERC to double allowance for researchers moving to EU
In response to turmoil in US science, the European Research Council will add up to €2 million to each grant for researchers relocating to Europe.
Science Business 2025-03-25
The Netherlands
Universities reject hundreds of foreign researchers and collaborations
In recent years, hundreds of international collaborations and applications from foreign researchers have been cancelled at universities because they might pose too many risks.
NL News 2025-03-24
WhatsApp under fire in higher education
The Utrecht University of Applied Sciences has advised its employees to switch from WhatsApp to Signal. Local student unions are doing the same.
DUB, The independent news site of Utrecht University 2025-03-12
Germany
Focus on India: The German Academic Exchange Service presents recommendations for further expansion of academic cooperation
The German Academic Exchange Service 2025-03-20
Norway
New research plan focuses on security – and inviting talent
The Norwegian government has launched a plan to strengthen the research system, which will see it create a national strategy for quantum technology, strengthen research safety, and improve conditions for international researchers and students.
University World News 2025-03-27
UK
International students down 7% in first fall in 10 years
The first fall in the number of students registered at universities in the UK in a decade has been confirmed by the Higher Education Statistics Agency (HESA).
University World News 2025-03-23
Globalt
Russia
Publication data sees Russian science increasingly isolated
Three years on from Moscow’s invasion of Ukraine, Russian researchers are absent from conferences and withdrawn from Western collaborations.
Science Business 2025-03-17
USA
Läkemedel slipper Trumps tullar – än så länge
Läkemedel undantas från Donald Trumps nya strafftullar men hotet kvarstår och industrin förbereder sig.
Läkemedelsvärlden 2025-04-03
Läkartidningen 2025-04-03
Affärsvärlden 2025-04-03
FDA:s vaccinchef tvingas bort – riktar skarp kritik mot Kennedy
Vaccinchefen vid FDA lämnar sin post och kritiserar samtidigt landets hälsominister för att ha låtit ”desinformation och lögner” styra hans tankar om vacciners säkerhet.
Life Science Sweden 2025-04-04
Interest in studying in US dropped 42% in January
Interest in studying in the US by international graduate students plummeted by more than 40% since the first week of January, data released by StudyPortals shows.
University World News 2025-03-18
Columbia University president resigns amid Trump crackdown
Columbia University's interim president has resigned from her role just one week after the Ivy League university agreed to change several policies to satisfy Trump administration demands.
BBC 2025-03-28
CNN 2025-03-25
Professorer sparkas och studenter stängs av – vad händer på elituniversitetet Columbia?
Vad är det som händer med den akademiska friheten i USA under Trump? DN träffar avstängda studenter och deras lärare som nu riskerar avsked från Columbiauniversitet.
DN 2025-03-26
Fransk forskare kastades ut från USA – hade kritiserat Trump
Tullen sökte igenom mannens telefon. Frankrikes forskningsminister ser med oro på situationen.
TV4 2025-03-20
Countries update U.S. travel advisories in response to Trump policies
Reports of detentions and deportations spurred Canada and nations in Europe to update advisories, which experts say may tarnish the US’ image abroad.
The Washington Post 2025-03-25
2 000 forskare i nödrop: USA:s forskning håller på att utplånas
Läkartidningen 2025-04-01
‘One of the darkest days’: NIH purges agency leadership amid mass layoffs
In shock move, four institute directors at the US biomedical agency are removed from their posts.
Nature 2025-04-01
Scientists self-censor as Trump axes research funds
Scientists around the world are reluctant to discuss publicly the cuts to their research programmes by the US NIH out of fear they might lose even more research funding.
University World News 2025-03-27
Trump team ‘survey’ sent to overseas researchers prompts foreign interference fears
The document asks US-funded scientists in Australia, the UK and the EU to declare links to China or projects on diversity, equity and inclusion.
Nature 2025-03-20
Harvard To Go Tuition Free For Families With Incomes Up To $200,000
Harvard University announced that it will make tuition free for students from families with annual incomes of $200,000 or less, beginning in the 2025-26 academic year.
Forbes 2025-03-17
Africa
Viewpoint: Africa’s dynamic future is an opportunity for European universities
The region is poised to become a driving force in global growth and development. Europe’s academic community should help.
Science Business 2025-03-26
All South Africa’s US-funded research grants may be on hold
A leaked memo for grant management staff of NIH instructs officers to hold “all [research] awards to entities located in South Africa”. Some experts estimate that as much as 70% of South Africa’s medical research is funded through the NIH.
University World News 2025-03-27
Australia
Trump anti-DEI agenda prompts Horizon Europe demand
Australia’s leading universities and the Australian Academy of Science are pressing for greater collaboration with Europe and seeking deeper bilateral ties in Asia.
University World News 2025-03-29
India
Indian students abroad fall by 15% and in Canada by 41%
The number of Indian students pursuing higher studies abroad declined by nearly 15% in 2024 compared to the previous year, with the largest decline being seen in Canada, where Indian student enrolments fell by a staggering 41%.
University World News 2025-03-18
Taiwan
Taiwan steps up research security as risk from China rises
University World News 2025-03-12
Hong Kong
Three universities hand in proposals for third medical school
The Standard 2025-03-17
China
China calls for student protections amid security scrutiny
Beijing demanded protections for Chinese students in the US after a congressional panel asked six American universities to hand over a large amount of detailed information on their Chinese students.
Channel News Asia 2025-03-22
Despite US-China tensions, joint universities are thriving
Joint venture universities in China – such as Duke Kunshan University, NYU Shanghai, Wenzhou-Kean University, the Tianjin Juilliard School and also the Hopkins-Nanjing Center – have continued to thrive despite rising political frictions between the US and China.
University World News 2025-03-24
På nytt jobb eller uppdrag
Regeringen utser Karin Nylén till ny direktör för Etikprövningsmyndigheten
Karin Nylén är jurist och kommer närmast från Nämnden för prövning av oredlighet i forskning där hon arbetar som kanslichef.
Regeringen 2025-04-03
Tora Holmberg utses till ny rektor vid Umeå universitet
Hon är professor i sociologi och har varit vicerektor och vicedekan vid Uppsala universitet.
Regeringen 2025-03-20
Caroline Hällsjö Sander blir ny sjukhusdirektör för Danderyds sjukhus
Caroline Hällsjö Sander är överläkare sedan 2015 och har varit aktiv som forskare vid KI. I dag är hon produktionsdirektör vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Region Stockholm 2025-03-18
Freja Annamatz tillträder som kommunikationsdirektör vid Karolinska Universitetssjukhuset den 1 juni
Hon kommer närmast från en tjänst som kommunikationschef på Astra Zeneca.
Karolinska Universitetssjukhuset 2025-03-27
Portugisen Rui Santos Ivo blir ny ordförande för EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten
Dagens Medicin 2025-03-17
Remisser som handläggs vid KI just nu
- Remiss av delbetänkandet Några frågor om grundläggande fri- och rättigheter (SOU 2025:2) från Justitiedepartementet. Besvaras senast 2025-04-28.
- Remiss av promemorian Nya regler för vinterdäck och snökedjor från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Besvaras senast 2025-04-30.
- Remiss av promemorian En nationell kontrollförteckning över produkter med dubbla användningsområden från Utrikesdepartementet. Besvaras senast 2025-04-30.
- Remiss av föreskriftsförslag gällande försöksdjursverksamhet och djurförsöksetisk prövning från Jordbruksverket. Besvaras senast 2025-05-02.
- Remiss av förslag till nya föreskrifter om kärnämneskontroll (ny SSMFS 2008:3) från Strålsäkerhetsmyndigheten. Besvaras senast 2025-05-09.
- Remiss av förslag till föreskrifter om ändring i verkets föreskrifter och allmänna råd (TLVFS 2008:1) om statligt tandvårdsstöd från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Besvaras senast 2025-05-09.
- Remiss av promemorian Det nödvändiga ska vara tillåtet – en lag om internationellt hälso- och sjukvårdssamarbete (Ds 2024:33) från Socialdepartementet. Besvaras senast 2025-05-11.
- Remiss av betänkandet Bättre förutsättningar för trygghet och studiero i skolan (SOU 2025:8) från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-05-14.
- Remiss av betänkandet En förändrad abortlag (SOU 2025:10) från Socialdepartementet. Besvaras senast 2025-05-27.
- Remiss av betänkandet En socionomutbildning i tiden (SOU 2025:27) från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-06-12.
- Remiss av betänkandet Kunskap för alla - nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19) från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-06-13.
- Remiss av betänkandet En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess (SOU 2024:98) från Klimat- och näringslivsdepartementet. Besvaras senast 2025-06-15
- Remiss av Europeiska kommissionens förslag på förordning Critical Medicines Act från Socialdepartementet. Besvaras senast 2025-06-26
- Remiss av promemorian Ett nationellt mobilförbud i de obligatoriska skolformerna och fritidshemmet (Ds 2025:9) från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-07-01
Om omvärldsrapporten
Denna omvärldsrapport sammanställs under höst- och vårterminen var tredje vecka av en redaktionsgrupp inom gemensamt verksamhetsstöd vid Karolinska Institutet. Syftet är att i första hand ge ledare vid KI ett underlag kring pågående händelser och trender i vår omvärld. Omvärldsrapporten är ett komplement till annan nyhetsbevakning och information om specifika ämnesområden. För nyheter om och från KI, se KI Nyheter och KI i medierna.
Redaktionsgruppen består av Sabina Bossi, Natalija Buza-Vidas, Charlotta Lindquist, Radmila Micic och Isabella Palomba Rydén.
Om du har synpunkter eller tips på bevakning, mejla omvarld@ki.se.