KI i medierna 24 – 30 mars
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Mai-Lis Hellénius intervjuades i SR P1 Morgon apropå behovet av att rusta upp den svenska folkhälsan.
SSR:s medlemstidning Akademikern rapporterar om ett danskt företag som ska ha infört obligatoriska kramar för de anställda. Det visar sig inte stämma till att börja med, men det hade ändå varit en dålig idé, konstaterar KI:s Dan Hasson.
Ekot rapporterade att alla nyfödda kommer få förebyggande medicin mot RS-virus från och med nästa år, vilket Jonas F Ludvigsson kommenterar. TT tog upp saken vilket gav en lång rad citeringar i olika tidningar.
Den här TT-artikeln handlar om olika sätt att genom diversifierade skattetariffer förbättra folkhälsan genom exempelvis skatt på sockrade drycker, KI-professor Liselotte Schäfer Elinder kommenterar och här är det MSN som publicerat. Förmodligen har TT:s intresse väckts av den här debattartikeln på altinget.se som resonerar i liknande banor och där samma Schäfer Elinder varit en av författarna.
Universitetsläraren funderar här kring strategier för den som undervisar om kontroversiella ämnen, en av de intervjuade är KI-professor Andreas Olsson.
SvD tog sig för att reda i hur det kommer sig att allt fler är allergiska, bland annat har de intervjuat KI-forskarna Inger Kull och Anna Asarnoj.
En studie från Lund visar att många gymnasietjejer lider av järnbrist. P4 Stockholm ringde upp Kerstin Brismar för att kommentera i Förmiddag i P4, 1.40 in i programmet.
Prinsessan Madeleines samarbetande med ett kontroversiellt företag uppmärksammas här i Aftonbladet, KI:s Sibylle Herzig van Wees kommenterar.
Kropp & Själ i SR P1 handlade om ett par som kallar sig pollenflyktingar – de har flyttat till Kiruna för att slippa pollenplågan, en av de intervjuade är KI:s Erik Melén.
The Times Of India skriver här om aktuell KI-forskning om fettlever och olika sjukdomar som kan associeras med tillståndet.
Läkemedelsvärlden rapporterar om ett projekt där, bland annat, KI-forskare ska undersöka om litium kan stimulera till läkning efter strålbehandling för barn med hjärntumör.
Den här artikeln i Ingenjören handlar om personer som jobbar fast de är sjuka, en av de intervjuade är KI:s Gunnar Bergström.
Joakim Dillner intervjuas här i P1 Morgon apropå att en barnmorska lyckats uppnå flockimmunitet mot HPV i Norberg.
Aftonbladet rapporterar om nya rön som antyder att alzheimers kan vara mer ärftligt än tidigare trott, KI:s Caroline Graff är en av de intervjuade.
Aftonbladet har intervjuat sex läkare om bra och dåliga kostval, Lars Lund, Claude Marcus och Joanna Uddén Hemmingsson är också KI-forskare.
SR-programmet Paradiso handlar här om hälsoeffekter av fasta, Kerstin Brismar intervjuas.
KI:s Sven Bremberg är en av författarna bakom den här debattartikeln i Dagens Samhälle som argumenterar för att mer resurser borde satsas på individanpassat stöd till arbete för personer med psykisk ohälsa.
KI:s Mikael Rydén är här intervjuad i Aftonbladet om hälsopåverkan för den som använder moderna bantningsläkemedel.
Onkologi i Sverige rapporterar här om Cancerfondens anslag till unga forskare. KI är det lärosäte som får flest miljoner.
Kommunikationsdirektör Peter Andreasson intervjuas i den här MittI-artikeln om att KI centralt väljer att lämna plattformen X (Twitter).
Läkartidningen rapporterar här om farhågor om att Pubmed är i fara, Martin Bergö och Jonas F Ludvigsson finns bland de intervjuade.
Anders Gustafsson är här intervjuad i Aftonbladet om vilka samband som finns mellan munhälsa och andra diagnoser.
Läkartidningen rapporterar här om KI-forskaren Kristian Ängeby som i två instanser fått avslag på etikansökan för att studera effektiviteten på SöS akutmottagning.
TV4 rapporterar att upp till en femtedel av svenskarna kan ha fettlever, ofta utan att veta om det. Bland de intervjuade finns KI-forskare Axel Wester.
TV4 rapporterar här om utbildningarna som ger högst lön tre år efter avlagd examen, mätt som median. KI:s Läkarprogram finns med på topp-20 men ändå först på 16:e plats på en lista där civilingenjörerna dominerar.
KI:s Stefan Swartling Peterson är en av undertecknarna till den här debattartikeln i Aftonbladet som argumenterar för att regeringen är för flat i frågan om folkhälsa och livsmedel.
KI-postdoc Malin Pauli intervjuas här av sajten MåBra om hur man ska förhålla sig om ens barn visar psykopatiska tendenser.
Yahoo! Finance UK har plockat upp den här artikeln från The Conversation som handlar om så kallat vitt, eller tobaksfritt, snus och vilka hälsorisker som kan tänkas finnas med slikt. KI:s Rosaria Galanti och Alma Larsdotter Zweygberg har författat.
KI-profilen Helena Kopp Kallner porträtteras här i SvD som anser det vara ”sprängstoff” att kvinnor inte nödvändigtvis behöver ha mens, kunskap som funnits sen 1960-talet åtminstone.
Aftonbladet Hälsa har här intervjuat en norsk professor som menar att så kallad mikroträning kan vara väl så nyttig som WHO:s rekommendationer, särskilt för den som är inaktiv. KI:s Jessica Norrbom kommenterar.
KI-psykiater Ullakarin Nyberg gästade SR-programmet ”I huvudet på Louise Epstein”. Ämnet: depression.
KI:s Angelica Lindén Hirschberg intervjuas här av Radiosporten apropå de nya könstesterna som ska införas inom friidrotten.