Publicerad: 2025-05-16 19:56 | Uppdaterad: 2025-05-16 20:09

Omvärldsrapport vecka 20 2025

Trumpadministrationen har fått NSF att avbryta cirka 1 425 forskningsprojekt och föreslagit en kraftig minskning av budgeten för 2026, med 55 procent för NSF och 40 procent för NIH. Över 600 forskare i Sverige har beslutat att bojkotta samarbeten med israeliska statliga universitet som en protest mot kriget i Gaza. Samtidigt argumenterar Ylva Söderfeldt, docent i idéhistoria, för vikten av att kunna samarbeta med israeliska forskare.

Universitetsövergripande

Fler anställda vid högskolan 2024 – postdoktorer fortsätter öka
Sveriges lärosäten hade 55 966 anställda 2024, mätt i heltidsekvivalenter. Meriteringsanställda är den grupp som ökat mest procentuellt sett, framför allt postdoktorerna.
UKÄ 2025-04-30

Allt fler internationellt rekryterade forskare
Under 2024 arbetade nästan 6 700 internationellt rekryterade forskare vid svenska lärosäten. Antalet har ökat med 3 procent sedan 2023, mest har antalet ökat bland meriteringsanställda.
UKÄ 2025-05-15

Erfarenhetsutbyte om ansvarsfull internationalisering
UHR, Vinnova och Vetenskapsrådet anordnade ett seminarium för erfarenhetsutbyte om ansvarsfull internationalisering. Se inspelningar längst ner på sidan som länkas nedan.
UHR 2025-05-15

En förstärkt reglering som tydliggör ansvaret för det korruptionsförebyggande arbetet
Regeringen har ändrat i myndighetsförordningen för att tydliggöra myndighetsledningars ansvar för att förebygga korruption, otillbörlig påverkan, bedrägeri och andra oegentligheter.
Regeringen 2025-04-30

God dialog kan lyfta ledarskap i akademin
Riktlinjer saknas ofta för vad ledarskap inom akademisk utbildning faktiskt innebär. Och villkoren för kompensutveckling kan vara väldigt olika. Det visar en nationell kartläggning där ledare i akademin intervjuats.
Universitetsläraren 2025-05-15

Ledare: Innovation utan rötter fladdrar bara omkring
”…På senare år har utbildningsministrar haft ansvaret för högre utbildning och forskning, men inget statsråd har haft forskning i titeln…” ”…Det är lätt att säga fina ord om att Sverige ska ligga i forskningsfronten... Men utan en politik som klarar av att hålla i stafettpinnen längre än nåt år blir det just bara ord…”
Dagens Medicin 2025-04-28

Utbildning

Jämförelsetal för breddad rekrytering – utveckling över tid
Ny skrift från UHR visar hur varje lärosätes utveckling över tid ser ut gällande breddad rekrytering. Variablerna är kön, utländsk eller svensk bakgrund, samt föräldrarnas utbildningsbakgrund.
UHR 2025-05-06

Drygt 50 000 antagna till 2025 års sommarkurser
Fler har sökt till sommarens kurser, samtidigt som utbildningsutbudet minskat. Totalt 12 lärosäten har ökad antagning till sommarkurser, däribland Karolinska Institutet.
UHR 2025-04-28

Ställningstagande från Sveriges universitets- och högskoleförbund om Europeiska kommissionens färdplan mot europeisk examen 
SUHF 2025-05-06

Kraven på universitetslärare har ökat efter pandemin
Pressen på universitetslärarna har ökat efter pandemin, det visar forskning från Malmö Universitet.
Universitetsläraren 2025-05-15

Forskning

Publikationer och externa medel ska spela större roll för basanslagen
Modellen för att fördela basanslag till universitet och högskolor ändras 2026. Forskningens genomslag och lärosätenas förmåga att attrahera externa medel ska premieras mer än tidigare. 
Vetenskapsrådet 2025-05-06

Debatt: Dränera inte institutionerna!
Parallellt med satsningarna på centrumbildningar har delar av forskningen flyttat ut från institutionerna, menar forskarna Signe Jernberg och Josef Pallas som ser flera risker med utvecklingen.
Universitetsläraren 2025-05-15

Internationella doktorander avråder från forskarstudier i Sverige
Sverige är inte längre ett attraktivt land för internationella forskare i början av karriären, menar SULF:s doktorandförening.
Universitetsläraren 2025-05-08

Finansiering för 21 svenska forskningsprojekt pausas efter Trumps nya krav
SR 2025-05-14

Forskare bojkottar Israel: ”Det här är inte aktivism”
Över 600 forskare vid svenska lärosäten bojkottar allt samarbete med israeliska statliga universitet på grund av kriget i Gaza. Det här är…en samvetsfråga, säger initiativtagaren.
DN 2025-05-14

Debatt: Vi måste kunna samarbeta med forskare från Israel
”…palestinarörelsens ovilja att göra upp med antisemitismen har skapat en atmosfär av rädsla och självcensur…” Det skriver Ylva Söderfeldt, docent i idéhistoria vid Uppsala universitet.
Curie 2025-05-13

Hälso- och sjukvård

Utrikesministern duckar för våra förfrågningar – våra kollegor duckar för kulor
Attacker mot sjukvården har nått rekordnivåer. Trots detta vägrar utrikesministern att ens samtala om frågan med Läkare Utan Gränser. Vi som skriver denna artikel har arbetat i krig och konflikter och sett hur personal och patienter görs till måltavlor och hur våldet lamslår sjukvården. Vi kräver att Sveriges regering tar denna ödesfråga på allvar.
Läkare utan gränser 2025-05-06

Ny lag ska tydliggöra vårdens prioriteringar i en krigssituation
En ny alternativ hälso- och sjukvårdslag som ska gälla i krig är på gång – och den kommer att kasta omkull behovsprincipen. »I vissa lägen måste vi ha lagstöd för att agera på ett annorlunda sätt. Störst behov kanske inte går först, utan snarare den som har störst chans att överleva«, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
Läkartidningen 2025-05-08

Uppdrag för att stärka beredskapen mot gränsöverskridande hälsohot
Folkhälsomyndigheten ska ta fram en handlingsplan utifrån rekommendationer från European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
Regeringen 2025-05-05

Snart kan halv miljon svenskar med sällsynta hälsotillstånd få bättre vård
Socialstyrelsens förslag till nationell strategi ska ge de här patienterna bättre och mer jämlik vård. Bara för att få vardagen att fungera kan de behöva ha upp emot hundra olika vårdkontakter, och bristen på kunskap om hälsotillstånden är stor. 
Socialstyrelsen 2025-05-13

Uppdrag till Socialstyrelsen att förbereda för utökad insamling av uppgifter från hälso- och sjukvården
Regeringen 2025-05-16

Uppdrag till E-hälsomyndigheten att tillhandahålla och vidareutveckla den nationella katalogen över vårdgivare och utförare av socialtjänst
Regeringen 2025-05-16

Region Stockholm: Klimathandlingsplan ska visa vägen för minskade utsläpp 
Regionfullmäktige har antagit en klimathandlingsplan för att nå målet om att vara klimatneutral 2035.
Region Stockholm 2025-05-13

Läkarstudenter bryter mot lagen när de jobbar som sjuksköterskor i Norge
Den som saknar sjuksköterskelegitimation får inte jobba som sjuksköterska i Norge och riskerar böter eller fängelse – ändå är det populärt bland läkarstudenter att sommarjobba där som just sjuksköterska. 
Läkartidningen 2025-04-29

Debatt: Den nya utbildningsstrukturen kräver att vi blickar framåt
Införandet av en ny introduktionstjänst kommer att innebära utmaningar, vilket ställer krav även på oss läkare. Därför är det viktigt att inte gräva ner sig i det förgångna.
Läkartidningen 2025-05-05

Samverkan och innovation

Oro för att EU-direktiv medför att läkemedel slutar säljas i Europa
Läkemedel kan komma att bli dyrare eller helt försvinna från den europeiska marknaden till följd av det avloppsreningsdirektiv som EU införde vid årsskiftet. 
Läkartidningen 2025-05-02

Roche överväger stoppa USA-satsning om Trump fullföljer läkemedelsplan 
President Trumps försök att pressa internationella företag att investera mer i USA, bland annat genom kontroversiella tullar kan få motsatt effekt. Nu överväger den schweiziska läkemedelsjätten Roche att stoppa sin miljardsatsning i landet.
Life Science Sweden 2025-05-15

FDA inför AI internt efter lyckat pilottest
Från den 30 juni ska samtliga enheter inom FDA använda AI internt. 
Life Science Sweden 2025-05-12

Novo Nordisk ingår miljardavtal med det amerikanska bioteknikbolaget Septerna för att utveckla nya behandlingar mot obesitas.
Life Science Sweden 2025-05-15

GSK storsatsar på behandling mot fettlever 
GSK betalar upp till två miljarder dollar för att ta över en läkemedelskandidat inom leversjukdomar från Boston Pharmaceuticals.
Life Science Sweden 2025-05-14

Recipharm ingår samarbete med global koncern 
Recipharm ingår ett strategiskt samarbete med den globala franska koncernen Product Life Group (PLG). 
Life Science Sweden 2025-05-12

Diflunisal blir ”äntligen” godkänt mot Skelleftesjukan 
EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, rekommenderar att det orala läkemedlet Attrogy (diflunisal) får marknadsgodkännande för behandling av den ärftliga neurologiska sjukdomen transtyretinamyloidos, även kallad Skelleftesjukan. 
Dagens Medicin 2025-05-09

Karolinska Developments portföljbolag Umecrine Cognition tilldelas anslag från The Michael J. Fox Foundation 
Anslaget som uppgår till 420 000 dollar kommer att finansiera prekliniska studier för att utvärdera den potentiella behandlingseffekten av golexanolon i Parkinsons sjukdom.
Dagens industri 2025-05-05

Cytiva och Vectura i samarbete kring Främre Boländerna i Uppsala
Cytiva och Vectura ska utveckla platsen Främre Boländerna i Uppsala till ett kunskapsintensivt distrikt. Det ska ingå i Capital of Life, som Region Stockholm och Uppsala ligger bakom för att positionera Stockholm-Uppsalaregionen som ett av världens främsta ekosystem för life science.
Vectura 2025-05-12

Förslag till programdirektiv för Norra Hagastaden
Norra Hagastaden är en modern och hållbar stadsdel som växer fram mellan Solna och Stockholm med nya vårdlokaler, bostäder, t-bana och service. 
Region Stockholm 2025-05-06

Debatt: Sverige behöver ”implementera mera” – för ökad hälsa och stärkt konkurrenskraft
Forska!Sverige har presenterat förslag för att Sverige ska vara konkurrenskraftigt i att utveckla och använda ny teknik som förbättrar prevention, diagnostik och behandling.
Forska!Sverige 2025-05-12
Dagens Industri 2025-05-12

EU och Europa

EU 
EU-kommissionen: Halvtidsutvärdering av Horisont Europa
Horisont Europa ger betydande samhällsekonomisk avkastning.
EU-kommissionen 2025-04-30 

European life sciences strategy fosters hope for more cohesive policy
Stakeholders’ funding wish list includes a Horizon cluster for life sciences and a biotech take on Chips for Europe. “If we want to solve societal and global challenges, we need a more integrated approach,” said Dan Andree, senior adviser for the Stockholm Trio (Karolinska Institutet, KTH and Stockholm University). 
Science Business 2025-05-13
EU-kommissionen, 2025-04-28 

New Competitiveness Fund may include research and innovation 
Commission vice-president signals that FP10 is highly likely to be subsumed into the new Competitiveness Fund.
ScienceBusiness 2025-05-12 

Horizon work programmes for 2025 show clear shift to competitiveness 
An official pre-publication of draft documents outlines €7.2 billion in calls for proposals backed by simpler administration.
Science Business 2025-04-28 

Von der Leyen, Macron knock Trump’s war on universities as ‘gigantic miscalculation’ The European Commission chief and the French president are trying to woo American researchers with a new program called “Choose Europe for Science.” 
Politico 2025-05-05 

Commission seeks input on the future European Strategy on Research and Technology Infrastructures – feedback period  24 April - 22 May
EU Commission 2025-04-25

Samråd om AI inom vetenskap – feedback period 10 April - 5 June
EU Commission 2025-04-10

Norway
Ministry announces new plan to attract overseas researchers 
Norway has announced a new research council funding scheme – initially worth NOK100 million (US$9.6 million) – that will make it easier to recruit researchers from abroad. University World News 2025-04-29 

Call for reinstatement of free tuition for non-EU students 
Five student organisations have called on the Norwegian minister for research and higher education to reintroduce tuition-free higher education for international students outside of the EU, European Economic Area (EEA) and Switzerland. 
University World News 2025-05-07 

Finland
Students, universities criticise latest round of budget cuts 
Student organisations and several higher education sector representatives in Finland have criticised recent changes by Prime Minister Petteri Orpo’s coalition government that include significant cuts on higher education. 
University World News 2025-05-07 

Germany
Can Germany rein in its academic bullying problem? 
Researchers and administrators are exploring ways to restructure a rigid hierarchy that can breed power abuses. 
Nature 2025-05-06

Netherlands
Minister orders higher education to improve digital security 
Dutch Minister of Education has announced that universities and universities of applied sciences will be required to enhance their digital security under the new Cybersecurity Law. 
NL Times 2025-04-27 

Belgium
US embassy asks Flemish universities about diversity policy 
The US embassy has sent a survey to several Flemish universities asking about their diversity policies. The survey also asks about views on gender ideologies, climate justice and relations with countries like China. 
Belga Agency news 2025-05-08 

United Kingdom
Four in five British universities considering research cuts
The survey results illustrate a “worsening trend” around R&D activities as the financial crisis afflicting Britain’s higher education sector bites. 
Research professional news 2025-05-06

Is the UK paying the price for world’s most expensive visas? 
The Observer 2025-05-11 

Drop in student visa applications to UK set to continue 
The number of African students applying for international student visas to the UK dropped markedly after the government’s ban on dependants took effect on 1 January 2024.
University World News 2025-05-01 

UK’s top universities received £2.8m worth of funding from Meta last year 
Campaigners urged universities to be more cautious in their engagement with Facebook’s owner.
The Guardian 2025-04-30 

Serbia
Serbia’s academics call for research chapter in EU accession process to be reopened 
New curbs on academic freedom mean Serbia no longer meets conditions for joining the EU, campaigners argue. 
Science Business 2025-05-14 

Globalt

Three of ‘Big Four’ see steep drop in postgrad enrolment 
In three of the ‘Big Four’ English destinations – the United States, Canada and Australia – the percentage of enrolment by international postgraduate students fell by double digits in the January to March 2025 intake. By contrast, Britain saw an 8% increase in this period, which accounts for one-third of all international enrolments. 
University World News 2025-05-05 

USA 
Trump halts new NIH grants to international health-research partners 
Dramatic policy change will disrupt clinical trials, and coincides with massive new budget cuts for 2026.
Science Business 2025-05-05 
Nature 2025-05-01
Science 2025-05-02

Three scientists speak about what it’s like to have research funding cut by the Trump administration
The Conversation 2025-05-01

Education Dept. Cancels Fulbright-Hays Applications, at Least for Now
The grant programs have supported the international research of students and scholars for more than 60 years.
InsideHigerEd 2025-05-09

Trump administration freezes future grants to Harvard 
Reuters 2025-05-06 

Harvard renames its DEI office, conceding on Trump demand 
Harvard University, while publicly resisting demands of the Trump administration that Harvard President Alan Garber called “beyond the power of the federal government,” appeared to make a concession. 
MassLive 2025-04-28 

Education researchers sue Trump administration, testing executive power 
Prominent scholars ask the courts to reverse DOGE cuts at the Education Department. 
The Hechinger report 2025-05-05 

US set to close office responsible for global science and technology deals
As Trump marks his first 100 days, the Office of Science and Technology Cooperation is set for elimination, the latest in a whirlwind month for US science.
Science Business 2025-04-30 

Trump i nytt försök att pressa läkemedelspriser 
USA:s president vill sänka priserna på receptbelagda läkemedel till samma nivå som i andra rika länder – något han menar kan minska kostnaderna med 30–80 procent.
Life Science Sweden 2025-05-12

Foreign countries such as China and Qatar have poured $29 billion into American Universities over the past few years
‘Hostile powers are buying influence on American campuses at an industrial scale.’ 
The Free Press 2025-04-28 

China
Study abroad agents advised to steer students away from US 
Education agents in China have been advised by their industry organisation to steer students towards alternative destinations, according to the latest insights from the biggest industry association of study abroad service agencies in China. 
University World News 2025-05-08 

Growing number of Chinese students choosing Ireland for higher education
Chinese mainland students accounted for 10.9 percent of the international student body in Irish higher education last year, making China the third-largest source country for foreign students in Ireland behind India and the US. 
China Daily 2025-04-28

For Europe, Hong Kong holds a key to China research networks 
Higher education cooperation between the EU and China has faced substantial challenges. In this landscape, Hong Kong could serve as a unique strategic intermediary. 
University World News 2025-04-23 

Hong Kong Beyond textbooks: A service-learning model inspiring others 
A university in Hong Kong has fine-tuned an ‘outside the textbook’ model of service learning that is inspiring universities in Asia and Africa. 
University World News 2025-04-24 

India 
More foreign universities – one from the US – head to India 
While India’s status as a high-quality international education destination is growing, with recent applications from institutions in the UK, Australia and the US seeking to set up branch campuses, there are concerns about the impact of local faculty shortages. 
University World News 2025-05-08 

First cluster grants awarded by new research foundation 
In a move to transform the research and innovation environment, the Anusandhan National Research Foundation – the country’s new overarching research funding body – has selected 124 institutions nationwide to form research clusters across various disciplines. 
University World News 2025-05-05 

South Africa
Academy of Science warns of ‘extreme crisis’ under Trump 
The Academy of Science of South Africa has issued a public statement warning that science – and the international systems of scientific collaboration that sustain it – are “under threat” from the actions of the current United States administration. 
University World News 2025-05-01 

På nytt jobb eller uppdrag

Åke Ingerman blir ny rektor vid Örebro universitet
Sedan 2015 är han dekan vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Han tillträder sin nya tjänst den 1 juli 2025.
Regeringen 2025-05-15 

Emma Spak har utsetts till chef för NSPL, Nationell samordning och planering
NSPL är regionernas nya samverkan inför och under höjd beredskap och krig.
Region Uppsala 2025-04-29

Mattias Gäreskog - ny Invest Lead för Life Science på Business Sweden
Gäreskogs roll blir att attrahera internationella investeringar och forskning till Sveriges life science-sektor.
Pharma Industry 2025-05-16

Magnus Lejelöv ny verksamhetsledare för STUNS Life Science
Han tillträder den 1 juni som verksamhetsledare för STUNS Life Science. STUNS är Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle.
Pharma Industry 2025-05-09

Remisser som handläggs vid KI just nu

  1. Remiss av kompletterande remiss avseende ytterligare reglering i förslag till föreskrifter om behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter inom tandvård från Socialstyrelsen. Besvaras senast 2025-05-20.
  2. Remiss av betänkandet En förändrad abortlag (SOU 2025:10) från Socialdepartementet. Besvaras senast 2025-05-27.
  3. Remiss av promemorian Överlåtelse av förvaltningsuppgift inom nordiskt forskningssamarbete från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-05-30.
  4. Remiss av betänkandet En socionomutbildning i tiden (SOU 2025:27) från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-06-12.
  5. Remiss av betänkandet Kunskap för alla - nya läroplaner med fokus på undervisning och lärande (SOU 2025:19) från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-06-13.
  6. Remiss av betänkandet En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess (SOU 2024:98) från Klimat- och näringslivsdepartementet. Besvaras senast 2025-06-15
  7. Remiss av Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan från Livsmedelsverket. Besvaras senast 2025-06-19.
  8. Remiss av Xt-EHR (EHDS) - D5.1 Technical Requirements for Electronic Health Record (EHR) systems and key system interfaces/ D5.2 Technical Requirements for European Electronic Health Record Exchange Format (EEHRxF) metadata från e-Hälsomyndigheten. Besvaras senast 2025-06-20.
  9. Remiss av Europeiska kommissionens förslag på förordning Critical Medicines Act från Socialdepartementet. Besvaras senast 2025-06-26.
  10. Remiss av delbetänkandet Förbättrat stöd i skolan (SOU 2025:44) från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-06-27.
  11. Remiss av promemorian Ett nationellt mobilförbud i de obligatoriska skolformerna och fritidshemmet (Ds 2025:9) från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-07-01.
  12. Remiss av promemorian Omsättningslagring av vissa läkemedel för en stärkt försörjningsberedskap – rapport från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket från Socialdepartementet. Besvaras senast 2025-07-31.
  13. Remiss av promemorian Genomförande av bestämmelser i förnybartdirektivet om tillståndsförfaranden för förnybar energi från Klimat- och näringslivsdepartementet. Besvaras senast 2025-08-13.
  14. Remiss av promemorian Utökad registerkontroll i utbildningsväsendet och en ny grund för avskiljande av studenter från Utbildningsdepartementet. Besvaras senast 2025-08-17.
  15. Remiss av delbetänkandet Stärkt pandemiberedskap (SOU 2025:48) från Socialdepartementet. Besvaras senast 2025-08-25.
  16. Remiss av promemorian Arbetsprövning med bibehållen sjukpenning från Socialdepartementet. Besvaras senast 2025-09-01.
  17. Remiss av sakkunniggruppers genomlysning inför beslut om nationell högspecialiserad vård från Socialstyrelsen. Besvaras senast 2025-09-15.

Om Omvärldsrapporten

Denna omvärldsrapport sammanställs under höst- och vårterminen var tredje vecka av en redaktionsgrupp inom gemensamt verksamhetsstöd vid Karolinska Institutet. Syftet är att i första hand ge ledare vid KI ett underlag kring pågående händelser och trender i vår omvärld. Omvärldsrapporten är ett komplement till annan nyhetsbevakning och information om specifika ämnesområden. För nyheter om och från KI, se KI Nyheter och KI i medierna. 

Redaktionsgruppen består av Sabina Bossi, Natalija Buza-Vidas, Charlotta Lindquist, Radmila Micic och Isabella Palomba Rydén.

Om du har synpunkter eller tips på bevakning, mejla omvarld@ki.se