Publicerad: 2021-06-03 13:02 | Uppdaterad: 2021-06-18 09:40

Ny avhandling om tillgång till sjukvård för sexualbrottsutsatta

Hallå där, Gita Rajan, doktorand vid sektionen för allmänmedicin och primärvård! Den 22 juni försvarar du din avhandling “Sexual violence - epidemiology, treatment and access to health care". Vad handlar den om?

svartvitt porträtt av Gita Rajan.
Gita Rajan, doktorand vid sektionen för allmänmedicin och primärvård, NVS. Foto: Peter Cohn.

Min avhandling handlar om sexualbrottsutsatta och om hur deras sjukvårdsbehov och sjukvårdstillgång ser ut. Avhandlingen har ett translationellt och människorättsbaserat perspektiv

Vilka är de viktigaste resultaten? 

Det mest alarmerande resultatet är att den icke-akuta sjukvården för sexualbrottsutsatta är så otillräcklig, att det saknas förutsättningar för att prata om jämställd sjukvård i Sverige. Att risken för självmordsförsök bland unga sexualbrottsutsatta tjejer ökar efter kontakt med vården är ett  exempel på det ohållbara i den nuvarande situation. 

Ett annat viktigt och positivt resultat är att 70% av deltagarna i en pilotstudie med en ny PTSD-behandling efter våldtäkt, blev av med sin PTSD-diagnos efter ett enda behandlingstillfälle på två timmar. Den föreslagna gatekeepingmodellen för analys av faktorer som hindrar eller ökar tillgången till vård av god kvalitet för sexualbrottsutsatta är också viktig.  

Hur kan den kunskapen komma människor till nytta/bidra till att förbättra människors hälsa? 

Den nya PTSD-metoden behöver testas i större studier, men den kan både komma att förändra vårt perspektiv på PTSD-behandling och öka tillgången till PTSD behandling för sexualbrottsutsatta. Gatekeeping-modellen kan också användas för att öka tillgången till hälso- och sjukvård av god kvalitet.  

Vad ska du göra nu? Kommer du fortsätta att forska? 

Det kommer jag absolut fortsätta med. Stiftelsen WONSA (World of No Seuxal Abuse) som har finansierat min avhandling, har i dagarna slutit ett samarbetsavtal med Stiftelsen Stora Sköndal och Ersta Bräcke Sköndals Högskola, om att arbeta för att genom forskning och klinisk metodutveckling göra kunskaps och människorättsbaserad sjukvård tillgänglig gör sexualbrottsutsatta. Där kommer ni hitta mig!

Kontakt

Gita Rajan Postdoktorala Studier