Publicerad: 2024-11-21 13:55 | Uppdaterad: 2024-11-25 16:08

Ny avhandling om MAIT-celler ger insikter om immunitet och COVID-19

Porträtt av Tobias Kammann.
Tobias Kammann. Foto: N/A

Tobias Kammann från centrum för infektionsmedicin vid institutionen för medicin, Huddinge (MedH) försvarar sin avhandling med titeln "The diversity of MAIT cells across the human body and in COVID-19", den 29 november, 2024. Huvudhandledare är Johan Sandberg (MedH).

Vad handlar din avhandling om?

I min forskning undersökte jag rollerna hos en speciell grupp immunceller som kallas mucosa-associerade invarianta T (MAIT)-celler. Det mesta vi vet om dessa celler, som upptäcktes relativt nyligen, kommer från forskning på blodprover. I min avhandling undersökte vi dessa celler i detalj i mänskliga vävnader som donerats för forskning, vilket gjorde det möjligt för oss att karakterisera denna celltyps egenskaper i olika delar av människokroppen, såsom levern, lungorna och tarmarna. Vi undersökte också MAIT-cellernas roll i COVID-19 och hur de återhämtar sig efter sjukdomen.

Vilka är de viktigaste resultaten?

För första gången kunde vi kvantifiera antalet MAIT-celler i parade prover från blod och flera organ från samma människa. Vi observerade vävnadsspecifika distributionsmönster och specialiserad funktion. När vi studerade sjukhusvårdade COVID-19-patienter såg vi att MAIT-celler var starkt aktiverade och migrerade till de inflammerade lungorna. Flera månader efter utskrivning från sjukhuset uppvisade MAIT-celler hos vissa individer fortfarande förändrade egenskaper och hade nedsatt funktion.

Hur kan den kunskapen komma människor till nytta?

Att studera MAIT-celler i flera friska mänskliga vävnader parallellt gjorde det möjligt för oss att skapa en översikt över dessa celler för forskarsamhället inom human vävnadsimmunologi och MAIT-cellforskning. En bättre förståelse för förekomsten och rollerna hos vävnads-residenta MAIT-celler kan leda till nya eller förbättrade strategier för att behandla olika immunrelaterade sjukdomar hos människor. Våra upptäckter om MAIT-celler i COVID-19 tyder på att MAIT-cellaktivitet kan vara en indikator för högre risk för allvarlig sjukdom.

Vilka mål har du för framtiden?

När man funderar över var immunförsvaret finns, kommer man kanske instinktivt att tänka på blodet. Men majoriteten av vårt immunförsvar finns faktiskt utanför blodet, i våra vävnader, och vi vet mycket mindre om detta. Jag vill i framtiden gärna arbeta för att förbättra våra kunskaper om T‑cells immunitet i mänskliga vävnader.

Disputation

Fredag, 29 november, kl. 09:30, sal 4V, Alfred Nobels allé 8, Flemingsberg.

Avhandling

The diversity of MAIT cells across the human body and in COVID-19