KI medierna 3-8 februari
Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.
Kenny Rodriguez-Wallberg, professor i reproduktionsonkologi vid KI, förklarar att tidsbristen är en stor utmaning i ett reportage i SvD om bröstcancer före 40 och att bevara fertiliteten.
Gustav Nilsonne, forskare vid KI med specialisering i forskningsmetodik och Sara Hägg, docent vid KI med inriktning biologiskt åldrande, intervjuas i magasinet Filter i ett lång utredande artikel om vilka medicinska bevis det finns för att det går att stoppa åldrande.
Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog och professor vid KI, sågar IOK:s ramverk när det gäller att guida till beslut kring tävlande kvinnor som faller utanför traditionell könsutveckling i SR Radiosporten.
Äldre i Centrum skriver om en studie av frontallobsdemens med hjärnavbildning som bland annat Olof Lindberg vid KI har lett.
Docrates, en ny cancerklinik med betalande patienter och filial till ett finskt sjukhus, ska öppna Stockholm. Renske Altena, onkolog och forskare vid KI, ska bli dess chef skriver bland andra Dagens Medicin, Läkartidningen och MittI.
Renste Altena citeras också i SvD:s reportageserie om bröstcancer före 40 och tidigt klimakterium.
Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa vid KI, deltar i SR Studio Ett om att Elon Musk vill stänga ned USAID.
Förmiddag i SR P4 Stockholm intervjuar Per Flodin, forskare på KI, om att många Stockholmare tycks sakna vänner. Intervjun kommer 02:36:40.
Mikael Norman, professor i pediatrik vid KI, är med i SR Vetenskapsradion om studien som visar att det vanligt med smärta hos tidigt födda barn.
Björn Tingberg, psykoterapeut och forskare vid KI, Instutionen för kvinnors och barns hälsa, uttalar sig i SVT Nyheter om de drabbades behov av samhälleligt stöd efter skolskjutningen i Örebro. Han svarar också på tittarnas frågor.
Anna Dahlgren, docent i psykologi vid KI, intervjuas av tidningen Arbetsliv om hur trötthet påverkar arbetsvardagen.
Ekaterina Ivanova, skolforskare vid KI, är en av debattörerna som kritiserar Skolverkets brist på konkreta verktyg för trygghet och studiero på DN Debatt.
Forskning.se skriver om endometrios eventuella samband med trauma i barndomen. Marika Rostvall, doktorand vid Karolinska Institutet, intervjuas.
Josefin Fernebro, forskare vid institutionen för onkologi- patologi och överläkare, är med i ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon om BRCA-genen och äggstockscancer. Hon svarar också på tittarnas frågor.
Mikael Norman, professor vid KI, ingick i en brittisk expertpanel som kom fram till att det inte finns några medicinska bevis för felbehandlingar i de dödsfall och skador som den brittiska sjuksköterskan Lucy Letby avtjänar straff för, skriver brittiska The Guardian, svenska Kvartal, SR och Läkartidningen.
Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap KI, intervjuas av Vi lärare om hur minnet kan stärkas på ett effektivt sätt.
Mikael Tiger, docent i psykiatri vid KI, diskuterar antidepressiva läkemedlet Brintellix som är dyrare men anses ha färre biverkningar, med TV4.
Gunilla Källenius, professor och tuberkulosforskare på KI, uppmanar regeringen att stå upp mot USA:s vetenskapsförakt i en ledare i Aftonbladet.
Mindre utomhusvistelse och allt mera skärmtid riskerar att göra oss närsynta, menar Tony Pansell, optiker och professor vid KI, i SVT nyheter Gävleborg.
Västra Götalands län testar en drönare utrustad med både hjärtstartare och videokamera för akuta händelser. Magnus Kristiansson, sektionsledare och doktorand på KI, intervjuas av Transport och Logistik.
Nordic Life Science skriver om att forskar från KI och Linköpings Universitet lyckats med att förankra strömledande plast till levande cellmembran för framtida behandlingar av neurologiska sjukdomar. Alex Bersellini Farinotti, forskare på KI, intervjuas.
Lena Dahlberg, forskare vid KI och vid Högskolan Dalarna medverkar i UR studio 65 om ofrivillig ensamhet.
Sara Wallhed Finn, docent i folkhälsa på KI och psykolog vid Beroendecentrum i Stockholm, intervjuas av Aftonbladet om riskbruk av alkohol hos äldre.
Australiska Perth now tar upp KI-studien som handlar om att även systrar till kvinnor med komplicerade graviditeter har en högre risk för kardiovaskulär sjukdom.
SR P4 Stockholm och Computer Sweden tar upp en ny avhandling från KI som handlar om en ny AI-modell som analyserar vilka kombinationer av symtom som kan vara cancer, ett eventuellt verktyg för läkare på vårdcentralen. Elinor Nemlander, doktorand KI, intervjuas.