Publicerad: 2025-04-17 09:07 | Uppdaterad: 2025-04-17 13:46

KI i medierna 7–13 april

Här sammanfattar Karolinska Institutets presstjänst KI:s synlighet i svenska och internationella medier.

Nydisputerade barnmorskan Ragnhild Eikemo har forskat om hur bra vården är på att identifiera gravida som är våldsutsatta, Vårdfokus rapporterar. 

TT plockade upp KI-rön kring skärmtid och sömn hos unga, Sebastian Hökby citeras i texten som fick brett genomslag, här är det MSN som valt att publicera. 

SVT rapporterar om ett fall där en grislever transplanterats till en människa, KI:s transplantationsprofessor Bo-Göran Ericzon kommenterar. 

Sajten HR People intervjuar här KI-professor Sven Bölte om hur personer med NPF-diagnoser kan integreras i arbetslivet

KI:s livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius intervjuas här i SvD:s podd Hacka livet om hur man får in mer rörelse i vardagen

Professor emerita Gunilla Källenius beskriver i den här understreckaren i SvD hur USA:s forskningspolitik påverkar också KI

Neurologi i Sverige berättar här om Hjärnfondens årliga postdoktorala stöd som i tre av sju fall går till KI-forskare

KI:s Emma Brulin är en av de intervjuade i Läkartidningen i en artikel som skildrar förändringar och utmaningar inom psykiatrisk vård för vårdanställda i Stockholm. 

PFAS har hittats i, bland annat, privata brunnar, något som kan innebära förhöjda cancer-risker, konstaterar här Mattias Öberg i TV4-nyheterna. 

Vårdfokus problematiserar här förskrivning av antidepressiva, Mikael Tiger är en av de intervjuade. 

KI:s yogaforskare Marian Papp intervjuas här i Aftonbladet om sätt att slippa ryggsmärta

Den här TT-artikeln om att delta i en bokcirkel för att hålla de kognitiva förmågorna intakta har använts av många medier. En av de intervjuade är KI:s Erika Jonsson Laukka, och just här är det Nyheter24 som funnit texten intressant. 

Rättsmedicinprofessor emerita Marianne Kristiansson citeras i den här SvD-artikeln som frågar sig hur det går för personer som vårdats inom rättspsykiatrin när de väl skrivs ut. 

KI:s Walter Osika och Mariam Claeson har satt sina namn under den här debattartikeln på Altinget.se som argumenterar för att fler borde engagera sig i att försvara ungas psykiska hälsa, inte minst mot bakgrund av krigs- och klimatångest. 

Life-time skriver här om att det kan bli aktuellt för KI att ta emot fler forskare verksamma vid amerikanska universitet som resultat av aktuell politik i USA. Björn Kull är intervjuad. 

Läkartidningen berättar här om ett fall där läkemedelsföretag försökt stoppa pågående kliniska tester, KI:s etikexpert Gert Helgesson intervjuas. 

Senioren berättar här om KI-forskning som antyder att ett blodprov kan avslöja vem som i framtiden riskerar demens, KI:s Giulia Grande och Davide Vetrano intervjuas. 

KI:s läkarstudent Filippa Widman belönas med Svenska läkaresällskapets Asklepiospris för ett projekt som undersökt sambandet mellan antal ljumskbråck-operationer på olika vårdenheter och risken för behov av reoperation, Läkartidningen rapporterar. 

KI-logoped Anna Eva Hallin är en av författarna till den här debattartikeln på Dagens Samhälle som påpekar att kommuner som lägger ner språkförskolor sannolikt kommer behöva skapa till mer resurser i grundskolan för att eleverna ska möta målen. 

Den här debattartikeln i DN argumenterar mot nya riktlinjer från Socialstyrelsen angående igångsättning av gravida i vecka 41. De riskerar att leda till fler döda barn, konstaterar bland andra KI:s Sophia Brismar Wendel. 

Läkartidningen rapporterar här om kritik mot att Krys vd är enda läkare i den delegation som ska effektivisera vården, ledd av KI-professor Clas Rehnberg. 

Allt fler barn utvecklar matallergi, rapporterar här SR P4 Stockholm, som intervjuat KI-forskare Anna Asarnoj. Inslaget gick också i Ekot. 

Sven Bölte intervjuas här av TV4 Nyheterna apropå Robert F Kennedys löfte om att hitta orsaken till autism inom fem månader

Veckans Kropp & Själ i SR P1 handlade om hälsoeffekter av hövlighet, och brist därpå. En av de intervjuade är KI:s Dan Hasson.